Bede bardzo zadowolony. Mam 100k zbierane w zeszlym miesiacu,
i jestem juz pewny ze to za malo.
Ze strategia jest sluszna, a niewiadoma jest tylko skala potencjalnych wzrostow.
Wiec w okolicach 3 zl bardzo chetnie dokupie 100k.
Nie ma nic madrzejszego niz usrednianie w gore - czyli trzymanie sie potwierdzonego trendu.
Tak sie wygrywa. To taka luzna mysl, bo na tym forum spedzilem kilka lat temu mnostwo czasu, ostrzegajac przeroznych naiwnych przed usrednianiem w dol - prosta droga do bankructwa.
Dzis dziwi mnie tylko ze ktos moze nie dostrzegac gigantycznego potencjalu Optimusa, czyli CD Projektu, i nie widzi tak latwo nasuwajacych sie porownan, kiedy widzi sie w wywiadzie geeka w sweterku, faceta rozumniejszego i bardziej skierowanego calym sercem i intelektem na prace ktora jest jego pasja, rozmawiajacego z cwaniakujacymi redaktorkami w garniturach.
Ci czuja respekt przed roznymi glosnymi nazwiskami, zwracajac sie do nich z rewerencja.
A potem, po czasie, okazuje sie ze te szyby naftowe, elektrownie wiatrakowe, najwyzsze wiezowce, i caly ten cyrk - to jedna wielka sciema. Ktora gladkousci cwaniacy wykorzystali do zebrania pieniedzy od naiwnych drobnych inwestorow.
A po drugiej stronie mamy Googla, Facebook, NK, itd. itp. OPT nie na ta skale (choc kto wie, moze, majac ekipe zdolnych ludzi sporo namieszac, wiecie za ile kupiono Zynge ostatnio?), ale ma przed soba wrecz niemozliwe do ogarniecia pespektywy.
No cóz---- Niech żyje młodość. Ludzie z CDP to prężna, intelektualnie wyszkolona gwardia. W elektronice kilka lat to tak jak w innych gałęziach gospodarki cały wiek. I wszyscy wiemy, ze dziś na świecie najbogatszymi ludzmi są nie Ci, którzy stawiają na cięzką gospodarkę rylko Ci, którzy stawiają na elektronikę. Nic tego nie zmien. Taki znak czasów.Nawet jest takie powiedzenie : Bill Gates też zaczynał w garazu.
tylko roznica jest taka ze teraz ten papier ma mocny rozglos a jak wiemy papier lubi cisze. Wydaje mi sie ze na razie o wzrostach poki nie przycichnie nie ma co liczyc pzdr
większośc kupujących obecnie, zastanawia się , JAK MOGLI PRZEOCZYĆ CD- PROJEKT, czyli OPTIMUS przed przepoczwarzeniem się z larwy w pięknego MOTYLA..!?!...a
Trafna uwaga. Tez przeoczylem przez kilka miesiecy, budzac sie w okolicach 2 zl.
A przeciez mozna bylo wczesniej, sprawa byla jasna. Na szczescie to i tak poczatek
drogi, nawet dzis jest bardzo tanio.
