Jeżeli jest źle to Paszyńscy też musieli znać sytuacje finansową techmexu.
Więc po co dla nich było wykupienie wierzytelności?
To pytanie ciągle chodzi mi po głowie. Może macie jakieś scenariusze(tylko proszę wiarygodne).
Moim prywatnym zdaniem ostatni naprawdę wartościowy składnik majątku Techmex to udziały w SCOR. Scenariusze są dwa. Pierwszy optymistyczny to przejęcie SCOR razem z Texem, a drugi pesymistyczny to przejęcie SCOR realizując zabezpieczenia wierzytelności na udziałach SCOR. Więc wydaje mi się że będzie niedługo olbrzymia zmiana w kursie, tylko nie wiadomo w którą stronę...
te wierzytelnosci kosztowały paszynskich niecały 1 mln zl, zaplacili nieruchomosciami, za taka kwote nabywali te nieruchomosci, stwierdzili ze dadza ten milion aby zrobic transakcje z karen, zakup spolki de facto kosztowal ich tylko ten 1 milion - byla to dla nich najtansza spolka na gpw
nie możesz twierdzić że w związku z tym że ktoś nabył nieruchjomości za 1 mln a później (gdy cena rynkowa ich wzrosła do 10 mln) za te nieruchomości kupił spółkę to dał za spółkę 1 mln. Dał za spółkę 10 mln.
Jak kupisz 20 akcji po 1 zł (czyli dasz 20 zł) i po pewnym czasie kurs akcji wzrośnie do 5 zł (czyli będą warte 100 zł) to wymienisz te 20 akcji na 1 flaszkę wódki (koszt około 20 zł) bo tyle wydałeś na akcje co wydałbyś na flaszkę a pić ci się chce?
Podobnie myślę, że głównym celem jest spółka, która jest już na GPW(wiadomo niełatwo jest tam się dostać spełniając wszystkie postawione warunki)
dodatkowo dodatkowym atutem jest marka, jak również profit jaki dostaje spółka, która jest ratowana z upadłości.
Ale również uważam, że kurs będzie spadał do póki jest niepewność.
Dnia 2010-09-22 o godz. 09:52 ~niepewność napisał(a):
> Niepewność to paliwo wzrostów, a pewności to nie tu się
> szuka, rynek obligacji zapraszam !!!Prawda, ale pamiętać należy, że tak jet gdy przebywa się na odpowiednich poziomach. Czy teraz jesteśmy na odpowiednich?
A jakie to są odpowiednie poziomy? Monnari jest na odpowiednich poziomach? Jest, ale po 1zł. dla większości nie był. Dla ciebie odpowiedni poziom to 1,5, dla mnie 10.
Nie chodziło mi o prywatne odczucia moje czy Twoje. Miałem na myśli poziom, który ustali rynek- poziom nam nie znany. Co doMonni byłem zaskoczony gdy po roku spojrzałem a tam kurs 7,20- 7,50pln. Straciłem zainteresowanie tą spółką przy poziomach 2.40pln. Wtedy uważałem, że jest zbyt droga :) Rynek zdecydował inaczej i ustalił poziom na 3x tyle.
Ci co nie kupili zastanawiaja sie czy faktycznie warto, posiadacze zaczynaja watpic czy dobrze zrobili ze kupili - niepewnosc. A Ja sobie dokupilem i tez nie wiem czy dobrze zrobilem ale jestem z Siebie zadowolony
panie nie pojecia o gieldzie. gielda to rolowanie leszcza. na techmex gruby chcac sie obkupic musi przegonic leszczy i go wyrolowac. przeciez kasa nie dla leszcza. jest bardzo malo akcji, wiec szybko mozna je wykupic z rynku, ale za duzo jest leszczy, wiec trzeba obnizyc kurs zeby leszcza przegonic. tylko mądrzy i cierpliwi beda wynagrodzeni
ja nie musze wierzyc, ja wiem ze tak jest. za duzo leszczy jest w papierze. probowali przegonic ich w smieciowe spoki na nc. udalo im sie. stracili tam kase. w nicolasa wchodizli nawet po 36 groszy. dzisiaj ile?26 groszy. w grupe psw ladowali, w pronoxa grubo powyzej 2 zl. udalo im sie. brawo. ale okazalo sie ze jeszcze sporo zostalo. poza tymludzi z nowej rady nadzorczej musza roche pakiecikow kupic, po cowyzej kiedy leszczy przegonia i zlapia od niego tanio.kazdy mądry znajacy temat wie ze techmex bedzie chodzil niedlugo w dziesiatkach zlotych. ale jakis psychol bedzie naganialna spadki i drwil z ludzi
Musisz uważać co piszesz, by samemu nie zostać odebranym jako 'psychol'. Co do spółek, których nzwy przytoczyłeś nie znam w większości ich. Ale znam to forum i raczej na nie nikt ie namawiał nas leszczy.
