• Pozytywna rekomendacja od Erste.... Autor: ~Jac19751 [83.11.38.*]
    Erste nadal rekomenduje 'trzymaj' Graal, wycena podniesiona do 15 zł

Warszawa, 24.09.2010 (ISB) – Analitycy Erste Securities podtrzymali rekomendację „trzymaj” dla akcji spółki Graal i podnieśli cenę docelową akcji do 15 zł z 12,5 zł, wynika z raportu ujawnionego w piątek.

REKLAMA

W piątek około godziny 16-tej za akcje spółki płacono na GPW 14,50 zł.

„Segment rybny oferuje strategiczne szanse, ale z ‘pustą kasą’ i ogromnym długiem Graal może nie mieć potencjału aby z tego skorzystać. Głównym celem spółki jest redukcja długu, który na koniec 2010 szacowany jest na 4,5x EBITDA. Żeby uczestniczyć w konsolidacji rynku, spółka potrzebuje zastrzyku gotówki. Rozważa IPO spółek zależnych, czy wejście w zyskowny segment łososia. Marże rynkowe są niestabilne, konkurencja zaostrza się, a ceny surowców wykazują presję na wzrost. Oczekujemy, że spółka osiągnie marżę EBIT na poziomie 5%, ale w długim terminie” – czytamy w raporcie. (ISB)

sg/amo

• Re: Pozytywna rekomendacja od Erste.... Autor: ~Marco [178.73.49.*]
    W piątek przy wzrostowym rynku ktoś wychodził pod to raczej złe info. Pusta kasa i ogromne długi. Stare trupy zaczynają straszyć, a to wszystko zaraz po największej euforii na Graalu. Taka to już jest nasza GPW.
  • Re: Pozytywna rekomendacja od Erste.... Autor: ~fdsghfdshgdsahgdf [80.245.182.*]
    Ale wielka szkoda, bo naprawdę pięknie się tu zapowiadało. Mogły być tu ładne rzeczy i spokojny, równomierny zarobek... Graal wielokrotnie powtarzał, że w ciągu kilku lat chce mieć 1 mrd zł przychodów. Tymczasem bez przejęć spółka wogóle nie potrafi ich zwiększać. Rozwój organiczny praktycznie tu nieistnieje. Ja powiem szczerze że pomimo że nie ma mnie już na papierze to mam złe przeczucie co do 3 kwartału. Ponoć "zamówienia napływają", ale to chyba podobna śpiewka jak te o tym miliardzie oraz o tym, że "spółka prowadzi rozmowy w sprawie przejęć"... Zbyt dużo jest tu gry na czas, gdy często nie fair.
  • Re: Pozytywna rekomendacja od Erste.... Autor: ~rozsądny [194.63.135.*]
    Jak ci się Graal nie podoba to sprzedaj reszte tego co tam jeszcze masz i skończ z tymi bredniami na forum. Nie wiem czego tu jeszcze szukasz? Cała twoja postawa w ciągu ostatnich kilku miesięcy skompromitowała cię już na tyle, że chyba niewielu ludzi interesuje jeszcze to co masz do powiedzenia w sprawie Graala.
  • Re: Pozytywna rekomendacja od Erste.... Autor: ~fgsahfdhasgfs [80.245.182.*]
    Nie mam już akcji Graala. W ogóle. Może to co mam do powiedzenie niewielu interesuje, ale Ciebie bardzo. Pojawiasz się pod każdym moim postem. Poza tym nie piszę bredni i doskonale o tym wiesz. A na wątek Graala zaglądam bo tak jak już wspominałem, mam sentyment do tej spółki. Dała mi ładnie i równomiernie zarobić. Pozdrawiam.
    Ano nie wygląda to ciekawie. Moim zdaniem dobre produkty sprzedawane są pod marką SuperFish, ale tu niestety Graal jako grupa przegrywa z Lisnerem. Reszta to mydło i powidło. Konsumenci kupują jednakowo Neptuna, King Oscar, Evra Fish, Graala itp. A w hipermarketach Graal jest, ale tam zarabia ktoś inny, nie producent.
  • Re: Pozytywna rekomendacja od Erste.... Autor: ~fdsaghfdhasg [80.245.182.*]
    To jest prawda. Ja mieszkam w miasteczku w którym nie ma hipermarketów, ale odkąd kupiłem akcje Graala zacząłem szukać jego produktów, aby wspierać swoją spółkę i niestety spośród marketów i dyskontów (PoloMarket, Biedronka, Netto, Stokrotka itd) ze spółek Graala znalazłem tylko matijasy w Netto. Poza tym wszędzie Seko (przede wszystkim), w mniejszym stopniu Wilbo, a nawet inne spółki spoza tych największych (Pescador, Contimax). Graal tylko w sklepach typowo rybnych, ale tam to chyba nie sztuka.
    W Biedronce wszystkie puszki rybne są Graala, wyprodukowane przez nieistniejącą już firmę Polinord Sp. z o.o. Było przecież połączenie. W tym segmencie, który reprezentuje Seko i Contimax jestr tragedia, i to mimo tylu przejęć za kasę z emisji i kredytów. Ale póki co biznes się kręci, są zyski, ale czy giełda wyceni Graal S.A, na np. 200 mln. Przy jakiejś tam hossie na pewno tak. Na razie to bajki.