jak kupilem ponizej 1,30 oddalem troche ponizej 2,40 za wczesnie ale teraz nie odkupie bo mysle ze papier przegrzany co do billa gatesa i garazu to takich bilow bylo tysiace a udalo sie jednemu i tak to jest w it wiedzmin niby dobrze wrozy na przyszlosc ale to kwestia jeszcze roku zadna wlasciwie gra na swiecie nie wyszla w termine wiec moze sie okazac ze to nawet dwa lata pozatym poprzednio do jedynki silnik byl kupiony od biowar teraz dlubia sami a to nie jest takie proste szczegolnie jak firma robi pierwszy wiec moze tu byc jeszcze kilka niemilych niespodzianek poza tym prosta logika gieldowa od poziomow po jakich kupowalem w pewnym momencie sie potroilo kto mial kupic kupil i trzyma i zwyczajnie bez kolejnych pozytywnych informacji a tych bym sie przez najblizsze pol roku nie spodziewal dynamicznych wzrostow raczej nie bedzie tym bardziej ze chodza sluchy ze zrobiony byl kurs przez wysypujaca sie obecnie spoldzielnie
Dnia 2010-09-08 o godz. 18:30 ~artudit napisał(a):
> niby dobrze wrozy na przyszlosc ale to kwestia jeszcze roku
> zadna wlasciwie gra na swiecie nie wyszla w termine wiec
> moze sie okazac ze to nawet dwa lata
Tak sobie myślę, że gdyby miało być tak duże opóźnienie to by nie zatrudniali kolejnych 18 testerów.
Pewnie po to ich zatrudniają by wyrobić się w terminie.
OK - opóźnienie może być, ale pewnie o jeden kwartał (a i to może być za względów strategicznych, a nie braku zcasu), a nie rok.
pozatym poprzednio do
> jedynki silnik byl kupiony od biowar teraz dlubia sami a to
> nie jest takie proste szczegolnie jak firma robi pierwszy
> wiec moze tu byc jeszcze kilka niemilych niespodzianek
Z tego co wiem (wypowiedzi Gopa) to silnik już jest raczej gotowy - pisali go 1,5 roku (a zaczęli praktycznie po W1) .
> tym prosta logika gieldowa od poziomow po jakich kupowalem
> w pewnym momencie sie potroilo kto mial kupic kupil i
> trzyma i zwyczajnie bez kolejnych pozytywnych informacji a
> tych bym sie przez najblizsze pol roku nie spodziewal
Najbliższe mogą być 23.09, chociażby o gog.com ma być coś naprawdę
dużego (CDP powtarzał to już kilka razy, poza tym część pożyczki od Jakubasa miała iść na ten cel)
> chodza sluchy ze zrobiony byl kurs przez wysypujaca sie
> obecnie spoldzielnie
Ale konkretnie gdzie chodzą suchy, bo równie dobrze można powiedzieć, żę chodzą słuchy o wejściu funduszy - bez konkretów to takie bajkopisarstwo trochę...
Plany CD Projektu – GoG.com, „Wiedźmin 2”, „They”
Dowiedzieliśmy się o przyszłych planach CD Projektu, dotyczących serwisu Good Old Games oraz gier “Wiedźmin 2” i “They”.
W przeprowadzonym przez serwis news.BigDownload.com wywiadzie z Marcinem Iwińskim, współzałożycielem CD-Projektu, dowiadujemy się kilku ciekawych rzeczy. Wywiad traktuje głównie o serwisie GoG.com (Good Old Games) – historii serwisu, jak również planach na przyszłość. Warto tu wspomnieć, że w ofercie GoG już niedługo znajdą się także gry firmy Activision, jednak nie wiemy na razie, jakie to będą tytuły.
* Zanim będzie nowy "Wiedźmin", zagraj w wersję online.
Na pytanie o kontynuację „Wiedźmina” Marcin Iwiński wspomniał tylko, że produkcja idzie pełną parą i już w marcu pojawią się pierwsze oficjalne zapowiedzi gry, wraz z ogromną ilością ciekawych materiałów. Również wtedy być może rozpoczną się rozmowy z potencjalnymi wydawcami.
Niestety, sprawa z „They” – całkiem interesująco zapowiadającej się gry akcji od studia Metropolis – nie wygląda już tak ciekawie. Gra jest na razie wstrzymana, gdyż CD Projekt chce skupić się przede wszystkim na ukończeniu „Wiedźmina 2”. Nie oznacza to jednak, że „They” został całkowicie zarzucony; Iwiński podkreśla, że firma chętnie by wróciła do produkcji gry. Zapewne nie stanie się to jednak przed premierą kontynuacji „Wiedźmina”.
