przecież to była zwykła umówiona transakcja , o czym tu nówić , taka sama tylko po innej cenie winna być w pakiecie w ciągu 3 dni , 100 zostało zdjęte po 2 sekundach
przecież to normalna sprawa
smieszne sa te pakiety kursu tam nie było a jakies pakiety sa - moze nie napisali ze to sa pakiety niezrealizowane albo na podbite jakies albo na jakas zwałe czy co przeciez jak by ktos kupił po 1,84 tyle akcji to by był totalnym frajerem !!! jak na runku przez cały dzien mozna było tyle zebrac po tanszej cenie !!!
masakra chyba ze ktos zapomniał wyjsc i dalej wisi zlecenie na 1,84 :)
moze ktos cos powiedziec o tym - nie znam sie na tym ale wyglada to delikatnie mowiac na " brednie jakies" :)
nie Jony... to jest zrealizowana o 16:33 transakcja pakietowa na 100k przy cenie 1,84 PLN/szt... niestety transpaki nie są ujęte w wolumenie, gdyż są zawierane poza systemem notowan ciągłych... ot... i czasem z tego powodu wychodzi "małe" przekłamanko przy AT... ;-)
(przykład: sprawdź na ePromaku wykresy wolumenu z 16.12 - wolumen wychodzi dużo poniżej mln, a tego co wsysnął wtedy BS Brodnica było 800k... toż samo analogicznie z kursem)
transpaki są uzgadniane wcześniej... co do ceny... ilości i terminu realizacji... być może nawet te wczorajsze spadki były grane pod to żeby zebrać z rynku to co się da...
...no bo tak na logikę... dobre info w piątek i zwała w poniedziałek od samego rana... nie koliduje troszeczkę?... a jak mówiłem Macek powinien zaszemrać w poniedziałek... :-)
2 od góry :) była i sie zapisała - nawet w obrocie :)
za to to co tam wczesniej kolega dał linki na 1.84 :) bez urazy - ale to była dla podpuchy :)
przed fixem ustawia sie zlecenia po to aby podbic kurs albo go zwalic :) z regóły wtedy wali sie duzymi pakietami :) - tak pisze w madrych ksiazkach o rynkach kapitałowych :D
kolejne to pakiety podczas sesji ( wtedy ktos kupuje albo sprzedaje - czyniac to widowiskowo - taki zamierzony manewr)
kolejne to te ukryte ( wtedy jest cicha dystrybucja albo skup) nikt nic nie wie dopiero po fakcie - ogłoszeniu itp
tu ewidentnie ktos cos zrobił moze sptrzedał moze kupił ( jak tak to pewnie bedzie juz falka 4) :) jutro sie okaze :) tak zagrał "na krótko"
Ps po przeanalizowaniu całego dnia nie było jawnych "transakcji pakietowych" !!
tylko zwykłe :D
witam Panów,
jakie w chwili obecnej są przewidywania co do spółki ?
Osobiście miałem oczekiwania prowzrostowe, niestety na tą chwile życie zweryfikowało te oczekiwania
Niemniej jednak akcji nie wywaliłem i zastanawiam się co dalej ?
marre!zostanie nas trochę więcej,niż myslisz,tylko nie wszyscy się udzielają,ci mądrzy co nie maja co powiedzieć to tylko czytają i obserwują ale są. A może i płeć piękna??? pozdrawiam
jakby to było takie proste, to tych co zarabiają było by 10x więcej od tych co tracą... niestety jak to w życiu... jest na odwyrtke... i tak ma być... bo dlaczego każdy ma mieć dobrze?... tak dobrze, że każdy miał dobrze to już było... ale się znudziło... nadeszła demokracja i powstał twór o nazwie GPW... :-)
i teraz jak w teleturnieju.... Jeden z Dziesięciu :-)
takiego czegos jak pakiety nie biore po uwage :) tak ma byc poprostu...cyklicznosc musi byc zachowana inaczej byłby to misz masz ( kolejna podfala fali C) .....narazie to ładnie wyglada :D ale pozory....jak to ich natura - myla :)
nic nie ginie w przyrodzie a co sie odwlecze to nieuciecze :)
na dzien dzisiejszy to bym sie przejoł bardziej tym ze rysuje sie coraz bardziej widoczny podwojny szczyt :) i za pare dni staniemy przed faktem czy sie wypełni mega znizka czy kurs sie uratuje.....
