zasugerowałem się tym grandem i kupiłem za 0,42 i 0,43. myśle, ze to dobra inwestycja. dzis faktycznie sie nam namnozylo sygnalow kupna. mysle ze jutro jazda+wybicie z klina
Dzisiejsza sesja przyniosła nam potwierdzenie wszystkich sygnałów kupna wygenerowanych wczoraj na wzmożonym wolumenie. Obrót był dziś 2 razy większy niż wczoraj, w dodatku mieliśmy lukę wzrostową, a w efekcie wybicie z klina, co daje spory potencjał wzrostowy. Sytuację świetnie zilustrują 2 poniższe wykresy.
Na powyższym wykresie widzimy wybicie z klina. Wczoraj pisałem właśnie o nim, a przebicie poziomu 0,42 wyraźnie przysłużyło się kursowi - ani na moment nie zeszliśmy poniżej 0,43 - dzięki czemu owa luka zyskała charakter wsparcia. Warto zwrócić uwagę na wolumen. Cały czas powoli zbliżamy się do ostatniego szczytu, zaś obrót jest znacznie mniejszy niż wówczas. Świadczy to o słabości podaży, która znacznie straciła na znaczeniu podczas ostatnich wzrostów. RSI znajduje się w neutralnej strefie, pozwalającej na dalsze wzrosty.
Na powyższym wykresie widać potwierdzenie wszystkich sygnałów kupna. Mowa o przebiciu 3 średnich kroczących (15,20,30), a także wyraźniejszemu potwierdzeniu sygnałów kupna STS i MACD (niewidoczne na wykresie).
Myślę, że popyt w obecnej chwili zbiera siły na atak na poziom 0,5. W mojej opinii obecne sygnały kupna pozwolą na wykreowanie średnioterminowego trendu wzrostowego, a także skuteczniejszy, niż to było ostatnio, atak na opór.
Jak to stwierdził dobry znajomy, Maximus to mój okręt flagowy. Myślę, że na nim zapłyniemy bardzo daleko, a po ostatnich sygnałach kupna nabierze on silnego wiatru w swe żagle.
Głupota ludzka jest jednak bezgraniczna.
Jeden "rzut oka" na finanse Maximusa, żeby zrozumieć, że to wydmuszka, której głównym celem jest opylenie akcji naiwniakom.
Działalność to 523k zł przychodu w 14 miesięcy skutkująca stratą na sprzedaży 131K zł.!!!
1. Spółka jest po dużych wzrostach, ale i ten wzrost został skorygowany do sytuacji początkowej. Jesteśmy niemalże na tym samym poziomie, z którego startowaliśmy. Co ważne, utrzymujemy się ponad wsparciem na 0,38. Tam właśnie ujawnia się popyt.
2. Foneco posiada już niewiele akcji, wątpliwe, aby chcieli sprzedawać akcje po tej samej cenie. Podobnie pani Rusin – świadomość tego, że posiadane akcje kosztowały niedawno ponad 1 zł, raczej nie zachęca do oddawania ponad 50% taniej.
3. Brak zobowiązań i należności długoterminowych.
4. Zarząd szacuje, możliwe do osiągnięcia w roku 2010 przychody na poziomie 680 tys. zł (źr.: raport za III kwartał).
5. „Działania te w dużej mierze nakierowane były na powiększenie dotychczasowego portfela zamówień oraz pozyskanie nowych rynków zaopatrzenia i zbytu. W wyniku tych kroków odbyły się wyjazdy handlowe do wszystkich strategicznych odbiorców, celem omówienia bieżącej współpracy i pozyskania nowych zamówień. Efektem pozostałych negocjacji było uzyskanie wyższych rabatów u producentów, co stworzyło dogodne warunki cenowe nabywanych towarów i sprawiło, iż oferowane przez
Spółkę towary stały się bardziej atrakcyjne cenowo dla wielu nabywców. Udało się także uzyskać wydłużenie terminów płatności, co jest bardzo istotnym elementem warunków handlowych w branży w której Spółka działa.”
6. Spółka rozpoczęła rozmowy w kwestii przejęcia podmiotu, świadczącego usługi budowlane oraz sprzedaż materiałów budowlanych, z obrotami rocznymi na poziomie 2-3mln rocznie.
7. Spółka przyniosła pewną stratę za III kwartał, lecz nie odbiło się to na jej kursie. Można więc stwierdzić, że raport był już wliczony w cenę. W dodatku spółka ma nadpłynność gotówki, za co ją się chwali. Inne spółki z tej właśnie branży posiadają zobowiązania długoterminowe.
8. Podaż ustała całkowicie. Mało kto sprzedaje swoje akcje w przedziale 0,39-42 groszy, co świadczy też o sile tego wsparcia. Myślę, że wszyscy, którzy obkupili się na ostatniej podbitce sprzedali już swoje akcje, lub czekają na powrót na wyższe poziomy.
9. RSI na wykresie dziennym jest zdecydowanie schłodzone. Kwestią czasu jest przejście w strefę wykupienia - a w efekcie zwyżki kursu.
10. Na wykresie tygodniowym można mówić o formacji spodka. Jeżeli owa formacja zostanie potwierdzona obrotami i ruchem horyzontalnym, możliwy jest powrót na poprzednie poziomy. Jak na razie wszystko się powoli potwierdza...
Dnia 2010-12-02 o godz. 08:29 ~xxx napisał(a):
> Oto moja odpowiedź na Twoje argumenty kolego:
1.
> Spółka jest po dużych wzrostach, ale i ten wzrost został
> skorygowany do sytuacji początkowej. Jesteśmy niemalże na
> tym samym poziomie, z którego startowaliśmy. Co ważne,
> utrzymujemy się ponad wsparciem na 0,38. Tam właśnie
> ujawnia się popyt.