Że niby żadna gra na świecie nie wyszła w terminie xDDDDD Stary na prawdę ochłoń, poznaj branżę i dopiero się wypowiadaj. Teraz właśnie standardem jest ustalanie premiery gry czasem nawet ROK przed tą datą i premiery odbywają się w terminie. Niesamowite, że niektórzy nie wstydzą pisać się czegoś co mogą zweryfikować w 10 minut aby nie pokazać swojej ignorancji i głupoty na forum. Pozdro
Co jest fascynujace, to to ze 8 zlotych juz bylo, w lutym.
Przy rekordowych obrotach, miedzy 6 a 8 wymielila sie
prawie polowa Free Float. To oznacza tylko jedno - w Maju
bedzie znaczaco wiecej. Cisnienie rosnie.
Wprawdzie nie ja założyłem ten wątek.. Ale za to w tych czasach kupiłem akcje po 1.xx zł.. Na dodatek mógłbym się wtedy (i teraz) pod nim podpisać.. (No może zrobiłbym niej błędów stylistycznych).. :))
Dzisiaj, po dlugiej przerwie 'od' - dokupuje. Nie ma pewniejszej spolki na WGPW. To bedzie pierwsza polska spolka globalna (juz jest zreszta) i kghmy, i inne banki przebije.
I moze te 400 w rok, czyli 100% zysku nie jest jakies rewelacyjne - ale przynajmniej pewne.
Dnia 2019-05-15 o godz. 15:23 ~ZATARA napisał(a): > Dzisiaj, po dlugiej przerwie 'od' - dokupuje. > Nie ma pewniejszej spolki na WGPW. > To bedzie pierwsza polska spolka globalna (juz jest zreszta) > i kghmy, i inne banki przebije. > I moze te 400 w rok, czyli 100% zysku nie jest jakies rewelacyjne - ale przynajmniej pewne.
@ZATARA Łza się w oku kręci od wspomnień... HEJ!! :) Ale moje amatorskie estymacje wskazują, że wzrosty mogą być nawet kilkusetprocentowe..! Oczywiście wiele zależy od różnych okoliczności... Ale już widać, że powtarza się sytuacja jaka była przed Wiedźminem 3 (i przed drugim Wieśkiem podobnie)... Redzi odrobili zadanie domowe perfekcyjnie i widać, że hit się udał jeszcze przed premierą..! Wystarczy poczytać obecne forum.. I masz wrażenie Déjà vu..!? Wygląda jakby krótkoterminowa spekuła przepisywała/kopiowała swoje bzdurne posty z przed siedmiu lat..! :D)) Skończyło się na ponad tysiącprocentowych wzrostach..!! :)
A jeszcze jedna rzecz - pod koniec roku ma byc debiut Witchera na Netflixie. To bedzie drugi GOT, swiatowy sukces. Co to oznacza dla brandu gier, dla CDR .. kiedy uwzglednimy ze ma wyjsc kolejna obok CP gra AAA - prawdopodobnie w universum Wiedzmina .. :O A CP bedzie mial kolejne czesci ..
Nie uda sie uciec przed sukcesem tu ;)
Jestem pewny ze (ciezkie do wyobrazenia teraz) 1000 zl za akcje - jest tylko kwestia czasu.
Jestem na CDP od 40 zł , choć na GPW inwestuje od 1993 roku to przyznaję , że zbyt późno uwierzyłem w polską moc produkcji gier , może dlatego , że nie gram. Tymczasem to jest branża w której naprawdę możemy rozwinąć skrzydła szeroko na cały świat . Branża , która nie wymaga dużych nakładów kapitałowych oraz kosztownych technologii , branża, która opiera sie głównie na zasobach ludzkich a te mamy i dobre i nie najdroższe i z fantazją (-: Postawiłem kilka lat temu 25 % swoich kapitałów na gameingi dziś zrobiło się z tego już 50% portfela.