Dnia 2010-11-24 o godz. 20:22 ~proork napisał(a):
> o którym piszą na bloombergu co maja wykupowac?, jednak
> tlumacz google nie sprawdza sie:( a Ty napewno znasz
> temat??
dzieki za info z góry
ja zawsze wpisuje w googlach "orco intraday" i wyskakuje pierwsze lub drugie a oto link
do bloomberga:
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=ORC:FP
i do wspomnianego artykułu o funduszach:
http://www.bloomberg.com/news/2010-11-24/orco-property-group-plans-to-begin-winding-down-real-estate-fund-in-2011.html
prosze o info o co chodzi. dzieki
tzn. z jednej strony opg uwolni sie z jakiejś części dlugu, ale jest to któtkoterminowe podejście do bytu firmy.
orco zarządzało Endurance Fund, fundusz nieruchomości, który zajmował się obsługą wielu, wielu, hoteli i innych obiektów na terenie europy środkowo-wschodniej. (pozyskuje je, obsługuje itp)
opg sprzedając swoje udziały za nie małą kwotę pozbywa się możliwości , jakby darmowych corocznych zysków: niemałych zysków.
dla mnie, tak jak powiedziałem powyżej info jest zle.!
co mi z tego, że orco pozostanie bez długów,ale też bez żadnych nieruchomości.
cały proces bycia 'wiodącym inwestorem' będzie musiał być rozpoczęty na nowo.- czyli będzie to taka mała firemka, która coś tam buduje.....
ja tam jednak licze na wyniki a nie na pozbywanie się przez OPG Własności które nie są deficytowe.
Reasumując : Jak orco sprzedaje coś co jest czystym zyskiem to oznacza, że ktoś/coś przycisneło ott`a do takiego ruchu. bo jak do tej pory sie nie podawal i nie sprzedawali nic., ott juz wolal oddac 'sie' tzn. wydrukowac kupe akcji po 5E, niż sprzedawać to na co pracował od 1991 roku. - wstyd!
pzdr
shp
Poczekajmy jednak na rozwój sytuacji. Ja uważam, że może to być zagrywka pod zwrócenie uwagi na firmę przez inwestorów na świecie. Możliwe, że będzie to zagrywka pod przyszłą emisję akcji. Jak nie to mam również mieszane uczucia.
Dnia 2010-11-24 o godz. 21:26 ~shp napisał(a):
> moim zdaniem jet to zly news.
tzn. z jednej strony opg
> uwolni sie z jakiejś części dlugu, ale jest to
> któtkoterminowe podejście do bytu firmy.
orco zarządzało
> Endurance Fund, fundusz nieruchomości, który zajmował się
> obsługą wielu, wielu, hoteli i innych obiektów na terenie
> europy środkowo-wschodniej. (pozyskuje je, obsługuje itp)
> opg sprzedając swoje udziały za nie małą kwotę pozbywa się
> możliwości , jakby darmowych corocznych zysków: niemałych
> zysków.
dla mnie, tak jak powiedziałem powyżej info jest
> zle.!
co mi z tego, że orco pozostanie bez długów,ale też
> bez żadnych nieruchomości.
cały proces bycia
> 'wiodącym inwestorem' będzie musiał być
> rozpoczęty na nowo.- czyli będzie to taka mała firemka,
> która coś tam buduje.....
ja tam jednak licze na wyniki a
> nie na pozbywanie się przez OPG Własności które nie są
> deficytowe.
Reasumując : Jak orco sprzedaje coś co jest
> czystym zyskiem to oznacza, że ktoś/coś przycisneło ott`a
> do takiego ruchu. bo jak do tej pory sie nie podawal i nie
> sprzedawali nic., ott juz wolal oddac 'sie'
> tzn. wydrukowac kupe akcji po 5E, niż sprzedawać to na co
> pracował od 1991 roku. - wstyd!
pzdr
shp
Muszę przyznać Ci rację. Przejadanie majątku. Tak samo jak to robi IV RP. Dwie pociechy: Udział Orco to tylko 14%(ca 60 m). Sprzedaż dopiero w 2012, może się rozmyślą. Między linijkami czytam, że wiadomości interpretujesz tak aby z czystym sumieniem teraz sprzedać. Masz teraz dobrą okazję, w piątek będzie obrót. Gdybym był młodszy też bym chyba sprzedał. Ale nie chce mi się już szukać innych spółek.
Orco w funduszu ma 14%, ze sprzedaży (likwidacji) będzie 50mln euro.
A jak zareagował rynek na sprzedaż fabryki przez belvedere (sobieski)?
Licze na to samo tutaj, a orco nie jest bankrutem jak sobieski :) Ważne żeby trzymali się planu restrukturyzacji.
Nie jest to mała firemka :) nadal ma wartość 2000mln euro. Nie zuborzeją jak spadnie wartość o 50mln.
A długu zostało już tylko 500mln? jeśli zyski były podobne jak w 1-ym półroczu to dług po tej tranzakcji powinien być w granicach 300mln euro.
tzn. oczywiście powiedziałem sobie że dla mnie krytyczny będzie 25.11.2010 i od tego wszystko będe uzależniał.
Jak wyniki będą złe (albo inaczej : nie takie jakich bym się spodziewał) , to oczywiście mimo, że jestem na orco juz chyba prawie 2 lata , sprzedam i zapomne.
Jak będą takie jak się spodziewalem, to niezależnie od tego czy będzie UP czy DOWN, czekam,. poczekałem 2 lata, poczekam jeszcze 2 :)
info z wczoraj (o dziwo dowiedziałem się od Małżonki, (wstyd, że sam nie znalazłem) ) : Otóż znana grupka ludzi ponownie zaniosła do sądu papiery w sprawie zlotej 44, oczywiście orco sie broni, i mówi, ze w świetle prawa mogą budować (bo mogą- pozwolenie jest prawomocne), to chyba nie ułatwi to uzyskania zarówno kredytu , jak i wykonawcy.
Szanse mieszkańców przy złotej 44 w sądzie oceniam na 0% chyba, że mają ASA w rękawie.
Chętnie podejmę rękawicę w dyskusji - Shp - to nie jest zła informacja. Jak widać, obecnie pomimo dużego potencjału zysków w przyszłości, we Francji brak wiary w spółkę z powodu znacznego zadłużenia. Stąd marazm z kursem akcji Orco na giełdach. Obecnie spółka zaangażowała się w wiele projektów, które w przyszłości wygenerują spore zyski dla akcjonariuszy. Będzie zarządzać nadal dużą wartością aktywów. Problem w tym, że nie tylko my jesteśmy poddenerowwani tak niską wartością akcji - a co za tym idzie, mocno zaniżoną wartością rynkową firmy. Zwiększenie wiarygodności firmy obecnie poprzez zmniejszenie długu, jest bardzo dobrym taktycznym rozwiązaniem. Opłaci się to zarówno w krótkiej jak i w długiej perspektywie. Spółka poprawi możliwości dalszych inwestycji. O przyszłość spółki ja się nie martwię, bardziej martwię się o obecną sytuację - i tak jest pewnie wśród głównych właścicieli Orco.
Dla nas - drobnych inwestorów - to dobra wiadomość, która powinna wpłynąć na znaczny wzrost akcji, pod warunkiem, że rzeczywiście przełoży się to na zmniejszenie zadłużenia Orco.
pzdr. mr.money