Poważne kwoty w zobowiązaniach krótkoterminowych w stosunku do należnośći oraz wysokości kapitału wlasnego nie wygląda różowo. Zysk z działalności operacyjnej w większości dzięki dotacjom unijnym? Proszę zwrócić uwagę na bilans spólki, a nie tylko na skrócone sprawozdanie. Pzdr.
jeśli nie to poczytaj o nim i jak wiesz to dotacje dostaje się tylko zawsze połowę jaka wynosi na inwestycje wiedz tyle co dostają dotacji to tyle samo dają ze swoich
W skrócie dla tych co nie wiedzą co to kredyt kupiecki Ekopol kupuje paliwa o wartości 30mln zł i sprzedaje go ze swoja marżą i te zakupy są wrzucone w zobowiązania
Dnia 2010-10-11 o godz. 23:36 ~Raeporter napisał(a):
> Poważne kwoty w zobowiązaniach krótkoterminowych w stosunku
> do należnośći oraz wysokości kapitału wlasnego nie wygląda
> różowo. Zysk z działalności operacyjnej w większości dzięki
> dotacjom unijnym? Proszę zwrócić uwagę na bilans spólki, a
> nie tylko na skrócone sprawozdanie. Pzdr.
Na powyższe pozwoliłem sobie wyliczyć kilka wskazników średnich za 2010 r.właśnie z bilansu i tak :
WSKAZNIK BIEŻĄCEJ PŁYNNOŚCI 0,78
WSKAZNIK SZYBKOŚCI SPŁATY ZADŁUŻENIA 0,65
WSKAŻNIK OBROTU NALEŻNOŚCIAMI 1,65
WSKAŻNIK OBROTU NALEŻNOŚCIAMI W DNIACH 18
WSKAŻNIK OBROTU ZOBOWIĄZANIAMI 1,19
WSKAŻNIK OBROTU ZOBOWIĄZANIAMI W DNIACH 25
CYKL KONWERSJI GOTÓWKI W DNIACH -2
NIEZBĘDNA ILOŚĆ PIENIĘDZY W OBROCIE 5 818 868
WSKAZNIK OBROTU ZAPASAMI 6,33
WSKAZNIK OBROTU ZAPASAMI W DNIACH 5
Są one wzorcowe. Z podręcznika.
Stwierdzam iż jest to jedna z najlepiej zarządzanych spółek na GPW, nie tylko na NC. Pozwoliłem sobie wyliczyć te wskazniki także dla innych podmiotów z GPW. Ekopol to jedna z najbardziej niedowartościowanych spółek ( o czynm mówiono także w TVN CNBC ) w przeciwieństwie np do EGB ( która ma szczątkową ilość akcji w Ekopolu) która jest najbardziej przewartościowaną spółką. Jeżeli są uwagi do mojego wyliczenia chętnir podejmę dyskusję.
ja juz to obliczałem jak chce cie moge wkleić zdjęcie z bilansu zobacz sobie wartośc kredytów bankowych w 2009 jakajest ich wartość w 2010 spadek o ponad 300tys zł co się przekłąda na mniejsze koszty spółka jest zarzadana perfekcyjniewzrosty sa tylko kwestią czasu 1-12miesiecy i nikt nie uwierzy jaki moze być wzrost na tej spółce czas wysłać analizy do zarzadzajacyhc fundusze by otworzyli oczy:)