teraz popatrzcie na obroty na poszczególnych szczytach :) .... pozniej na fale....pozniej przez okno na niebo.... a pozniej na wykres 3 -4 letni :) przeanalizujcie to wszystko z teoriami "podwójnego szczytu".... i odpowiedzcie sobie na pytanie
czy ryzyko to funkcja prawdopodobienstwa wystapienia negatywnego zdarzenia...i jakie wysokie ono jest teraz....
co bedzie jak dojdziemy do ostatniego dolnego wsparcia ???
dlatego w takich sytuacjach jestem b/p ....wole kupic 10 groszy wyzej i miec pewnosc ze najblizsze dni beda dobre niz sparzyc sie ....i to dosyc mocno :)
teraz to juz nie sa zarty..... taka jest moja strategia i tak kalkuluje potencialny zysk
przeciez spokojnie mielismy wszystko na tacy aby kontynuowac zwyzke na 2,5 zł oscylatory wskazbniki itd były super...fale tez mogłyby byc innej struktury zachowujac sens ....a jednak ktos lub cos chciało zeby sie odbił kurs od ostatniego szcytu...
....pozyjemy zobaczymy a czas zweryfikuje kto miał racje :)
no widzisz... my mieliśmy... a "życie" postanowiło inaczej... że tych "my' troszke skróci... że nie dla każdego kiełbaska czy wigilijny karp... i część wyskoczyła... ale tak po transakcjach myślę, ze tych wyskakujących było niewielu... kilku skrociło pozycję... ale wg. mnie praktycznie nie ma w tej chwili podstaw do zamykania pozycji
będzie bujać w okolicach 1,6 - 1,8 i to do momentu opublikowania wyników za IVQ albo i dłużej... a potem poczłapie dalej... przy założeniu kontynuowania strategii... a później to już tylko wyniki, wyniki... i realizacja założeń... przyczyną silniejszych wzrostów będzie budowa i rozbudowa sieci placówek, przejęcia itd
oczywiście lokalne dołki wynikające z nastrojów rynku też zaliczy... :-)
no widzisz... a transpaki to jednak spora część transakcji... ktoś tam niedawno szacował, że już było ich około 4 mln i to nierzadko znacznie powyżej kursu... a było ciut więcej... odbiorca kilku już się ujawnił... :-)
i jak wygląda wykres np. w chwili gdy na ciagłych masz wolumen dobowy 180k i SKW 3,00 PLN + średni tygodniowy wolumen 200k, a w transpakach idzie 800k po 4,00 PLN?.... wykres pokaże dołek na 10%... a z transpakiami nie jest on taki mały... i nie dołek, a pik... i to bardzo duży... :-)
.... albo na odwrytkę... :-)
a najciekawsze w transpakach jest to, że nie wiesz w sumie kiedy umowa została zawarta... znasz tylko termin realizacji...więc ich nie dasz rady umiejscowić w czasie... :-)
zycie swoje ale idzie idealnie po falach.... mozesz wierzyc albo nie .....kazdy zrobi po swojemu...najlepszy poziom na pozbycie sie akcji było 1,92-1,85 teraz.... to kolejne wsparcie przełamanie go beda małe sznse na sprzedaz bo rynek sie cofnie od kupowania :)
teraz to taki marazm jest nic nie bedzie poparte obrotami ani nie wniesie nic nowego :)
przed nowym rokiem powinno byc troszke nerwowo :)
a co do pakietów = zawsze to bedzie wielkim znakiem zapytania dlatego opieranie sie tylko na nich - moze zgubic
mama nadzieje ze wrózka PBS uratuje kurs :) bo jak nie.... to lecimy do poziomu szczytów fali 1 :D ( karen, sanwil, itd) - tak dla zobrazowania :)
ja miałem sanwilka kiedys po 0,04 jak były dwa fixy :) a 7-8 miechów go trzymałem - sprzedałem bo znalazłem inna okazje pozniej był split itd..... czy załuje ze sprzedałem przed splitem - NIE !! bo niedałby mi tyle zarobic co ta inna inwestycja :) teraz wkur^^^ bym sie 2 raz i znowu zamroziłbym kapitał....
