Szanowni inwestorzy. Sprawa staje się coraz bardziej ciekawa.
Jeżeli na walnym nie pojawi się nikt inny z porównywaknym pakietem akcji (głosów) - a wszystko na to wskazuje, to Siedmiu Wspaniałych + SII zdecyduje o władzach spółki. Tym samym firmą Techmex w upadłości likwidacyjnej zaczną rządzić marionetki wybrane przez 11% głosów. Osoby te będą miały praktycznie nieograniczony dostęp do informacji poufnych spółki, w tym do danych finansowych. Przypominam, że techmex nie publikuje swoich sprawozdań od ponad pół roku (ostatnie za 3Q2009).
Jeżeli SII z pozostała bandą utworzy marionetkowy zarząd to wielce prawdopodobne jest że 7 osób oraz SII będą mieli nieuprawniony dostęp do informacji poufnych spółki. A to stawia ich w bardzo uprzywilejowanej pozycji. Mając takie dane można swobodnie manipulować kursem i nieźle przy tym zarabiać kosztem pozostałych drobnych inwestorów, którzy takiej wiedzy nie posiadają i swoje decyzje inwestycyjne opierają na komunikatach giełdowych.
Jeżeli rzeczywiście doszłoby do przekazywania informacji przez osoby zarządzające części akcjonariuszom techmexu (nawet tym, który te władze wybrał) to sprawa ma charakter kryminaln i podlega pod prokuratora.
Dlatego po 20.09 mogą pojawić się gwałtowne zwroty akcji i kurs może mocno ekspolodować w góre a następnie równie szybko sięgnąć dna. Jeżeli to całe SII wraz z pozostałymi uczestnikami paktu zorientuje się, że sytuacja spółki rzeczywiści jest fatalna to przecież nie odda papieru po cenie niższej niż kupiło. Podbiją kurs na maxa, opchną swoje 11% pozostałym naiwnym (nie mającą dostępu do wiedzy o spółce) i puszczą komunikat o tym, że ich zaanagażowanie spadło (bo przecież tak jest w porozumieniu). A na końcu jak zwykle pozostaną drobni, naiwni gracze z kolosalnymi stratami. Takie życie?
Dlatego moi drodzy leszcze (bez obrazy). Więcej rozumu mniej emoacji, bo ŻER NA PADLINIE Techmexu TRWA !!!!!!!!!!!
Donald bez obrazy, ale większych bzdur nie czytałam już dawno. Wg ciebie do prokuratury powinien trafić każdy kto przekracza próg i powołuje zarząd? Wtedy ma dostęp do informacji... Brak słów. Poza tym obrażasz wielu uczciwych ludzi nazywając ich bandą, więc zastanów się co piszesz, bo pod wymiar sprawiedliwości możesz trafić, ale Ty za zniesławienie.
Dokładnie tak jak piszesz meśka. Sam przyznam ostatnio trochę zwątpiłem w Techmex (obawiam się zabezpieczeń wierzytelności Texa udziałami w SCOR) i zostało mi po wczorajszej jeździe dość mało akcji, ale w pełni należy poprzeć inicjatywę pod szyldem SII. Oni przynajmniej starają się coś zrobić dla spółki, jednocześnie ryzykując blokadą swoich akcji na rachunkach aż do walnego (to dla wszystkich forumowych matołków którzy zamierzają Ich opluwać).
nie martw sie kazdy czlonek zarzadu znajdzie sie szybko w prokuraturze dlatego moim zdaniem nikogo nie powolaja, niekt nie jest idiota i nie bedzie chal byc w zarzadzie spolki z dlugami 200 baniek, no chyba ze bezdomny bez majatku
a co to za informacje poufne o wynikach jak wiadomo ze jest 200 baniek dlugu a majatek pewnie niecale 100, wiek kapitaly spolki juz dawno na minu 100 baniek
Tutaj każdy kupuje marzenia. Nikt nie liczy się z konsekwencjami rzeczywistej upadłości. Każdy chce szybko i dużo zarobić. Konsekwencje niestety mogą być opłakane. Szacunek dla SII za próbę ratowania spółki. Ale bez bogatego inwestora to nic z tego nie będzie.
szacunek dla SII -- To moze byc ciekawa rozgrywka SII plus RODZINA z akcjami moga byc dobra przeciw waga dla AMERYkANKI i reszty z tej grupy --- Czy mam racje -ze by Amerykanka posiadala udzialy w SCOR-e musi zarzadac realizacji wierzytelnosci a do puki TEX jest w upadlosci ona ma zwiazane rece . Skoro SP prezes mowil o kilku inwestorach na SCOR to walka sie nie skonczyla
To zależy chyba od rodzaju zabezpieczeń na udziałach. Ale obawiam się że wierzyciele zabezpieczyli dobrze swoje prawa, właśnie w związku z sytuacją Texa.
SSI działa od dawna, ma wyspecjalizowanych ludzi i w konstrukcji umów z drobnymi to oni bedą wystawiać zarząd a nie leszcze, którzy na tym nie znają się, doskonale znają przepisy i nie pozwolą aby dochodziło do wycieków, to moje zdanie, dziś zakupiłem techmex, ponieważ C/WK to zaledwie 0,13 !!!
majątek - zobowiazania , na czysto warty jest 133 mln, a na giełdzie 17 mln, ludzie tu gra idzie o dużą kasę!
pozdrawiam wytrwałych