Cytat z linka powyzej:
W przypadku jeśli Indeks WIG spadnie poniżej poziomu 46 254,38 (to znaczy ulegnie zmniejszeniu o więcej niż 30% w stosunku do Indeksu WIG z dnia 29 czerwca 2007 roku wynoszącego 66 077,69) ABC Data uprawnione będzie do wykonania praw z Warrantów Subskrypcyjnych Serii A uprawniających do objęcia wszystkich akcji serii C2 jedynie wówczas, gdy kapitalizacja Optimus, liczona na podstawie kursu zamknięcia notowań Optimus, w ciągu pięciu kolejnych sesji na GPW, przekroczy kwotę 123 119 496 (sto dwadzieścia trzy miliony sto dziewiętnaście tysięcy czterysta dziewięćdziesiąt sześć)
Przy 70 mln akcji kurs wykonania warrantów wynosi 1.76 (kapitalizacja=123200000). Z tego co widze już 4 sesje kurs zamkniecia jest powyzej lub rowny tej granicy (po raz pierwszy od podwyzszenia kapitału dla CDP).
Czy ktoś mogłby potwierdzic lub zaprzeczyc, ze jezeli w poniedzialek kurs bedzie rowny lub powyzej 1.76 to ABC Data bedzie uprawnione do objecia akcji serii C2 a potem serii C3 (lacznie jakies 18 mln akcji)???
To tylko hipotetyczne załozenie nie wearte rozwazaniaPrimoZeby ABC DATA objęła warranty to musi wyłozyc gotówke, a z tym będzie ciężko w jej obecnej sytuacjiSecundoPo co maja wykładac kupe forsy jak pozostaną mniejszosciowym akcjonariuszem bez prawa podejmowania strategicznych decyzji.To z biznesowego punktu widzenia BEZSENSps.Mysle ,ze Prezec ABC DATY z pewnoscia studiował BIBLIE i jest rozsadnym chłopcem
CDP bardzo potrzebuje kaski bo ta od jakubasa juz sie rozeszla i sa nowe dlugi wiec dobrze by bylo aby ktos zapodal im sporo kasy bo prace nad grami sie przeciagaja, w szczegolnosci nad jedna fajna gra i jej debiut jest bez dodatkowej kasy mocno niepewny
Bzdury, skąd wiziąłeś takie informcje??? Jakie "kasa się rozeszła", jakie nowe długi, jakie prace się przeciągają i skąd wziąłeś, że debiut jest "mocno niepewny"???
Gdy to liczyłem cena wykonania wyszła mi 1,80, ale to bez większego znaczenia...
Prezes ABC Data wykluczył realizację warrantów, przy czym prawdziwy powód nie leży w kapitalizacji Optimusa, tylko możliwościach finansowych ABC Data, poniżej fragment wywiadu z 19.07.2009:
ABC Data posiada warranty subkrypcyjne Optimusa serii A i B, uprawniające do objęcia akcji odpowiednio serii C2 i C3, jednak w ocenie prezesa na razie nie jest w stanie wykonać praw jakie wynikają z warrantów.
"Są dwa terminy realizacji praw z warrantów. Pierwszy wypada w listopadzie i nie uda się ich zrealizować, jeśli już to w przyszłym roku, kiedy wypada drugi termin. Na razie sprawa jest zawieszona, ich realizacja jest niemożliwa, gdyż warunki dotyczące kapitalizacji Optimusa nie są spełnione" - powiedział Sadowski.
Prawa z warrantów subskrypcyjnych serii A mogą być wykonywane do 5 listopada 2010 r., a prawa z warrantów subskrypcyjnych serii B do 5 listopada 2011 r. (PAP)
Bardzo ciekawe jak zachowa sie kurs jutro. Jezeli nie będzie zwałki poniżej 1.76 to mogłoby oznaczać, że rzeczywiście obecny akcjonariat OPT nie przejmuje się ewentualny wejściem ABC Data w ten biznes, a może nawet na to liczy bo przecież doszłaby kasa, której pewnie potrzebują. Z drugiej strony tak czy siak, bez nowej emisji przypuszczalnie sie nie obejdzie więc na 70 mln akcji raczej się nie skończy.
BTW. Ciekawe dlaczego prezes ABC wymienia 2 terminy wykonania, mimo że tak naprawde jest tylko pierwszy termin bo jezeli nie wykonają serii A to nie będą mogli wykonać serii B (chyba że źle doczytałem więc poprawcie). Zdziwiłbym sie gdyby prezes tego nie wiedział, więc dlaczego tak mowi?
a ja uważam, że patrzysz z ograniczonego punktu widzenia, tak samo jak kolega który napisał , że debiut W2 jest niepewny :D:D sry ale naprawde miałem niesamowity polew z tego. Najbardziej oczekiwana gra na świecie RPG a on mówi, ze kasy im będzie brakować na debiut? gdzie twój rozum?