fundamentalnie nie ma co porównywac inne bajki....technicznie wygladac to moze tak samo... :)
Karen - ksiazkowa wersja jak "cwaniak giełdowy doji kase od ludzi ktorzy mysla ze zarobia miliony - chciwosc pieniedzy " a tacy traca 2 razy
teraz patrzac sie na kurs mozna stwierdzic ze przysłowie sie sprawdziło
chociaz parodniowe zarobki były ładne...ale nic poza tym :)
tylko ze historia nie zawsze sie powtarza ;) a skoro to wszystko jak z ksiazki wziete to kto to kupuje? po co? na co? przeciez mamy samych asow od AT jak ostatnimi czasy zauwazylem na kazdej spolce
z tym AT bez przesady bo wzrok sie popsuje ;)
błedem jest tez wierzyc ze wszystko bedzie rosło w nieskonczonosc :)
a społka juz dała dobrze zarobic ( prawie 400% - zalezy kto jak kupował )
nie widze powodów do narzekan....no chyba ze masz ambicje na 900%
prawda o tym jest taka ze jak ktos nic nie wie o AT to zawsze bedzie miał złe zdanie na ten temat - jak cos jest nieznane to jest głupie.... taka jest mentalnosc...
nie twierdze ze jest glupie ale... patrzenie w to jak w obrazek tez madrym nie jest... a jest tylu znanych analitykow ktorym to analizy niestety w sporym procencie sie nie sprawdzaja... bo jak pisalem wczesniej historia to pieknie wyglada a przyszlosc to moze byc prawdopodobna...
a skoro ma spasc to nie wiem BS w Brodnicy tez jakis glupi bo kupuje drogo i sie wcale nie zna na AT
to tak jakby system na Lotto miec... ktorego nie ma...
moze wspolnie z PBS robia to zeby uratowac swoje 50 % lepiej np stracic 1,5 miliona złotych niz 50 milionów - moze ma to na celu stworzenie zamieszania - np zebysmy uwierzyli ze ktos to kupuje i siorbali to co oni zaczeli od 1,92 sprzedawac..
tez w sumie mozna se pogdybac... bo nigdy nie bedziesz wiedziec jaka prawda jest :)
i na tym skonczmy bo watek robi sie długi :) i nudny !
Panie Jony rozwalił mnie Pan ostatnim postem (dosłownie ręce mi opadły) , o ile wcześniejsze posty miło się czytało i wnosiły merytorycznie coś do dyskusji na temat przyszłości Beefsan/PBSfinanse, to teraz odnosze wrażenie że na siłę próbuje Pan zniechęcić akcjonariuszy i obalić kurs do swojej teorii AT
masz głowe pewnie nia myslisz wiec pomyslisz i zrobisz to co uwazasza...a moje przetoczenie miało przedstawic fakt ze gdybac i robic teorie spiskowe to mozna z kazdego pierdniecia :)
nic nikomu nie mowie co ma robic :) wyrazam tylko opinie :) - nawet stwerdzajac fale nie podaje fodfali bo po co komu ułatwiac zycie :)
innaczej byscie reagowali jak bym napisał ze z AT wychodzi wzrost 3,5 zł to kazdy przytupnołby ze gites ze super itd :)
stwierdzone fakty sa faktami i nimi pozostana :)
teraz tylko zalezy to od PBS czy uratuje czy pozwoli zwalic kurs :)
PBS kupował po 0,25 PLN... na zdrowy rozum powinien wywalić w sierpniu, bo sierpniowe wolumeny dotychczas się nie powtórzyły... a on się 04.11 wylegitymował niezmienionym stanem posiadania... NIE SPRZEDAWAŁ!... bo o tym musiał by poinformować do 5 dni... to jest niestety FAKT
BS Brodnica wyłożył karty... tzn. przekroczył 5% w dniu 16.12... transpaki 800k... to rownież FAKT
to za ile BS Brodnica nabył pozostale 2 mln to zgaduj zgadula... ja zakładam, że kupował je w okresie pomiędzy informacją o zakupie akcji BEF przez PBS, a ogłoszeniem strategii, lub też zaraz po... uzasadnienie... jak ulica kupowała tzn. rynek, to dlaczego nie instytucja?... w banku siedzą inni ludzie?... wolniej myślący czy jak, że dopiero teraz kupowali?... kupowali w dołku... teraz dobrali... widać coś ich przekonało do dobrania kolejnych akcji... :-)