• Re: Pozytywna rekomendacja od Erste.... Autor: ~fdsghfashgfdsahg [80.245.182.*]
    U mnie w mieście są trzy Biedronki i króluje w nich Pescador (skąd inąd smaczny !) a matijasy są jakiejś spółki-córki Lisnera (ale smakują absolutnie jak Lisnerowskie). Netto to Seko, Seko i jeszcze raz Seko, no i jedyne co to wspomniane matijasy Graala. W PoloMarkecie również Seko (jest wszędzie !) Wilbo oraz Contimax. Widocznie nie wszystkie sklepy danej sieci zaopatrują się w te same produkty tych samych firm. Szczerze mówiąc nie wiem jak to wygląda, ale Graala ani jego spół praktycznie u mnie nie ma. Szkoda.
  • Re: Pozytywna rekomendacja od Erste.... Autor: ~rozsądny [194.63.135.*]
    Piszesz brednie i kiepsko to o tobie świadczy jeśli tego nie dostrzegasz szczególnie, że nie wydajesz się głupi. Forma twoich postów jest bardzo dobra, ale niestety jak to często bywa w takich przypadkach - treść żałosna.  Jak się wszystko to co ostatnio pisałeś zbierze do kupy to wychodzi jeden wielki absurd. Najpierw dajesz wszystkim do zrozumienia, że jesteś długoterminowym inwestorem, który będzie trzymał i czekał minimum do wk. Uważasz Graala za spółkę, która da ci pewny zysk, piszesz, że giełda wymaga "stabilności emocjonalnej", "dojrzałości intelektualnej" itp.. Gardzisz publicznie Jacem, którzy sprzedał bo zarząd spółki dał do zrozumienia, że będą złe wyniki. Wydaje się, że tacy jak ty nigdy nie wymiękną. Ale wystarczyło, że kurs obsunął się o 5-10%, a ty dowiedziałeś się, że zamiast księgowego miliona zysku powinny być 4 miliony straty (co właściwie nie ma znaczenia bo wk właśnie o tyle mniej więcej w raporcie spadło więc zysk był tylko księgowy), natychmiast zmieniasz stanowisko o 180 stopni.  Nagle zaczyna ci się wydawać, że spółka poleci na 11zł podczas gdy wcześniej pisałeś raczej o 25zł. W ogóle wszystko ci się przestaje podobać co widać np w twoim powyższym poście. Biorąc to na zdrowy rozum twoim zdaniem 4 czy 5 mln straty (która wystąpiła tylko w 1 kwartale przy równie złych wynikach innych spółek z branży) zmniejsza wartość spółki z wk na poziomie 190 mln o ponad 50%. To zupełna paranoja, szczyt "niedojrzałości intelektualnej" i "niestabilności emocjonalnej". Mnie zaś to wszystko co wypisujesz interesuje tylko dlatego, że to kolejny przykład skrajnej głupoty na forach giełdowych, której nie cierpie.
  • Re: Pozytywna rekomendacja od Erste.... Autor: ~fgfsdghdsfhsadgfsdha [80.245.182.*]
    Sprzedałem nie dlatego bo kurs spadł o 5 czy 10 procent tylko ponieważ znalazłem w internecie i przeanalizowałem pełny raport Graala za I półrocze. Wcześniej, nie licząc raportów rocznych bazowałem na skróconych sprawozdaniach, które spółka musi publikować. Sprzedałem, bo zarząd znów oszukuje (gdy wychodził jazgarz jeszcze tego nie wykryłem). Pokazane wyniki za II kwartał były rozczarowujące ale nie złe. Chodzi o to co zarząd ukrył. Już w 2008 roku była taka sytuacja, że spółka wykazała ponad 12 mln zysku netto a jak się wziął za to audytor i skorygował radosną twórczość Wijaty zysk stopniał zdaje się na 2,5 mln. Naiwnie wierzyłem, że zarząd wtedy czegoś się nauczył i przez długi czas Panowie naprawdę uczciwie na to pracowali. No ale znów babol. Ja sprzedałem tylko i wyłącznie z powodu owego 4,9 mln zł. To jest coś co robi różnicę i to dużą no i oczywiście pokazuje znów "szulerniczą" twarz zarządu Graala. Jest to zupełnie niepotrzebne. A swoje przepowiednie podtrzymuję. W przypadku gdy wyjdzie wałek z tą dywidendą (ale nie wierze że sam Graal to skoryguje) lub gdy za III kwartał będzie strata lub znów kombinowany minizysk to spadek do 11-12 zł bardzo możliwy. To dwa razy mniej niż prognozowałem odnośnie WK, ale jeśli III kwartał będzie na stracie to sytuacja się jednak zasadniczo zmieni. Już jest pewne przesilenie tendencji WEWNĄTRZ spółki (nie mówię o kursie). Jeśli spółka tego nie przezwycięży to te wszystkie procesy zainicjowane w 2009 roku szlag trafi. Pozdrawiam.
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.