Od dłuższego czasu obserwuję tą spółkę na ciągłych i dzieją się tu rzeczy niebywałe.
Przy każdej większej próbie ataku popytu, ktoś sprzedaje duże ilości po niższych cenach żeby zbić kurs w dół. To samo dzieje się w drugą stronę. Jak giełda leci w dół to alchemia trzyma się mocno, bo ktoś kupuje wyżej żeby zatrzymać podaż.
Wygląda na to, że ktoś z wielką kasą pilnuje od dawna kursu, żeby za bardzo się nie ruszył ani w lewo ani w prawo. Jeżeli tak jest, to pytanie:
DLACZEGO?
o co Ci chodzi? Tylko się zapytałem.
Spółka natomiast jeżeli chodzi o poziom rentowności, dynamikę, wskaźniki i ilość akcji w obrocie jest mega- tania! To moim zdaniem na ten moment jedna z najlepszych okazji inwestycyjnych na giełdzie. Popatrzcie na dynamikę wzrostu rentowności z działalności operacyjnej w tym roku wobec 2009. Mają mnóstwo gotówki na zakupy i przy takich wynikach łatwy dostęp do taniego pieniądza. Uważam, że pójdzie w górę śladem Boryszewa!
Karkosik dokupił ostatnio duży pakiet akcji. Kupują członkowie Rady Nadzorczej. Być może jeszcze nie skończyli zakupów i nie chcą kupować drożej. Po komunikatach widać, że sypie pewnie Skotan, żeby jeszcze hamować wzrost. Swoją drogą to po umorzeniu akcji ciekawe ile już ma Karkosik i czy nie będzie musiał ogłosić wezwania na resztę akcji. Myślę, że na Alchemii będzie się dużo działo, może nawet szybciej niż nam się wydaje. A to, czy dzisiaj sobie urośnie 2 % czy spadnie to mam w d... Tu mogą być wzrosty takie, że te kilka procent nie będzie miało żadnego znaczenia.
Dnia 2010-12-02 o godz. 15:38 ~michał napisał(a):
> Karkosik dokupił ostatnio duży pakiet akcji. Kupują
> członkowie Rady Nadzorczej. Być może jeszcze nie skończyli
> zakupów i nie chcą kupować drożej. Po komunikatach widać,
> że sypie pewnie Skotan, żeby jeszcze hamować wzrost. Swoją
> drogą to po umorzeniu akcji ciekawe ile już ma Karkosik i
> czy nie będzie musiał ogłosić wezwania na resztę akcji.
> Myślę, że na Alchemii będzie się dużo działo, może nawet
> szybciej niż nam się wydaje. A to, czy dzisiaj sobie
> urośnie 2 % czy spadnie to mam w d... Tu mogą być wzrosty
> takie, że te kilka procent nie będzie miało żadnego
> znaczenia.
Po dzisiejszych popołudniowych komunikatach widać, że to nie Skotan sypał i sypie.
Są 3 możliwości kto sypie:
1. Karkosik, żeby zejść poniżej 66% i nie musieć ogłaszać wezwania
2. Skraca się Pionner
3. Sprzedaje jakiś fund, który miał z 1 - 3% i nie musiał informować publiki
Dnia 2010-12-02 o godz. 15:19 ~michał napisał(a):
> o co Ci chodzi? Tylko się zapytałem.
Spółka natomiast
> jeżeli chodzi o poziom rentowności, dynamikę, wskaźniki i
> ilość akcji w obrocie jest mega- tania! To moim zdaniem na
> ten moment jedna z najlepszych okazji inwestycyjnych na
> giełdzie. Popatrzcie na dynamikę wzrostu rentowności z
> działalności operacyjnej w tym roku wobec 2009. Mają
> mnóstwo gotówki na zakupy i przy takich wynikach łatwy
> dostęp do taniego pieniądza. Uważam, że pójdzie w górę
> śladem Boryszewa!
Co Ty piszesz człowieku. Sprawdź wskaźniki. Spółka jest makabrycznie droga co nie oznacza, że po udanym kolejnym kwartale i wchłonięciu nowych, rentownych firm nie stanie sie tania. Ale to za jakiś czas, przy sprzyjających okolicznościach.
Sprawdziłem wskaźniki i muszę przyznać Ci rację. Trochę przeszarżowałem. Wskaźnikowo Alchemia jest droga, a porównując z całym sektorem nawet bardzo. Wskaźniki jednak nie biorą pod uwagę potencjału wzrostu spółki. Po słabym 2008 i 2009 w tym roku, co widać szczególnie po raporcie za trzeci kwartał spółka zdecydowanie się poprawia. Pytanie, czy ten pozytywny trend się utrzyma i jak długo.
Tak więc argument przeciw:
- wskaźnikowo drogie akcje
Argumenty za:
- Karkosik 65-66%. Ostatnio dokupił. W żadnej innej spółce nie siedzi tak mocno. Jak zrobić dobry interes pokazał ostatnio przejmując "za grosze" Maflow
- akcje kupuje ktoś z Rady Nadzorczej,
- plany akwizycyjne: Huta Częstochowa już tylko do klepnięcia przez UOKIK, być może WRA , być może co innego,
- znaczna poprawa wyników finansowych.
po umorzeniu akcji wyszło że skotan ma 5,01 % akcji alchemii Free float wynosi zaledwie 3,5% - tu musi się coś stać ma napakowane do woka 9500 szt i czekam i czekam romuś zrób coś żeby było po 20 zł:)