2. Foneco posiada już niewiele
> akcji, wątpliwe, aby chcieli sprzedawać akcje po tej samej
> cenie. Podobnie pani Rusin – świadomość tego,
> że posiadane akcje kosztowały niedawno ponad 1 zł, raczej
> nie zachęca do oddawania ponad 50% taniej.
3. Brak
> zobowiązań i należności długoterminowych.
4. Zarząd
> szacuje, możliwe do osiągnięcia w roku 2010 przychody na
> poziomie 680 tys. zł (źr.: raport za III kwartał).
5.
> „Działania te w dużej mierze nakierowane były
> na powiększenie dotychczasowego portfela zamówień oraz
> pozyskanie nowych rynków zaopatrzenia i zbytu. W wyniku
> tych kroków odbyły się wyjazdy handlowe do wszystkich
> strategicznych odbiorców, celem omówienia bieżącej
> współpracy i pozyskania nowych zamówień. Efektem
> pozostałych negocjacji było uzyskanie wyższych rabatów u
> producentów, co stworzyło dogodne warunki cenowe nabywanych
> towarów i sprawiło, iż oferowane przez
Spółkę towary stały
> się bardziej atrakcyjne cenowo dla wielu nabywców. Udało
> się także uzyskać wydłużenie terminów płatności, co jest
> bardzo istotnym elementem warunków handlowych w branży w
> której Spółka działa.”
6. Spółka
> rozpoczęła rozmowy w kwestii przejęcia podmiotu,
> świadczącego usługi budowlane oraz sprzedaż materiałów
> budowlanych, z obrotami rocznymi na poziomie 2-3mln
> rocznie.
7. Spółka przyniosła pewną stratę za III
> kwartał, lecz nie odbiło się to na jej kursie. Można więc
> stwierdzić, że raport był już wliczony w cenę. W dodatku
> spółka ma nadpłynność gotówki, za co ją się chwali. Inne
> spółki z tej właśnie branży posiadają zobowiązania
> długoterminowe.
8. Podaż ustała całkowicie. Mało kto
> sprzedaje swoje akcje w przedziale 0,39-42 groszy, co
> świadczy też o sile tego wsparcia. Myślę, że wszyscy,
> którzy obkupili się na ostatniej podbitce sprzedali już
> swoje akcje, lub czekają na powrót na wyższe poziomy.
9.
> RSI na wykresie dziennym jest zdecydowanie schłodzone.
> Kwestią czasu jest przejście w strefę wykupienia - a w
> efekcie zwyżki kursu.
10. Na wykresie tygodniowym można
> mówić o formacji spodka. Jeżeli owa formacja zostanie
> potwierdzona obrotami i ruchem horyzontalnym, możliwy jest
> powrót na poprzednie poziomy. Jak na razie wszystko się
> powoli potwierdza...
11. Spółka ma nadpłynność gotówki w
> kasie spółki.
12. Cena emisyjna na poziomie 0,55.
Widzę iż to Twoje naganianie przynosi efekt odwrotny od oczekiwanego. Tak to jest gdy nagania się na spółki przynoszące straty. Prędzej zobaczysz tu 0,20 niż 0,50.
Jeżeli obecna formacja to trójkąt zwyżkujący (a wszystko na to wskazuje), to należała się dzisiaj korekta po wybiciu. Patrząc ze spokojem na kurs Maxa należy spodziewać się w dniu jutrzejszym znaczącego wzrostu (lub po prostu wzrostu bo wielkość trójkąta nie była duża). Pozdrawiam.
Dnia 2010-12-02 o godz. 19:05 ~John napisał(a):
> Jeżeli obecna formacja to trójkąt zwyżkujący (a wszystko na
> to wskazuje), to należała się dzisiaj korekta po wybiciu.
> Patrząc ze spokojem na kurs Maxa należy spodziewać się w
> dniu jutrzejszym znaczącego wzrostu (lub po prostu wzrostu
> bo wielkość trójkąta nie była duża). Pozdrawiam.
nie wierzcie temu grande cos tam , zwykly naciagacz, sygnaly maja to do siebie ,ze moga zmienic sie w trakcie jednej sesji , gdyby ktos zarabial tylko i wylacznie na wskaznikach bylby milionerem, jak dla mnie to jeszcze zadnego sygnalu nie bylo , ktory pozwalalby na wieksze zakupy narazie warto sie przygladac, dopiero wzrost wolumenu da szanse na to ,ze zostanie jakis sygnal wygenerowany , pozdrawiam
Ale Wy głupoty wygadujecie i wymyślacie ręce opadają kto mieszka blisko Bielska? bo ja tak , akcje miałam już ich nie mam i głowa mnie nie będzie bolała.Pozdrawiam.
Pisalem 3 grudnia o godz.15:22 ,ze jest taka spolka na NC ktora warto kupic ,a mozna wtedy bylo po 1,9 zl a teraz jest po 2,38 zl a to dopiero poczatek wzrostow !!!
Co Ci odpisac ? mialem ta spolke sledze teraz tak jak pisalem za duzo ubranych aby byly wzrosty narazie to wyglada tak ,ze leszcz leszcza szczyze ,czy 0,5 zl oby !!!
Dnia 2010-11-30 o godz. 22:14 ~XxX napisał(a):
> Jutro wybicie górą z klinu... Dziś 5 sygnałów kupna, co o
> tym sądzicie? Mam z 10k i chcę to gdzieś włożyć... Jak
> myślicie, Maximus to dobra spółka?
Czyżby i tu był bojkot pod hasłem stop handel jak na Petrolu. Ja czekam na 30 gr, chociaż a jak inni?