owszem , mają ambicję odebrać wszystkie płynne akcje ofermom . co systematycznie / co prawda w żółwim tempie / czynią !!! myślę że OFE POCZTYLION I główni akcjonariusze pilnują swoich udziałów.
No właśnie to jest dziwne. Wyniki jak "ta lala", za lipiec to wręcz fantastyczne, a dziś reakcja plus 0,20 i to na obrocie rzędu 400 szt. Przecież normalnie przy takiej płynności to powinien być odjazd, że hej, a tu nikt nic sobie z tego nie robi.
Zauważ co się dzieje, gry tylko ktoś próbuje coś podkupić. Zaraz pojawiają się zlecenia o wolumenach 100, 200, 250 itp. Kurs idzie na razie bokiem, każdy sygnał kupna jest zaraz uwalany. Ten kto to robi robi to już od dłuuuuugiego czasu. Po 27 sierpnia kończą się Pocztylionowi i innym z RN okresy zamknięte. Wtedy może coś ruszy, choć to też nie jest takie pewne. Z takimi wynikami spółka powinna chodzić w przedziale 40-50 zł.
Według mnie idzie to mniej więcej tak: Zobacz najpierw ff, teoretycznie jakieś 27%, co jak na małą spółkę jest bardzo niskim wynikiem, to są tylko ujawnione pakiety. Lentex uczynił sobie z niej dojną krowę i płacił za akcję 35 pln, gdyby zaczął dokupywać przekroczyłby próg 33% i musiałby ogłosić wezwanie, a jak wiadomo reszta głównych akcjonariuszy nie jest zainteresowana sprzedażą akcji, poza tym Lentex chyba nie ma kasy na premię za przejęcie.
Ofe nie zacznie kupować i grać kursem spółki, bo oni zainteresowani są pewnie też dywidendą a nie wzrostem kursu akcji (policz sobie ile w skali roku daje zysku dywidenda a ile np. obligację)
Tak więc mamy taką sytuację, większość akcji jest w rękach, które nie są zainteresowane jakimiś spektakularnymi wzrostami. Nikt "nowy" nie wjedzie, za niski jest ff.
Nie zmienia to natomiast faktu, że jest to jedna z lepszych spółek, której walory powinny dawać satysfakcjonujące stopy zwrotu. Coś chciałem jeszcze trochę mądrego napisać na koniec... A stosunek premii do ponoszonego ryzyka plasuje tą spółkę w pierwszym decylu i to nie od końca.
Wszystko to co piszesz to prawda. Tutaj są w zasadzie sami długodystansowcy i oni zainteresowani są dywideną, ale nie tylko. Pocztylion i Lentex co kwartał, półrocze i rok pokazują Novitę jako aktywo w swoich bilansach czy wartościach jednostek. Im wyżej spółka stoi tym wyższa WK Lenetxu i tym wyższa wartość jednostki dla OFE. Niemniej jednak z koniem się tutaj nikt nie będzie kopał, a nasz konik to Pan Krzysio, który ładnie stopuje jakiekolwiek próby wyrwania się kursu spod kontroli.
FF to teoretycznie 27%, a praktycznie może jakieś 10-12%.
lenteks odkąd wyleciał jeden jego ludzik z RN novity nie ujmuje novity w skosolidowanych sprawozdaniach finansowych, to mozna zobaczyc w raportach, tzn ten spadek wk lenteksu, zatem novita jest traktowana jako inwestycja od strony ksiegowania. To znaczy, że maja ja wpisaną po 35 pln i dopóki nie rozliczą tego aktywa nie wpłynie ono na wk lenteksu. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo z rachunkowości zawsze byłem cienki. Ale jeśli tak jest to lenteks jest w ogóle nie zainteresowany jakimś wzrostem, dywidendę wpisuje sobie w zyski i wskaźnik cz mu rośnie, przy okazji rentowność mu się poprawia z tragicznej na w miarę dobrą. A z wartością jednostki pocztylionu się zgodzę :)
Ależ oczywiście, że ujmują Novitę jako aktywo :-) Znajduje się ona w pozycji aktualizacja wyceny aktywów i co kwartał, półrocze i rok jest aktualizowana biorąc pod uwagę notowania z ostatniego dnia w kwartale, półroczu czy roku i wpływa to na WK Lentexu, a że Lentex nie konsoliduje Novity oznacza tyle, że do swoich pozycji bilansowych nie dolicza pozycji Novity w odpowiednim procencie (procent w KZ Novity).