• Wynik na koniec roku Autor: ~czapajewo [83.12.16.*]
    Procad: Rok nie będzie gorszy niż zeszły

Dariusz Wolak 29-11-2010, ostatnia aktualizacja 29-11-2010 00:06

Jarosław Jarzyński, prezes Procadu, jest przekonany, że mimo nie najlepszych wyników po trzech kwartałach cały bieżący rok będzie dla kierowanej przez niego grupy lepszy niż poprzedni.

W 2009 r. gdańska spółka, specjalizująca się w dystrybucji specjalistycznego oprogramowania Autodesk, miała na poziomie skonsolidowanym 34 mln zł przychodów i 340 tys. zł zysku netto. Po trzech kwartałach tego roku sprzedaż wynosi 28 mln zł (jest o 17 proc. większa niż rok wcześniej), a strata netto przekracza 140 tys. zł. Rok temu ujemny wynik po dziewięciu miesiącach sięgał 60 tys. zł.

Prezes tłumaczy rosnące obroty polityką cenową, którą prowadzi partner, żeby zwiększyć wolumen sprzedaży - stosuje agresywne promocje. Przeceny sięgają kilkudziesięciu procent. Przysparza to co prawda nowych klientów, ale odbija się negatywnie na marżach dystrybutorów takich jak Procad – mówi.

Negatywnie na marże sprzedawców wpływa też poszerzanie przez Autodesk sieci dystrybucji. Aplikacje amerykańskiej firmy coraz częściej można kupić również w sklepach internetowych, w których marże są znacznie niższe, co wymusza obniżki cen u tradycyjnych sprzedawców. – Dotyczy to głównie najprostszych systemów, które nie wymagają specjalistycznego wsparcia przy wdrażaniu czy szkoleń. Zyski na rozprowadzaniu takich rozwiązań były największe – wyjaśnia Jarzyński.

Na wyniki grupy negatywnie wpływa też spółka zależna Des Art, która oferuje usługi inżyniersko-projektowe dla przemysłu stoczniowego i motoryzacyjnego. – Koncerny samochodowe zamroziły inwestycje, co ma zły wpływ na Des Art – mówi prezes. Jest przekonany, że dzięki bardzo dobrej sprzedaży w październiku i listopadzie i przy dobrych prognozach na grudzień Procad z nawiązką odrobi dotychczasowe straty. – Nie wyobrażam sobie, żeby nasze wyniki w 2010 r. były gorsze niż w zeszłym – podsumowuje.
    PARKIET
    Jest tak żle to trza wyjść na przeciw wymaganiom rynku.
    Niech założą sklep intenetowy z sprzedażą online i tyle,choćby najprostsze systemy CAD ,będzie dodatkowa kasa a utrzymanie kosztuje małe sumy.
    Przecież chyba nie trzeba ich uczyć marketingu i reklamy.
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~leon [78.88.199.*]
    co do wyglądu strony procad.pl wg mnie to mizeria ,mało czytelne czcionki,
    na 22" LCD 50% szerokości monitora pozostaje niewykorzystane (po bokach)
    Może jakieś reklamy na stronie,mało inwazyjne.
    EW sprzedaż na allegro oprogramowania (książek) a przy okazji reklama.
    Przecież kasa leży na ulicy i w internecie jest mnóstwo możliwości.
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~czapajewo [83.12.16.*]
    Mają jeszcze portal archispace.pl gdzie reklam też pełno
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~znawca tematu [94.232.216.*]
    ŚWIĘTA IDĄ ! powinni handlować pierogami, uszkami, opłatkami i najważniejsze - odpustami ! na odpustach jest najlepsza marża, zarobek murowany !
    Już dawno sprzedają on-line. Nie marudzić mnie tam :) Jak nie po nosie pa pa :)
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~macieja69 [178.182.63.*]
    a ja tam myślę że te wszystkie problemy to i tak pod skup
    skończy się -zarobimy
    abym miał tylko rację
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~Jurek [77.253.255.*]
    Sam jestem grafikiem i szukałem softu. Prawda taka Procad ma najniższe ceny w tym regionie Europy.

Sąsiedzi Niemcy, Francuzi wszyscy mają pare dziesiąt % wyżej.
    Dumam że KOrzeń do Nas znowu wali - upłynnil sobie niedawno milionik na 121 i w ramach kooperacji ładuje Procada :). tak mówią ponoć mrówki
    2010-12-04 W ostatnim wywiadzie z Prezesem padło stwierdzenie że 4 kwartał z nawiązką odrobi straty - czy chodzi o stratę 0,566 operacyjną czy 9 tys netto?