WAS CZYTAM I SIE DZIWUJE-PREZIO POWIEDZIAL,ZE CIEKAWIE SIE DZIEJE W OPTIKU-I MOLM SKROMNYM ZDANIEM - CHYBA MA CHRAPKE NA OPTI!!!MALA ZWALKA I BEDZIE SUPERPOZDRO DLA CHLORA
Dnia 2010-08-15 o godz. 11:47 ~~t napisał(a):
> Bardzo ciekawe jak zachowa sie kurs jutro. Jezeli nie
> będzie zwałki poniżej 1.76 to mogłoby oznaczać, że
> rzeczywiście obecny akcjonariat OPT nie przejmuje się
> ewentualny wejściem ABC Data w ten biznes, a może nawet na
> to liczy bo przecież doszłaby kasa, której pewnie
> potrzebują. Z drugiej strony tak czy siak, bez nowej emisji
> przypuszczalnie sie nie obejdzie więc na 70 mln akcji
> raczej się nie skończy.
BTW. Ciekawe dlaczego prezes ABC
> wymienia 2 terminy wykonania, mimo że tak naprawde jest
> tylko pierwszy termin bo jezeli nie wykonają serii A to nie
> będą mogli wykonać serii B (chyba że źle doczytałem więc
> poprawcie). Zdziwiłbym sie gdyby prezes tego nie wiedział,
> więc dlaczego tak mowi?
WIDAC JUZ WYRAZNIE , ZE NAGANIACZOM NERWY PUSZCZAJĄ
BO KŁAMSTWO POGANIA KŁAMSTWO
DLACZEGO MIJAJĄ SIĘ TAK DRASTYCZNIE Z PRAWDĄ?
Ks. Psalmów
Miłujesz bardziej zło niż dobro, bardziej kłamstwo niż mowę sprawiedliwą.
Czy kto zna aktualną sytuację ABC Data, zwłaszcza w zakresie planowanych przejęć, o których mówił ich prezes w wywiadzie? Pytam, bo swoją ocenę braku możliwości realizacji warrantów opieram na informacjach sprzed dwóch miesięcy i wcześniejszych, więc przydałoby się je uaktualnić. Wprawdzie nie pojawiła się żadna nowa informacja, która mogłaby zmienić moją ocenę sytuacji, lecz należałoby ponownie zbadać temat chociażby z uwagi na sam upływ czasu. Może ktoś wie, jak postępują rozpowy w sprawie zapowiadanych akwizycji, czy pieniądze pozyskane z emisji ABC są zablokowane pod akwizycje i czy w ogóle jeszcze są, a jeżeli tak, to czy mogą zostać użyte do realizacji warrantów lub ogólnie jak wygląda sytuacja finansowa tej spółki???
A czy ABC Data nie może wejść w układ z innym podmiotem, który kasę posiada i w ten sposób wejść w posiadanie akcji? Jaki może to mieć wpływ na kurs? Jestem zielony w tym temacie więc proszę o rzeczową odpowiedź.
Zrealizować warranty może wyłącznie ABC Data, skąd mogłaby wziąć na to pieniądze, to już jest ich sprawa. Ale czy ma takie plany lub możliwości, tego nie wiem i dlatego pytam. Co do wpływu realizacji waranntów na kurs, to oceń sam: z jednej strony spółka dostaje kasę z emisji akcji C2 (co najmniej 5.600.000 PLN) i C3 (co najmniej trzy razy tyle), z drugiej strony nagle pojawia się podmiot, który ma 3.128.036 akcji C2 po 1,80, które teoretycznie może wywalić w rynek. Realizacja warrantów dla spółki byłaby teoretycznie korzystna, ale dla obecnych akcjionariuszy już niekoniecznie.
hmm.. jesli ABC zrealizuje warany :) to zapewne bedzie chciała na nich zrobic interes życia...wiec akcje jesli beda przez ABC sprzedawana to zapewne po duzo wyzszej cenie... a obecna walka o zbicie kursu to moze usilne proby nie dopuszczenia do spełnienia sie warunku, przez porozumienie akcjonariuszy, ale jesli jutro nie utrzymaja kursu, to bedzie dzda w gore, PKC, bo wtedy w interesie wszystkich bedziejak najwyzsza cena...