Jednak wychodzą, a ja znowu dobieram tak czułem że mnie znowu wykręcą, dzięki ze mnie uprzedziles resztę dokupię nizej, a chcialem teraz. Jesteś pewny że wychodzą? Moze wiesz kto i dlaczego powiedz prosze, tu chodzi o moj cash. Dorobek całego zycia zagrożony, co mam robić?
leszcze pewnie by chcieli zeby w jeden dzien bylo juz 50 zl. no tak.... leszczyny. za robote sie wziac darmozjady.. na monnari tez wysmiewal kiedy bylo ok 2 zl ze spadnei na 10 groszy. .....
Moje odczucia nie mają nic do tego, ja nie podejmuje decyzji bo ktos cos palnal na forum. Jednak wiele osób to czyta. Dlatego jezeli nie masz w tym interesu by naganiac, odpusc Sobie. Jeżeli robisz to w dobrej wierze to wyjasnij mi kto wychodzi? dlaczego? na podstawie czego tak stwierdziles? Jeżeli nie wiesz a palnales bo Ci sie wydaje to tym bardziej wyrzuć na luz, zanim wygrasz wyścig po plakietke amator.
Tylko tu jest tak, że gdy ktoś wchodzi kurs spada. Gdy kurs rośnie (jak wszędzie) to też ktoś wchodzi. Bardzo trafnie ktoś określił, że jest tu tak, iż gdyby do rady wybrać pszczółkę Maję i Gucia to też znaleźliby się tacy, którzy krzyczeliby że to TVN wchodzi :)
Nie przypominam sobie bym naganiał kogoś na zakup lub sprzedaż. Jedni czytając moją opinię mogą się zgodzić z nią, przeanalizować Swoje zdanie i... Inni podobnie jak Ty nazwą mnie idiotą, a ja nie jestem nieomylny i sam popełniam wiele błędów. Jednak zakładam, że forum jest po to by wymieniać się na nim SWOIMI opiniami- co czynię.
jest tak jak piszesz, ale... nie można popadać w schematy, bo któregoś dnia ( pomijając wariant likwidacji) urośnie wiele więcej niż podczas poprzednich jazd...
Sam widzisz że jest tutaj inaczej niż wszędzie, więc trudno cokolwiek z pewnością 100% wyrokować. Lepiej więc być powsciagliwym lub zaznaczyć że to domysly lub odczucia:) A w ten sposób Cie nie nazwałem nawet nie pomyślałem
tak bez zartow (lekko mi sie pisze bo sie wczoraj wyprzedalem) to na ile poleci? sa w ogole szanse w najblizszym czasi na wzrosty? wiem wiem monnari - ale nawet tam potrzeba bylo czasu wiec poco tu siedziec w papierze za 1,8 jak bedzie moze taniej....
Ja Ci nie odpiszę- jżeli do mnie kierujesz to pytanie- zwyczajnie nie wiem. Czytałem, że Techo ma informacje o mających tu być wzrostach do kilkudziesięciu złotych. Może On odpisze...
tak tylko pytam, kazdy ma swoj rozum i sam inwestuje, przyznaje na moich inwestycjach jestem w plecy, co mnie cieszy - coraz mniej, trudniej sie odrabia niz traci, ale wiecej sie ucze, te pare miesiecy nauczyly mnie jednego - umiesz liczyc licz na siebie.