Biorąc pod uwagę Prezesa w dzisiejszym wywiadzie tak czy inaczej akcjonariusze posiadający papier mogą spodziewać się konusa od spółki . Cena wzrośnie jak to zasugerował P np do 8 zł możliwa dywidenda, cena nie wzrośnie - klepnięcie na walnym programu wykupu po 8 zł -jak to rozumieć co sadzicie ?
Przecież nie ma innej możliwości, powtarzam to co napisałem w innym poście...coraz bardziej widać powiązanie pomiędzy Boryszewem i Impexmetalem w zakresie chociażby planowanego uruchomienia produkcji podzespołów z aluminium na potrzeby grupy...
Świeże info, które pewnie wielu z Was już doskonale zna, ale wklejam...
---> "Z drugiej strony Maflow może, po realizacji niezbędnych inwestycji, wykorzystywać produkty z aluminium produkowanego w Koninie - wylicza Małgorzata Iwanejko."
---> "Podobnie jest w Warszawie, gdzie od dawna mówi się o zagospodarowaniu leżących w centrum miasta nieruchomości Impexmetalu."
Tu nie ma mowy o skłanianiu kogoś do zakupów czy naganiania", zwyczajnie te 8 PLN to przy sprzyjającym otoczeniu normalny, organiczny wzrost wartości spółki.
Czy 8 zł za 1 akcję to dużo? W takim wypadku wycena to ok.1.6mld za cały impex. W tym roku za 9 miesięcy spółka zarobiła już ponad 100 mln(z tego ok.50 mln. to spłata zadłużenia).Czyli za cały 2010 r mogą mieć ok.140mln.zysku.Dodatkowo trzeba liczyć do wyceny majątek trwały(np.nieruchomości w centrach dużych miast) i wtedy odpowiedź nie jest trudna.Rozumiem prezesa który bredzi że cena nie jest już rażąco niska bo do walnego dobrze by było cene utrzymać.Nie rozumiem zarządzających funduszami którzy poszukują spółek niedowartościowanych ,a z niewiadomych przyczyn unikających impexa.Sądzę że ostatnie techniczne wybicie akcji może zwróci uwagę grających technicznie i zaczną dołączać nowi inwestorzy chętni na zarobek.pozd
Powtarzam, będzie tak jak grubas zadecyduje i żadne wyceny, wyniki, analizy tego nie zmienią. I jeszcze jedno, na ew. wzrostach IPX ma zarobić grubas a drobnym akcjonariuszom może co najwyżej coś skapnąć ze stołu o ile wcześniej się nie wyleszczą.
Pamiętacie polski film o giełdzie, nie pamiętam tytułu ale grał w nim Mirosław Baka i wszedł w drogę grubasowi, grubas spuścił kurs aż miło a Baka kupił nie za swoje czy jakoś tak więc jest ostro w plecy, nic tylko się pociąć. Grubas dzwoni do Baki:
- Krwawisz? Bo ja tylko pokaleczyłem sobie ręce.
Całą prawda o giełdzie.
nie sluchajcie galaxy to naganiacz i smetny koles .. wiecznie mu zle i straszy grubasami .. przytoczony film nie jest o gieldzie tylko odziennikarzu ktory ma napisac artykul o niej ... GRUBASy czlowieku nie rzadza IMPXEM jak szukasz szemranych spolek lec na pcguarda... ipx jest silnie skorelowany z analiza fundamentalna i techniczna z kursem i poziomami wig itd.. mam na spolce juz 100% zysku i tylko i wylacznie dzieki analizie techniczenj spolki kotrej dokonalem ponadz 14 miesiecy temu ... marudz dalej galaxy ale to ty jestes leszczem i pojecia nie masz o inwestowaniu ... nara przegrancu i ofiaro zycia pewnie w szkole tez byles popychadlem "grubasow" hehehe
No to chłopie błysnąłeś inteligencją :) Masz 100% zysku na IPX? Tak mało? Ja byłem na IPX rok temu ja szedł do 3,40, później wróciłem w marcu tego roku i wszedłem około 2,80 i dojechałem do 4, wyszedłem i wszedłem w BRS po 1,80 i dojechałem do 4 (fakt można było jeszcze 20% ugrać) i teraz znów jestem w IPX ze średnią poniżej 4. Nie chwaląc się zarobiłem trochę więcej niż 100% i to nie dzięki analizie technicznej ale właśnie dzięki obserwowaniu tego co robią grubasy i co ludzie na forach piszą m.in. tacy jak Ty którzy swoje emocje ujawniają publicznie m.in. na tym forum. Psychologia, wiesz co to jest? Pewnie nie bardzo skoro chwalisz sie tylko 100% zysku :)
I jeszcze jedno, fundamenty IPX są od początku roku takie same dlaczego więc kurs kisił się w przedziale 3,8-4,2 przez tak długi okres czasu? Ja wiem, a Ty wiesz?
heheh no nie moge w to uwierzyc ... sama chronologia twoich wydarzen na IPX sie nie pokrywa a co tu mowic o twoih zyskach .... taki scenariusz kazdy moze napisac dzisiaj heheheh na boryszewie wszedles po 1,8 .... dojechales do 4 ... hehehehe no to teraz jestem pewien zes kupa szmelcu z ciebie i popychadlo ....ciekawe co napiszesz za rok pewnie to ze wszedles w boryszew po emisji na 1.9 doszedlem do 5 a impexa sprzedales za 4.5 a odkupiles w grudniu po 3.0 i ierpniu 2011 sprzedales po 8zl hahhaha ehh co za forum co za ludzie ....ajesli chcesz skonforntowac to jak takis przewidywacz to prosze bardzo okresl teraz jak sie zachowaja grubasy hm??!! no wycen siebie teraz na zysk lub strate hmm??!! gowno wiesz i pozno reagujesz a na forum wypowiadasz sie na kazdym poscie a to znaczy ze zyskow nie masz bo poruszasz sie za pozno do rynku czlowieczku ,,
Do poprzedniego postu jest chyba bardzo ciekawy, ale przepisz to jeszcze raz bez tego bełkotu.
Wracając do sprawy Impexmetalu, "grubasy" które chcą sterować kursem jeśli nie są powiązani z P. Karkosikiem to nie powinni się wtrącać ponieważ w październiku P. Karkosiki pokazali, że czas na sprzedaż i tym samym mogli narazić spekulantów (czyt. grubasów) na straty.
Jeśli na walnym przyjmą wykup akcji to zapewne P. Karkosik sprzeda ich najwięcej, ponieważ ma być mowa o 20% (nawet). Jeśli Impexmetal by tyle skupił od indywidualnych co mają poniżej 5% udziałów, to spółka automatycznie musi wykupić resztę akcji z rynku, a chyba na tym im nie zależy. Reasumując P. Karkosik może tylko sprzedać akcje (może nie 20%), ale jak by sprzedawał to w takiej proporcji, że po umorzeniu akcji P. Karkosik miałby 50%+1 akcja. W tym wypadku P. Karkosik zarabia największe pieniądze ponieważ dostaje dobrą cenę za akcje i dalej ma 50% akcji.
PS. Liczę, że tak będzie bo wszyscy co mają akcje na tym zarobią.