• o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~Sebs [85.222.63.*]
    ...;)

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
    Raport bieżący nr 27 / 2010
    Data sporządzenia: 2010-12-16
    Skrócona nazwa emitenta
    GRAAL
    Temat
    Zbycie udziałów w spółce zależnej Emitenta.
    Podstawa prawna
    Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
    Treść raportu:
    Zarząd GRAAL S.A. z siedzibą w Wejherowie informuje, iż w dniu 15 grudnia 2010 roku pomiędzy Emitentem a osobą fizyczną została zawarta umowa sprzedaży udziałów w spółce zależnej Emitenta tj. AGRO – FISH Sp. z o.o. z siedzibą w Kartoszynie.

Na mocy ww. umowy Emitent zbył na rzecz osoby fizycznej cały pakiet posiadanych udziałów tj. 8.177 udziałów (słownie: osiem tysięcy sto siedemdziesiąt siedem) spółki AGRO – FISH Sp. z o.o. z siedzibą w Kartoszynie o wartości nominalnej 250,00 zł za jeden udział, o łącznej wartości nominalnej 2.044.250,00 zł (słownie: dwa miliony czterdzieści cztery tysiące dwieście pięćdziesiąt złotych 00/100).

Zbyte udziały stanowią 51 % kapitału zakładowego i uprawniają do 49 % głosów na Zgromadzeniu Wspólników AGRO – FISH Sp. z o.o.

Cena sprzedaży ustalona została przez strony umowy na kwotę 4.200.000,00 zł.

Wartość bilansowa sprzedawanych udziałów spółki AGRO – FISH Sp. z o.o. w księgach rachunkowych Emitenta na dzień 15.12.2010 roku wyniosła 4.101.600,00 (słownie: cztery miliony sto jeden tysięcy sześćset złotych 00/100).

Pomiędzy nabywcą udziałów a osobami zarządzającymi i nadzorującymi Emitenta nie zachodzą powiązania.

W wyniku zawarcia powyższej transakcji Emitent nie jest już udziałowcem AGRO – FISH Sp. z o.o.
  • Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~Pankracy [62.87.152.*]
    Kiepsko to wygląda. Pewnie, żeby uratować wynik netto muszą sprzedawać aktywa. Do tego polityka informacyjna na poziomie Cognora albo Polaqua.
    Jedyny plus jest taki, że ostatnie spadki urealniły cenę i po takiej warto rozważać zakup.
  • Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~Sebs. [85.222.63.*]
    a dwa lata temu czy nawet rok to było dobrze ? Wtedy ludziom nie przeszkadzała słaba sytuacja w firmy i kupowali...wyniki tez okazały sie dobre.
    Wydaje mi sie ze tak własnie jest w żywieniówce, raczej nigdy nie bedzie tak ze rok w rok wyniki bedą ok.

poza tym nigdy niewiadomo w co gra prezes :)

• Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~qx [217.153.71.*]
    spółka sprzedała aktywa za tyle ile są warte w księgach czyli za wartość księgowa a obecnie na rynku sama jest warta 0,4x wartości księgowej. to tylko dowód na to że spółka jest mocno niedoszacowana i jej aktywa są warte więcej niż 0,4 ich wartości ujętej w księgach.
    jak dla mnie - dobry ruch, nigdzie nie widziałem na półkach agrofisha.
    co zrobi z kasą? sprzedała agrofisha za WK czyli za 100% wartości a teraz może kupić swoje akcje za 48% wartości. czy to nie jest dobry biznes?
  • Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~rrr [194.28.104.*]
    kto wie moze pieniadze poplyna na zakup wlasnych akcji. A przy tych obrotach to pewny powrot na 14 zl
  • Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~manfred [188.33.18.*]
    a jeszcze rok temu mowiło się o konsolidacji i nowych przejeciach przez graal. a tu prosze, cichaczem wyprzedajemy majątek. czyżby brak gotówki na bieżaca dzialalnosc?
  • Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~beginer [213.227.99.*]
    Możliwe, mają duże należności a jak inni nie płacą to spada płynność.
    Szkoda, że w sprawozdaniu nie jest ujęty procentowy udział Argo-Fish w produkcji i sprzedaży, choć czytając sprawozdanie da się zauważyć że planowali to wcześniej. Jest bodajźe na 20 str tabelka jakie firmy wchodzą w GK i w tabelce jest Argo ale potem jak inne są opisywane to Argo już nie jest opisane...
  • Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~rozsądny [194.63.135.*]
    Mi tam się podoba. Główny problem Graala obecnie to słabe wyniki spółek zależnych i spore zadłużenie więc ruch chyba dobry chociaż 4mln to w sumie nic więc nie ma się co emocjonować.
  • Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~Maciek [77.252.121.*]
    A czemu takie czarne myśli? Spółka ma straty to normalne, że redukuje koszty. Skoro AF nie przynosił spodziewanych korzyści to sprzedaż za 4 bańki jest dobrym ruchem.
    Pytanie najważniejsze jest takie - jakie wyniki przynosił Agro Fish? :) Nie uwierzę, że w takiej sytuacji, w jakiej jest Graal Zarząd sprzedał by dojną krowę, więc sądzę, że AF był na minusie.
    Pozdro od kupca za 16,95 :)
  • Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~BEGINER [213.227.99.*]
    Właśnie dlatego przejrzałem jeszcze raz sprawozdanie ale nie znalazłem info czy AF był kulą u nogi czy dojną krową, ale zgodzę się z tym, że dojnej krowy się nie sprzedaje. W lutym jak będą dobre wyniki to mało kto będzie pamiętał, że zysk był częściowo ze sprzedaży... przynajminej tak mi się wydaje:) i wtedy znów wrócimy powyżej 13 zł:)
    Też kupłem na górce...ale uśredniłem w dół do 13 więc jest dobrze:)
  • Re: o.. pare baniek wpadło:) Autor: ~rrr [194.28.104.*]
    ktos na sile chce wyciagnac gral czuje 12 zl przed swietami
  • Ludzie, co wy pierniczycie za głupoty ?!?! Autor: ~CRS [95.49.87.*]
    "nigdzie nie widziałem na półkach agrofisha"

"a jeszcze rok temu mowiło się o konsolidacji i nowych przejeciach przez graal. a tu prosze, cichaczem wyprzedajemy majątek. czyżby brak gotówki na bieżaca dzialalnosc? "

"Szkoda, że w sprawozdaniu nie jest ujęty procentowy udział Argo-Fish w produkcji i sprzedaży"

"Nie uwierzę, że w takiej sytuacji, w jakiej jest Graal Zarząd sprzedał by dojną krowę, więc sądzę, że AF był na minusie."

Chyba żaden z was się nie pofatygował aby wejść na stronę Agro-Fisha i sprawdzić, czym ta spółka się zajmuje. Otóż z tego co ja widzę, to AF nie pasuje do podstawowego profilu działalności grupy. Widocznie bardziej się Graalowi opłaca sprzedać AF i mieć wybór w wyborze odbiorców surowca niż być właścicielem tej spółki i utrzymywać ją licząc na efekt synergii.
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.