Francja Last +4.32% 7.25, u nas +3,57 i 29 zł. z obrotem 650 tys. Nie możliwe.
Ok idę spać dalej, pewnie jak się obudzę znowu będzie 27,55. Za dużo się naczytałem postów na forum bankiera o wystrzale na ORCO, to dlatego tak ładnie mi się śni. ;)
Dnia 2010-11-24 o godz. 11:54 gapiart napisał(a):
> Hmm -czyżbym pomylił spółkę??
Francja Last +4.32% 7.25, u
> nas +3,57 i 29 zł. z obrotem 650 tys. Nie możliwe.
Ok idę
> spać dalej, pewnie jak się obudzę znowu będzie 27,55. Za
> dużo się naczytałem postów na forum bankiera o wystrzale na
> ORCO, to dlatego tak ładnie mi się śni. ;)
pytanie co było po drugiej stronie burty (jakie koszta)
bo jak widzę, ile budują (a troche ruszyli) to koszta mogą być duże (wiadomo: zanim inwestycja przyniesie zysk, musi być deficytowa na etapie realizacji)- i tego sie boje
a jak bedzie dowiemy się już za niewiele ponad 28-30 h
Shp - jeśli chodzi o rozpoczęte budowy w tym roku - ich koszty ksiegowane będą dopiero w momencie sprzedaży tego co teraz budują, tak więc nie mają wpływu na obecny rachunek zysków i strat za 3 kwartał w tym roku. Przynajmniej tak działa rachunkowość w Polsce - podejrzewam że w pozostałych krajach podobnie. Mają one natomiast wpływ na cash flow, stąd decyzja o sprzedaży części udziałów w projekcie w Berlinie (zresztą bardzo słuszny ruch).
Zyski operacyjne - to raczej będą, bo nie widziałem żadnych informacji, że Orco sprzedaje coś poniżej kosztów. Pytanie brzmi czy pokryją odsetki bankowe. Po wejściu w życie planu naprawczego, powinno być na plus.
mr.money
Tłumaczenie (chorwacki > polski)
W okresie od stycznia do września 2010 roku. Słoneczny Hvar osiągnęła dodatni GOP w wysokości 21
mln EUR, podczas gdy w analogicznym okresie 2.009-gi pozytywny MRR 1,1 mln zł.
W ciągu pierwszych 9 miesięcy 2.010-sze Słoneczny Hvar osiągnęła prawie 150 000 noclegów w stosunku do
W ubiegłym roku wzrost o 19%. Z ogólnej liczby noclegów nawet 90,6% to turyści zagraniczni.
Zagranicznych noclegów w porównaniu z rokiem ubiegłym odnotowano wzrost o 24%.
Z ogólnej liczby noclegów generowane na poziomie spółki, 60,4% został osiągnięty w odrestaurowanym hotele
spółki, Amphora, Adriana i Riva, podczas gdy w tym samym czasie trzy hotele dokonał ponad 80%
przychodów (79 mln).
Wydatki ogółem wzrosła o 3,7%, od 127 do 132 mln zł, a oszczędności zostały zrealizowane w
zmniejszenie kosztów, które należą do kategorii "pozostałe koszty operacyjne" o 9,2%. Koszty pracownicze
spadła o 8,4%, tj. z 46,7 milionów w 2009 roku. do 42,8 mln w 2010 roku.
programu redukcji kosztów, jest realizowany we wszystkich segmentach działalności, i konkretne efekty są już
widoczne, jak również pozytywne efekty aktywnej sprzedaży i strategii marketingowych w krajowych i
rynku międzynarodowym.
Sukces w poprzednim sezonie i wyniki osiągnięte w tym okresie okazał się ogromny potencjał