Przedstawiam Wam moje racje, prosze o komentarz-jest liderem rynku oponiarskiego w Polsce- predystynuje do lidera rynku w Europie (dojdzie wkrótce do starcia z Delticom Niemcy - lub przejęcia - nie wykluczam przejecia Delticomu przez Oponeo)-rynek opon wzrośnie - dane Continentala (Michelin buduje nowe fabryki)- rynek internetowy wciąż jest w początkowej fazie (Gazeta Wyborcza - piątek8.10)- dane podane przez Allegro pokazuje gigantyczne mozliwości wzrostu sprzedaży przez Internet - ok 200 mln zysku netto za 2009 r !!!!!- w Polsce tylko 20% internautów kupuje w Inetrnecie (średnia EU to 60%) - czyli 300% wzrostu to tylko wzrost wynikający z potencjału w ciągu 3-5 lat Polska ma to nadgonićRozwiązania sklepów internetowych Oponeo wydają się najbardziej przejrzyste i ergonomiczne. Firma zatrudnia ogromną ilość pacowników IT, (ok 30%) - czyli wciąż bardzo mocno inwestuje (raport spółki). pozyskała ok 15 mln z funduszy europeskich co przełoży się na koszty (zmniejszenie)- wreszcie wchodzi w sprzedaż cześci samochodowych przez Internet (deklaracje Prezesa) - co wg mnie będzie kluczowe - na rynku polskim nie manikogo kto to sprawnie robi.Życze miłej analizy
mysle, ze zanim dojdzie do uruchomienia sprzedazy czesci samochodowych mile powinna zaskoczyc nas sprzedaz za granica i to juz za IV kwartał - chociaz teraz sprzedaz ta rosnie juz bardzo dynamicznie i za III kw bedzie stanowic ok 20% przychodów, jeszczze kwartał wczesniejbylo to 10%. Powtórzę za Prezesem - suksec na jakim kolwiek rynku zagranicznym bedzie juz ogromnym sukcesem dla spółki - poniewaz rynki te (poza Austria) sa kilkakrotnie wieksze niz nasz, liczymy na efekt skali.
A co do czesci samochodowych - nie analizowalem jeszcze w ogole tego rynku ale ostatnio wpadł mi w ucho komunikat Inter Carsu o wrzesniowej sprzedazy 197 mln a za caly rok bedzie pewnie ponad 2 mld.
Oponeo bedzie mialo w tym roku przychody pewnie lekko ponad 100 mln a wiec tak jak powiedzial Prezes liczyc mozna na efekt skali w tym przypadku rowniez :)
historycznie rzecz biorąc C/Z w czasie hossy kształtuje sie na poziomie 30 dla całego rynku, jest to oczywiscie srednia a wybrane spolki hmm 50,60 popatrzmy np na Dude, Drozapol, Barlinek w poprzedniej hossie (nie wymieniam Skotaku z wiadomych wzgledów :)).
Prezes zapowiedzial minimum 10 mln w przyszlym roku i chyba jest coraz wiecej osob ktore zaczynaja mu wierzyć. Załóżmy ze zamiast minimum bedzie to 12,6 mln zysku (dla prostszego rachunku) co przy obecnym kursie daje nam C/Z na poziomie ~ 12 :). Przy C/Z ~ 30 cena rowniez powinna byc w granicach 30 a jak wiemy rynek dyskontuje przyszlosc. Byc moze w przyszlym roku po uruchomieniu sprzedazy czesci samochodowych i przedazy opon w nastepnych krajach prezes w wywiadzie powie ze w 2012 bedzie 20 mln zysku netto :) .IMHO nie nalezy sie sugerowac C/WK bo to spolka internetowa.
mi też sie Marzy Grzegorzu 12.6 mln zł w 2011, ale zwróć uwagę, że wtedy C/Z będzie wynosiło 10 !!!Dla spółki internetowej to naprawdę bardzo, bardzo mało. Myśle, że Opone powinno obecnie chodzić w cenach zysk 60-100
jak można sprzedawac opony przez internet? Komplet opon jest ciężki po prostu, więc nie wiem czy koszt wysyłki nie zjada rożnicy między "normalnym" kupieniem opon w serwisie. Może ktoś kupił więc niech sie odezwie na forum, bo to może być kluczowe dla wielu osób.
pozdro
Ja regularnie kupuję opony przez internet nie tylko dla siebie ale i dla rodziny i firmy, w której pracuję. W Oponeo jest zawsze wysyłka gratis i opony często są na drugi dzień u mnie.
Kupujesz opony w OPONEO, podajesz adres zakładu który będzie Ci wymieniał i oni tam wysyłają. Pomyśl jakie oni mają zajebiste rabaty w przesyłkach kurierskich. Tysiące lub miliony pacek wysłanych............... Podro
Jesli ktos wysyla tyle przesylek dziennie/ miesiecznie/ rocznie jak oponeo, merlin, komputronik itp.. to nawet sobie nie wyobrazacie jakie stawki są dla takich firm jesli chodzi o wysylke w dhl, dpd..
ceny dla zwyklych smiertelników za zwykla koperte do 3kg to koszt ok. 30zl.. a koszt dla takich sklepów jak wyzej... to ok 5-6zl za paczke o wadze do 31 kg :) wiec różnica jest ogromna :)
liczy się wielkość wysyłki.. dodam tylko, ze w sezonach typu przed zimą dla oponeo, przed swietami dla merlin, przed szkolą (komputronik) firmy kurierskie się nie wyrabiają z obslugą takich gigantów, którzy wysylają dziennie od 10tyś paczek w górę..