Raport EBI
typ raportu Raport bieżący
numer 28/2010
data dodania 2010-11-19 12:26:17
spółka MERA SPÓŁKA AKCYJNA
Umowy lock-up dotyczące akcji Mera S.A.
Zarząd Spółki informuje, że w dniu dzisiejszym podpisane zostały z akcjonariuszami spółki umowy o czasowe wyłączenie zbywalności akcji spółki MERA S.A. (umowy typu lock-up). Umowami zostały objęte akcje na okaziciela w liczbie 3854000 sztuk, co stanowi 76,38% akcji spółki wprowadzonych do obrotu na NewConnect. Lock-up obowiązuje do dnia 31.03.2011 r.
Podstawa prawna:
§ 3 ust. 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
Nawet ja jestem zaskoczony tym ruchem! Nie spodziewałem się go, ale.... podnoszę moją rekomendację zakupu Mery do pułapu 50 zł/akcja (moje rekomendacje nie są rekomendacjami w myśl przepisów odpowiednich ustaw, rozporządzeń i innych - poprzez to nie można mnie pociagnąć do odpowiedzialności cywilnej, karnej, moralnej, czy innej :-P).
Po co ten zabieg?
Uważam, że to ruch pod wejście na GPW. Kurs ruszy, a Ci, którzy mają akcji dużo (RN) nie będa mogli ich sprzedać, przez co zyskamy pewną stabilność/pewność.
No oczywiście, że chodzi o wejście na GPW (takie coś się robi zwykle przed debiutem). Jakoś nie skojarzyłem, że wejście na główny to jakby nowy "debiut".
Coraz więcej szacunku mam do MERY i zaczynam wierzyć w te Wasze 30 PLN ...
Informacje o inwestycji kapitałowej Mera S.A.
Zarząd Spółki informuje, że spółka Teliani Valley Polska S.A., w której Mera S.A. posiada (z uwzględnieniem przeprowadzonej emisji) akcje dające 52,7 % w głosach, zakończyła emisję prywatna na kwotę 0,5 mln zł i rozpoczęła ubieganie się o wprowadzenie akcji do obrotu na rynek NewConnect. Wycena Spółki Teliani Valley Polska według ceny emisyjnej z oferty prywatnej to 4 mln zł.
Autoryzowanym Doradcą jest INVESTcon GROUP S.A., który jest także inwestorem w spółce Teliani Valley Polska S.A.
Mera S.A. zainwestowała w spółkę Teliani Valley Polska w roku 2009, kwotę 325.000 zł.
Dla Mera S.A. inwestycja w Telliani Valley Polska ma charakter inwestycji kapitałowej; Teliani Valley Polska nie jest włączona do Grupy Mera.
Spółka Teliani Valley Polska S.A. zajmuje się importem i sprzedażą na terenie Polski gruzińskiego wina sygnowanego marką Teliani Valley. Spółka zamierza zadebiutować na NewConnect w roku 2010; debiut Spółki z uwagi na rynkową wycenę akcji może mieć istotny wpływ na wynik finansowy Mera S.A. za 2010 r.
Podstawa prawna:
§ 3 ust. 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
Osoby reprezentujące spółkę:
* Adam Koneczny - Prezes Zarządu
Coraz mocniejsza dywersyfikacja zysków. I zwiększanie ich.