Formacje flagi i chorągiewki są to dwie formacje analizy technicznej oznaczające kontynuacje trendu na wykresie cenowym. Poprzedzone są one zawsze silnym ruchem w kierunku obowiązującego trendu, po czym następuje chwilowe jego zatrzymanie. W trakcje tworzenia się formacji flagi lub chorągiewki wolumen gwałtownie spada, a potem w momencie wybicia oznaczającego kontynuację trendu rośnie. Flaga składa się z równoległoboku lekko pochylonego w przeciwnym do trendu kierunku, co widać na rysunku a. Chorągiewka natomiast (rysunek b) przypomina trójkąt symetryczny położony poziomo. Są to formacje krótkoterminowe, co oznacza, że kształtują się w okresie od jednego do trzech tygodni. Poprzedzone są silnym krótkotrwałym ruchem w kierunku trendu. Ruch ten nazywany jest masztem. Obejmuje on obszar od przebicia istotnego poziomu oporu (w przypadku trendu wzrostowego) do samej flagi lub chorągiewki. Formacje te zwykle formują się w połowie całego ruchu cenowego, co oznacza, że zasięg wybicia można zmierzyć za pomocą długości masztu przyłożonej w miejsce wybicia.
Formacje flagi mają tę zaletę, że zazwyczaj występują w połowie trendu. &zidentyfikowanie trendu, jednak ceną za spóĽnienie jest utrata potencjalnych zysków. Flagi należą też do formacji w miarę pewnych, dających pewien komfort bezpieczeństwa.
2010-10-13 10:56
Według wstępnych danych w III kwartale sprzedaż Poltronicu wyniosła 3,2 mln zł. To prawie trzy razy więcej, niż w analogicznym okresie ub. r.
Narastająco po dziewięciu miesiącach spólka ma 7 mln zł przychodów, tj. 154 proc. więcej, niż przed rokiem.
Prognoza na ten rok zakłada sprzedaż na poziomie 10,6 mln zł. W 2011 r. przychody mają wzrosnąć do 23,5 mln zl.
KZ
nie 7 gr to spadek zbyt głęboki, zobacz sobie ostatnie ubijanie dna odbywało sie na poziomie 6-7 gr, a niewątpliwie i na tym walorze mamy do czynienia z trędem wzrostowym z dużym obrotem na wyższych poziomach. Osobiście uważam ze na tym walorze dno zacznie być ubijane w przedziale 8-10 gr, po uklepaniu nastapi wzrost do około 20 gr. Jak długo bedzie klepane dno? trudno powiedzieć, poprzednie trwało prawie rok.
Uwierz mi, że ja to wiem i rozumie, ale chcę kupić taniej, to chyba normalne, bo jak dla mnie to papier na chwile obecną jest za drogi. Stać mnie na ustwienie się w kolejce po zakup, bo ten walor nie wystartuje tak szybko, a wtedy niecierpliwi będą sprzedawać tym bardziej, że rynek, a szczególnie WIG20 idzie do góry i każdy chce troche torcika skubnąć, po co więc stać tu jak można gdzie indziej zarobić. Jak tam zarobią zacznie się rozglądanie po małych i średnich, jak tu zarobią dopiero NC i wtedy, ale ile to potrwa? nie wiem. Ja juz dobrze zarobiłem więc stac mnie tu czekać, a nie ryzykować i analizować inne spółki, bo tą juz przesledziłem i mam zamiar wyciągnąć z niej min. 100%.
Dnia 2010-10-13 o godz. 20:21 ~adam34t napisał(a):
> Uwierz mi, że ja to wiem i rozumie, ale chcę kupić taniej,
> to chyba normalne, bo jak dla mnie to papier na chwile
> obecną jest za drogi. Stać mnie na ustwienie się w kolejce
> po zakup, bo ten walor nie wystartuje tak szybko, a wtedy
> niecierpliwi będą sprzedawać tym bardziej, że rynek, a
> szczególnie WIG20 idzie do góry i każdy chce troche torcika
> skubnąć, po co więc stać tu jak można gdzie indziej
> zarobić. Jak tam zarobią zacznie się rozglądanie po małych
> i średnich, jak tu zarobią dopiero NC i wtedy, ale ile to
> potrwa? nie wiem. Ja juz dobrze zarobiłem więc stac mnie tu
> czekać, a nie ryzykować i analizować inne spółki, bo tą juz
> przesledziłem i mam zamiar wyciągnąć z niej min. 100%.
łooo kaaaarwa kolejny psychopata - po stylu schizofrenicznego naganiania widać że to ten sam co ujadał na ngs tuż przed wybiciem na 0,3x i właśnie w czasie długotrwałej konsoli w okolicach 0,1 ......
Też zauważyłem,że na wykresie rysuje się formacjatrójkąta wzrostowego- jak zostaje mi pare groszy z innych transakcji to sobie dokupuję , jak jeszcze spadnie to sobię dokupię więcej,jak jeszcze bardziej to dokupię jeszcze więcej...Uciekają nieciepliwi (szukają innych szybkich zysków)- niech mi ktoś przypomni,jakie to ostatnio pojawiło się złe info odnośnie firmy VV (oprócz tego,że spekuła nie zarobi w ciągu 2 tygodni miliona procent....)
to ja pisałem o zarabianiu na WIG20 a ten walor troche zapomniany. No ciekawy jestem reakcji jutro i później. Dziś nie miałem czasu obserwować, ale to 13 gr to takie naciagane. Zobaczymy w którą strone poleci. Jak dla mnie w którą by nie poleciało jest dobrze. Na kupnie ustawine koszyki na niższych poziomach, a jak zacznie rosnąć ustawione koszyki na sprzedaż. Ot tak to sobie wymysliłem. Dlaczego tak? bo nie wierze w jakiś trwalszy wzrost.