Niestety wygląda na to że kilka osób dokonało analizy raportu skonsolidowanego za I półrocze, w tym chyba zarządzający funduszami, bo obroty sugerują że to oni wychodzą.
Księgowanie dywideny (4,9 mln. w przychody finansowe) z Korala, spółki której wyniki są konsolidowane w raportach GRAAL'a to chyba zabieg dość zastanawiający. Bez tego zabiegu wynik netto skonsolidowany za I półrocze byłby ujemny. Ponadto IIIQ2010 niezapowiada się wesoło, a efekt bazy tj. dobry wynik netto za IIIQ nie umożliwia wzrostów. Na te trzeba będzie wg mnie poczekać do przyszłego roku.
A może ktoś z Was widzi inne śnięte ryby w puszce (trupy w szafie)? To chyba nie przypadek że kurs systematycznie spada i wg mnie to nie leszcze są w stanie sprowadzić kurs tak nisko, to jedank co najmniej wypasione tuńczyki.
manipulacja magazynowa - część towarów (puszek) juz dożywa swoje 2 lub 3 lata składowania
skup sprzętu oraz maszyn po niskich cenach i wprowadzeniu w potwórny obieg poprzez spółki w grupie po skrajnie zawyzonych cenach
kombinowanie z należnościamy pomiędzy podmiotami
wytworzenie wartości niematerialnych np z receptur itp na milionowych kwotach
dmuchanie balona gdzie sie da
itd
itd
itd
myślę, że z tymi 4 mln to racja niestety :( ale i tak dokupuje :):):) Graal to super spółka, za 3 lata przychody z 600mln zł i 25 mln zysku (w 2007 roku 300mln i 15 mln zysku), obecna kapitalizacja to ledwie 120mln , czyli przy C/Z 15 daje kapitalizacje 370 mln zysku, zatem zdrowe x 3 do zarobienia w 3 lata, jak będzie hossa i C/Z wyskoczy w gorę to mogą być niezłe fajerwerki :)
Niestety ale miałem rację że IIIQ będzie słaby, ale że zanotują tak wysoką stratę to się nie spodziewałem. Potrzymuję swoją opinię, że na wzrosty trzeba będzie poczekwać do przyszłego roku. A do tego czasu 11 myślę że zobaczymy, zresztą dzisiejsze obroty na to wskazują. I to nie leszcze.
trupow jest i to sporo.... zastanawiam sie czy drobni wiedza o wtopie korala???? koral zaliczyl wtopoy:
- glowny dunski odniorca strzelil bankruta i cholera wie ile na ty stracili a z pewnoscia stracili okolo 60-70% zamowien!!
- gigantyczna wtopa w skandynawskim kraju, produkt poszedl slaby jakosciowo i ich wykopali + kary
generalnie kilka milionow straty ktorej nie planowali!!
ladny trup? smrodek sie rozszedl i ci co wiedzieli wyskoczyli szybko z papiera a reszta sie ugotowala!!
ale ja tylko tak slyszalam i wcale to info nie jest potwierdzone u zarzadu!!
no tak, ma to sens. rosną przychody ze sprzedaży bo .. wg pogłosek rozpowszechnianych przez "Autor: ~bla bla [83.238.44.*]," , cyt:"stracili okolo 60-70% zamowien!! " . Dobrze by było gdybyś podał źródło, jak rozumiem zasłyszałeś to pod drzwiami kierownika zmiany w duńskim hipermarkecie?. W razie niepotwierdzenia pogłoski za wprowadzanie inwestorów w błąd jesteś gotów zapłacić 200 tys kary?
szkoda klawiatury na takich bredzących gow.nia.rzy. gosc dopina sie do co drugiego wątku. Ostatni komentarz mówi wszystko o poziomie autora. zobaczymy jak mu się odmieni zdanie gdy fundy skonczą sypać (o ile już nie skończyły).