I jestem pozytywnie nastawiona chodź sytuacja spółki jest trudna jednak
W moim odczuciu wybrano zarząd który najlepiej jest sobie w stanie poradzić z obecną sytuacją TEXa
natomiast jeśli chodzi o investora to jest kilku investorów zainteresowanych spółką ale żaden z nich nie wykona ruchu dopuki spółka jest w upadłości likwidacyjnej dlatego nowy zarząd zrobi co w jego mocy aby zmienić upadłość na układ, zainteresowani są tym zarówno wierzyciele jak i akcjonariusze, jedynie syndyk ma odmienne zdanie a sąd dopuścił się wielu niepawidłowości w ocenie sytuacji firmy, np. pierwotnie nie powołano biegłego do wyceny majątku a sama wycena została bardzo zaniżona nie ocenono też spólki pod kontem jej dalszego działania, a pani syndyk np. przestała realizować kontrakty nad którymi tex aktualnei pracowął mimo iż dawały one dochód i nie wymagały nakładu kapitału. Jest tego więcej ale nie chcę się rozwodzić polecam poczytać sobie akta z sądu sporo tego jest, moim zdaniem tex już dawo powinien był dostać układ bo są ku temu bardzo mocne przesłanki.
Mozliwa jest również ponowne wznowienie dziłalności mimo jej wygaszenia przez panią syndyk i kilka podmiotów deklarowało się w tym pomuc ale powtarzam musi być układ bez tego żadna poważna firma nie da kasy texowi.
W moim odczuciu jeżeli będzie układ spółka będzie w stanie się podnieść.
Oczywiście nie zakłaniam nikogo do kupna gdyż istnieje ryzyko że nie bedzie ukąłdu a wtedy TORA
P.S.
jak się komuś nie podobają błędy ortograficzne to niech tego nie czyta a nie daje glupie komentarze, ja jestem padnieta - zamaist cwaniakować że powinno być ó a nie u to ruszcie tyłki i sami sobei zdobywajcie informacje o firmie a znajmomością ortografi to się chwalcię na forum polonistycznym ;P
błędy no cóż, można nad tym trochę popracować, ale nie to najważniejsze, z twojej wypowiedzi wynika, że klimat wokół spółki nie jest aż taki zły jak to niektórzy malują, łatwo na pewno nie będzie, ale jakaś iskierka nadziei jest, czyli wszystko w rękach sądu (biegłego) myślę, że po to było min. to skupowanie długu aby dać więcej argumentów sądowi, ciekawe ile faktycznie wierzycieli zgłosiło swoje należności od TEX, tak czy inaczej kurs chyba do góry
brakuje w aktywach tylko 100 mln zl aby zaspokoic wierzycieli, wartosc ksiegowa ok minus 100 mln zl ale gdyby banki umorzyly 80% zobowiazan i odsetki to moze bylaby szansa, oczywiscie raczej nie da sie uruchomic scor ale mogliby zainwestowac w nowy biznes
Jeśli chodzi o obecną wycenę aktywów techmexa jest powołany niezależny biegły.
Wcześniej był konflikt interesów wycenę robiła osoba, która miała materialną korzyść z likwidacji(pani syndyk). Na początku października będziemy znali realną wartość techmexa.