Fon Ecology: Nowe akcje oraz... buy back
Adam Roguski 16-09-2010, ostatnia aktualizacja 16-09-2010 07:17
Fon Ecology prawdopodobnie w listopadzie będzie mógł przystąpić do skupowania akcji własnych – dowiedział się „Parkiet”.
Według naszych nieoficjalnych informacji do notowanej na NewConnect spółki trafił wniosek o zwołanie walnego zgromadzenia w sprawie buy backu.
Jak ustaliliśmy, proponowaną maksymalną ceną skupu ma być 1,2 zł. Wczoraj kurs Fonu Ecology wzrósł o 1,5 proc., do 69 gr. Na początku sierpnia, na zamknięciu debiutanckiej sesji, papiery płockiej firmy rynek wycenił na 1,7 zł – od tego czasu sukcesywnie tanieją. Przypomnijmy, że w marcu firma sprzedawała papiery nowej emisji po 96 gr.
Nie udało się nam dowiedzieć, ile pieniędzy Fon Ecology miałby przeznaczyć na buy back. Dodajmy, że wczoraj NWZA przegłosowało uchwałę w sprawie emisji 14,5 mln nowych walorów, które mają zostać sprzedane z zachowaniem prawa poboru po cenie równej wartości nominalnej, czyli 10 gr.Firma ma inwestować w elektrownie wodne, ma też 21 proc. akcji czeskiego K-Protosu – zakupem pakietu jest zainteresowany giełdowy Chemoservis.
Dnia 2010-09-16 o godz. 08:43 ~gg napisał(a):
> Tu chodzi oto zeby kurs podwindowac pod wysokie poziomy jak
> bylo na Chemosie i pewnie sie uda bo akcji malo.
Nowa emisja i skup akcji własnych, wariactwo i brak logiki. Ale w przypadku spółek parówy to takie sytuacje są możliwe. Wystarczy popatrzeć na inne jego spółki. Pozorny brak logiki widać wszędzie ale tylko pozorny,a w szczególności na FON, Urlopy pl i Chemosie. Wszystkie jego spółki charakteryzuje kilka cech: wyniki finansowe w okolicy zera lub niewielka strata, co jakiś czas wpadają w spirale wzrostów niczym nieuzasadnianych, wykonują pozornie nielogiczne operacje.
Dnia 2010-09-16 o godz. 09:06 ~wentylator napisał(a):
> Nowa emisja i skup akcji własnych, wariactwo i brak logiki.
> Ale w przypadku spółek parówy to takie sytuacje są możliwe.
> Wystarczy popatrzeć na inne jego spółki. Pozorny brak
> logiki widać wszędzie ale tylko pozorny,a w szczególności
> na FON, Urlopy pl i Chemosie. Wszystkie jego spółki
> charakteryzuje kilka cech: wyniki finansowe w okolicy zera
> lub niewielka strata, co jakiś czas wpadają w spirale
> wzrostów niczym nieuzasadnianych, wykonują pozornie
> nielogiczne operacje.
I wykazuja ZYSK??
ale mnie to nie obchodzi JA mam zarabiac A CO ROBIA TO SZCZEGÓŁ
W przypadku innej spółki jak bym usłyszał o nowej emisji i skupie akcji to bym się śmiał. Ale w przypadku tej spółki to taką możliwość trzeba brać poważnie pod uwagę. No chyba, że to plotka rozpuszczana celowo dla podbicia kursu
Jest logika. o zmniejszaja PP z 2 do 1 akcji. Wydaje mi sie ze posiadaja lub bede posiadac (ze sprzedazy czeskiej spolki) wiec srodkow finansowych niz zamierzali, wiec jest to mozliwe
Oczywiscie infa tez swiadcza o tym ze bedzie mozliwa pompka w ciagu najblizszego miesiaca (do dna PP, sprzedania czeskiej spolki itd.) wiec warto chyba wchodzic :)
Zapowiedź, że część pieniędzy z emisji zostanie wykorzystana na inwestycje kapitałowe może oznaczać jedną z dwóch sytuacji: albo przeprowadzą skup akcji w celu znacznego podbicia kursu, albo wpompują pieniądze w jakąś inną śmieciową spółkę.
do nabycia nie więcej niż 9.000.000(dziewięć milionów) akcji Fon Ecology Spółka Akcyjna w celu ich umorzenia na podstawie art. 365 §1 pkt 5 Kodeksu Spółek Handlowych.
Łączna kwota która może być przeznaczona przez Spółkę na skup akcji własnych wynosi nie więcej niż 5.950.000(pięć milionów dziewięćset pięćdziesiąt tysięcy) złotych, chyba,że przepisy stanowią inaczej.
W tym szaleństwie jest metoda. Nowa emisja jest po to, aby mieć pieniądze na skup akcji. A skup akcji jest po to, aby ci co kupili w emisji prywatnej po 0,96 zł modli trochę zarobić. Ponieważ grupa osób kupująca akcje różnych spółek od parówy, to mniej więcej ci sami ludzie. Jak nie zarobią chociaż trochę na Foneco, to już więcej nic nie kupią od niego. A jak pewnie się domyślacie w najbliższym czasie albo pojawi się kolejna nowa jego spółka, albo kolejna emisja akcji spółki już istniejącej.
ja w czwartek kupiłem po 0,74 bo z wykresu ładnie wszystko wyglądało na delikatne zwyżki, i obroty mialyprawie 0,5mln lecz w piatek ponownie w dół;/ lecz 70 groszy to wsparcie którego przebic nie mozemy...;p Moim zdaniempotrzebna jest jedna sesja ze sporym wzrostem i obrotem a kurs powendruje na maxima;))