Witam,
proszę o informację, co stanie się z moimi akcjami po ogłoszeniu upadłości spółki? - jeśli dobrze rozumiem, to powinienem otrzymać wartość równą (wartości księgowej na jedną akcję w dniu ostatnich notowań na giełdzie) x (liczba posiadanych akcji). Załóżmy, że WK na akcję wynosi 2zł. Po ogłoszeniu upadłości - w ostatni dzień notowań danej spółki handel akcjami odbywa się na poziomie 0,1 - 0,4zł. Jest to przykład mniej więcej na podstawie upadłości/bankructwa spółki Toora. Wówczas, przy założeniu, że w dzień upadłości nabędę akcje firmy, wówczas na dzień dobry mam minimum 400% zysku.
Proszę o informację, czy dobrze myślę, jeśli tak, to po jakim czasie od momentu ogłoszenia upadlości / ostatnich notowań na giełdzie, środki za akcje zostaną mi zwrócone na konto?
Czy nie ma od tego wyjątku - czy spółka może się jakoś uchylić od wypłaty tych środków?
Czy różni się czymś bankructwo od upadłości spółki?
Rozpatrując ten przypadek zastanawiam się nad zakupem akcji spółki Jago.
Przepraszam za późną odpowiedź - nie ma czegoś takiego jak wypłata wartości księgowej. Po upadłości przedsiębiorstwa zaspokaja się z jego majątku różne podmioty, ale w kolejności ważności akcjonariusz zwykle jest na końcu.