Rzeczywiście, jak dotąd 4 kwartał jest zdecydowanie lepszy, niż poprzednie trzy. Niestety, nie możemy podać nawet szacunkowych danych, ale z całą pewnością informacje w notatce prasowej dotyczyły poprawy wyniku zarówno operacyjnego, jak i zysku netto.
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~czapajewo [83.2.238.*]
    Jeśli faktycznie Kowalski wywalil te 150- 170 tysiecy (1,6%-1,8%) a najprawdopodobniej tak się stało to jako akcjonarjusz powyżej 10% przy następnej wywałce musiałby zapodać komunikat o zejściu o 2 % a więc przy kolejnym wywaleniu 20 - 000 - 40 000 akcji winien zapodać komunikat. A zaraz potem byłby próg 10% - praktycznie nie ma juz tu miejsca na sypanie bez komunikatów. Korzeń + drużyna wysypała z 1mln a Kowal 0,5 mln =1,5 mln akcji a skup + (skupowacze) zassał niecałe 300 tysięcy x 5 (skupowacze)= 1,5 mln wychodzi że teraz mamy rownowagę . Mamy obecnie we free float 1,5 mln akcji zawieszonych w przedziale 2,5-4,5 (jesli ja nie ma niżej to mało kto ma - kilka promili jest bo Prezes np ma troszke po 1,72PLN) oraz 2,2 mln powyżej 4,50 -9 PLN. Co prawda ostatnio bardziej bierze skup niż skupowacze (50% to sam skup-przepisy dozwalają przy braku płynności do 50% z 20 sesji) ale to normalne im niżej tym mniej chętnych No i jeszcze jedno AutoR 100 tysięcy akcji po 2,40 PLN w ramach zapłaty za akwizycje (nie za darmoszke) ma z lock upem do 2012r. Osobiście myśle że jesli będzie kupa w majtkach za 4 kwartał czyli jakieś 0,3-0,4 mln to 3 jki nie przebijemy ale jeśli zarobią 06-0,7 mln (tu liczę na AutoR który powinien zarobić 08mln do 2102r(połowa dla nas) a zarobek zapewne stanowi głównie 4 kwartał oraz na to że koszty pozyskania klienta z poprzednich kwartałów zapracowały na 4 kwartał w Procad) ) to idziemy wyżej a jak nie to 9 groszaków (15% skupionych akcji nie będzie brać udziału w podziale zysków) z dywidendy uznam za mikra rekompensatę 3,5% za I półrocze 2011r
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~sss [86.28.182.*]
    zapraszam na nowy dynamicznie rozwijajacy sie czat!
    www.nagpw.pl zaloguj sie i na czata!
    rozmawiaj czatuj o gpw
    w razie pytaj kontakt z moderNG gg31084713
    zapraszamy
    link do czata www.nagpw.pl/czat-klubowy
    tworzymy rodzine gieldowa
    jest miejsce dla poczatkujacych jak i duzych graczy!
    zapraszamy!

naGPW.pl to witryna inwestorów giełdowych rozumiejących istotę informacji jako klucz do powodzenia na GPW
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: macieja69 [82.139.26.*]
    czyżby 4Q wiele nie pomógł
    ciągle wywalają
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~tÓZK [83.9.129.*]
    Czy koniec skupu powinien oznaczać wzrosty, czy będzie to zupełnie obojętne?
    "Obecnie prowadzone są prace nad poszerzeniem obszarów zbytu w zakresie
    rynku CAD, zwłaszcza w branŜy kolejowej. Efekty tych działań powinny być widoczne w nadchodzących
    kwartałach."
    cos o desart - xródło raport 3 kwartał
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~leon [78.88.196.*]
    kolej to się restrukturyzuje juz 15lat i jakie tego efekty widać gołym okiem.
    Skup wymusza jako taki ruch na papierze,bez skupu 3000szt styknie by zwalic kurs o 15gr w dół,nędzna płynność.
    Gdzie te fundy co miały walić drzwiami i oknami po ta perełkę ?
    Wyniki będą cieńkie i tyle w temacie,cudów się nie spodziewajcie.
    Dokupiłem ostatnio po 2,41pln koło 1000szt ale dałem sobie spokój bo obniżyło mi to średnią góra o 6 czy 8gr.
    Nie będzie zysku to "diłidendy" nie będzie a więc zarząd też kasy dodatkowej nie dostanie - tyle na pocieszenie...
    Jak wrócą obroty na poziomie 100 000szt to wtedy zobaczymy co wart jest ten "paper"
    No to mnie pocieszyłeś :(
    Właściwie to w sumie coś tam jeszcze podłapie i cościk ugram
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: blazej.kazmierczak [87.205.190.*]
    "Dokupiłem ostatnio po 2,41pln koło 1000szt ale dałem sobie spokój bo obniżyło mi to średnią góra o 6 czy 8gr."

Leon: nie potrafisz obliczyc usrednionej wartosci przed zakupem, tylko patrzysz cos sie stanie dopiero po zakupie ?
    He dobre. Faktycznie można jakoś to zaplanować i wyliczyć wcześniej- a może to chwila emocji- poryw fantazji/młodości :) ot machnął i bum stało się kaniec filma :)
  • Re: Wynik na koniec roku Autor: ~e t [109.243.36.*]
    am
[x]
PROCAD -0,83% 2,40 2022-06-28 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.