w jednym i drugim wypadku obaj akcjonariusze prawdopodobnie mają akcje dużo poniżej obecnego poziomu... i nie sądzę żeby umartwiali się o jakiekolwiek straty...:-)
przykłady Providenta, zamierzenia Czarneckiego (Getin Noble) i innych instytucji bankowych i parabankowych pokazują, że na tym można zarobić... i to dobry pieniądz... :-)
akcje to nie tylko gotówka, którą można dostać po ich spieniężeniu... to również, a może przede wszystkim głosy... możliwość decydowania, w która stronę ta łódeczka popłynie... i ewentualnie profity... nie ze sprzedaży... ale z dywidendy np. ... i o tym trzeba pamiętać
co zrobiła by ulica.... upsss... rynek, gdyby banki zaczęły sypać?... NIC... skichała by się... sam wyciągnąłeś przykład SNW... ilu zarobiło jak GA SNW sypał w V/VI 2007... garstka... a co pokazywały wtedy wskaźniki?... haha... do dziś te 90% ówczesnych inwestorów liże rany
dlatego równie ważne są i wskazania AT i informacje wyciagane z każdej możliwej dziury...
nawet tak jak to Zbych robi... 90% ludzi nie widzi zależności między inf. o sytuacji Lasów Państwowych, a BSami, a te związki są i to bardzo silne...
sam fakt, że jeden podmiot ma w drugim ulokowane 2 mld PLN... już to samo ukazuje do jakiej gotówki ten drugi ma dostęp... ( i co może się stać w wypadku zmian)
2 z 3 największych BSów w spółce (na razie brak inf. o BS Kraków) .. to ile z tych 2 mld PLN może przez nie przepływać? ... 1 mld PLN? 0,5 mld PLN?
to co banki mogły by zrobić z kursem BEF, zaprzęgając w takie działanie tylko część tej gotówki, to w tym momencie gdybologia... ale mogły by duuużo... zarówno w jedną stronę jak i w drugą... :-)
tu gra nie idzie o to ile się zarobi sprzedając akcje...(tak to kombinuję ja, ty, marre i kilku innych szpeniów) tu gra idzie o to, że mamy społkę notowaną na giełdzie, którą kupiliśmy za grosze, tym samym sami lądując na giełdzie, a która to społka może za nas prowadzić działania, których my jako banki nie możemy robić z uwagi na rekomendację (dyrektywę) T... tu przepływy środków i zyski z tego typu operacji mają znaczenie... a akcje to jakby... ot wisienka na torcie ... :-)
rynkowy kurs może być dowolny... PBS nic tu nie musi ratować... zacznie spadać... PBS sam może zredukować... a zbierze na dołku... zacznie rosnąć może również sprzedać... to drobni powinni się zastanowić co dla nich lepsze i tyle... na razie nie istnieją powody dla których tenże kurs miałby raptownie spadać... akcje kupuje się z jakichś powodów... jak powodów brakuje to się je sprzedaje... każdy sam znajduje dla siebie powody i każdy sam decyduje o sprzedaży/kupnie... :-)
którą otwiera duża czarna świeca, potem mniejsza o dowolnej barwie i ostatnia bezwzględnie już biała, wskazująca na narodziny rynku byka. W tym wypadku najlepiej, gdy zamknięcie ostatniej, białej świecy wypada powyżej połowy korpusu pierwszej (czarnej).
na zamknięciu brakuje 0,05 do połowy korpusu czarnego, więc nie wiem,
a czy to takie ważne? może ktoś bardziej doświadczony coś napisze
na swiecach japonskich chyba nie ma....gwiazda poranna ?? hmmm raczej ostatnio było "objecia bessy" przed mega zwała a dzisiaj powstała biała z gornym cieniem cien pokrywa wiecej niz 3 razy korpus biały :)
Biuletyn poranny DM BZ WBK SA 17.12 . 2010 r. - Bankier . pl .
17. grudnia 2010 .... Zawarty list intencyjny dotyczy inwestycji kapitałowej
w akcje spółki ... BEEF SAN