Nie wiem jak policzyć co będzie dokładnie w kosztach dla jednej ze spółek, które posiadam. Proszę o sensowne wytłumaczenie, bez złośliwości, będę pierwszy raz rozliczał się z US w tej sprawie.
Taki przykład (ceny wzięte przypadkowo):
1. kupno 300szt. x 10zł
2. sprzedaż 200szt. x15zł
3. kupno 100 szt. x 10zł
4. kupno 50szt. x 12zł
5. kupno 50szt. x 11zł
6. sprzedaż 100szt. x15zł
7. kupno 50szt. x10zł
Jak łatwo policzyć na koniec po 7 operacji jestem w posiadaniu 250szt i zakładam, że w tym roku podatkowym akcje nie będą już sprzedawane. I teraz co będzie ujęte w kosztach w PIT8 z DM, bo ostatni przychód to punkt 6. + prowizja, to wiem. Ale do którego momentu będą brane pod uwagę koszty + prowizja skoro nie sprzedałem jeszcze części akcji? Potrafi mi to ktoś sensownie wytłumaczyć? Z góry dzięki.
Rozliczasz się z zysków i strat. O zysku lub stracie możemy mówić dopiero po sprzedaniu akcji, więc 250 akcji które masz na rachunku nie jest wykazywane na picie. Nie jest to zresztą istotne, dostaniesz pit z dm i przepisujesz w odpowiednie rubryki.
Dzięki za odp. Mam taką sytuację, że mam stratę dość sporą na jednej spółce, a na drugiej mam zysk, choć nie tak wielki jak strata. I generalnie zastanawiałem się na sprzedaniem akcji w tym roku w celu zniwelowania straty. A ten mój przykład to dałem do zobrazowania tylko sytuacji, kiedy np. sprzedaje inną ilość akcji niż się kupowało w danym roku. Liczy się koszty proporcjonalnie do ilości sprzedanych akcji?
Kosztami jest prowizja i opłaty za prowadzenie konta.
Domyślam, się że jednak chodzi Ci o coś innego.
Jeśli masz dwie spółki:
- spółka A - zysk 1000 zł
- spółka B - strata 2000 zł
To masz następujące możliwości:
Sprzedajesz tylko A - płacisz 190 zł podatku
Sprzedajesz część A i część B - jeśli zysk jest większy od straty, płacisz podatek, jeśli nie to stratę możesz odliczyć w pięciu latach, szczegóły zasad musisz doczytać.
Sprzedajesz tylko B - te 2000 możesz odliczyć w ciągu 5 lat od zysków (chyba połowę rocznie czyli nie więcej jak 1000 zł rocznie).
Jeśli chodzi o kolejność sprzedawania to jest zgodna z kolejnością kupowania.
Przykład.
Kupuje akcje spółki A.
2007 100 sztuk po 50 zł
2009 50 sztuk po 30 zł
Sprzedajesz teraz po 45 zł 120 akcji - czyli na 100 akcjach jesteś 500 zł w plecy i na kolejnych 20 300 zł w plecy. Na picie masz stratę 200 zł. Na rachunku 30 akcji po kupione po 30 zł.
Jeśli jeszcze sprzedasz akcje B
2008 rok 40 sztuk kupione 100 zł
Sprzedajesz 30 akcji po 150 zł to jesteś 1500 zł do przodu. Tyle też będzie na picie. Na rachunku 10 akcji kupionych po 100 zł.