wg mnie papier przerzucony na słupy
komunikat+wywiad w tv miały wprowadzić zamieszanie i zatrzymac wzrosty
abc data ma czas na objecie akcji do listopada aw takim tempie kurs byłby powyzej 5 złotych do tej pory
i wtedy kazdy bank da dacie kaske na papier na którym oni nawet znacznie zwalajac kurs zarobia spokojnie 100%
i teraz muszą go zatrzymac
nikt oprócz jakubasa nie mógł wywalic papiera bo nikt nie miał akcji zdematerializowanych
a dla małych akcjonariuszy ryba
aby rosło czy abc data wezmie czy nie kazdego to................
oprócz zarzadu cdp i jakubasa którzy beda mieli przez chwile duzego gracza w akcjonariacie i miliony nowych akcji wprowadzonych do ff
Kasa nie jest zablokowana na przejecia. Maja 50mln z emisji i 10mln wlasnych srodkow aktualnie w gotowce oraz 30mln prognoze roczna do zrobienia zysku.
Jak nie w ten sposob to kredytem sie sfinansuja.
Optyk po 1,8 to bedzie dobra inwestycja i raczej ABC nie polozy lachy na tak latwa kase w mojej opini.
Wylozy gotoweczki na 1 termin, a drugi obejmie juz wiedzac jak sie Wiedzmin sprzedaje.
W MCI (wlasciciel ABC) maja raczej kompetentych ludzi, ktorzy wiedza ze wychodzi Wiedzmin 2 a nie Wiedzimin 3, i ze pewnie sprzedaz w 2011r bedzie duzo duzo lepsza niz przy premierze jedyneczki, ze wzgledu na swiadomosc brandu chocby i multiplatformowosc.
Kazdy szanujacy sie fan RPG bedzie mial wiedzmina na polce, nie oszukujmy sie ;-)
co z kursem to nie wiem, ale będzie 88 mln akcji zamiast 70 mln wiec przyszłe wskaźniki będą o tyle gorsze - w swoich analizach optimusa przyjmuję do obliczeń 100 mln akcji bo zakładam, że na emisji dla ABC (jeśli do niej dojdzie) raczej się nie skończy
swoją drogą to ciekawe ilu ludzi będzie próbowało się "wyżywić" na optyku :-)
ABC Data, MCI, PZU OFE (akcjonariusz ABC) i kto wie kto jeszcze...
Mario, ja nie twierdze, ze to zrobia, ale w mojej opini, byloby dziwne, jakby z takiej okazji nie skorzystali.
Z drugiej strony, jako akcjonariusz wlasciciela ABC (MCI) nie chcialbym zeby ABC te akcje wywalala, bo to glupota by byla, wiedzac co jest na horyzoncie.
Wydaje mi sie , ze nie beda sypac jezeli obejma, poczekaja na premiere, wyniki 2011 i wtedy ewentualnie opchnal akcje w pakietach instytucjom, z jakims dyskontem.
oglądalem ten wywiad i co mnie zaskoczyło to to że redaktorek koniecznie zachaczał temat o te waranty, prezes o czymś innym a tamten....- to wróćmy do Optimusa i warantów...i sugerował ze po realizacji warantów będą chcieli wrzucić na rynek papier...dziwne to wyglądało....ale prezez ABC wogole o tym nie chcial gadać...takie odnioslem wrażenie
Aktualnie jest 70mln akcji i ani jednej więcej. W swoim poście serie D i E liczysz podwójnie, serie C2 i C3 nie zostały wyemitowane. To podstawowe informacje...
akcji jest dużo (a może być więcej), ale trzeba je konfrontować z potencjalnymi zyskami
wiele razy to już było liczone na różne sposoby, ale najwyraźniej nigdy za wiele
jeśli zysk w 2011 będzie powiedzmy 25 mln pln to przy 100 mln akcji daje C/Z na poziomie 7.5 przy dzisiejszym kursie - wg mnie to nadal atrakcyjny poziom - ile musieliby sprzedać wiedźmina żeby tyle zarobić? pewnie gdzieś około 0,8 mln sztuk - myślę że tyle to spokojnie sprzedadzą samej wersji na PC, a jak w 2011 wyjdzie na konsole to pewnie jeszcze z 1 mln albo i więcej
Wlasnie jestesmy swiadkami poczatku walki o przejecie optimusa to takie czytelne !nie bojcie sie abc nic nie sprzeda pan j tez nie sprzedal tak na prawde !bedzie teraz chaos informacyjny i troche pobuja ale wytrwali odetna mega kupony w perspektywie roku:)
Dokładnie, a akcji ciągle będzie 70 mln. Pamiętajmy jeszcze o fakcie że z tych warrantów 15,6 mln to listopad 2011, a t o wszystko jest już w cenie. Jeśli okazałoby się, że ich nie zrealizują mamy dopiero bonus w postaci "minus" 18,8 mln akcji.
Sorry, ale nie piszmy "akcji będzie więcej", bo nie będzie więcej. Precyzyjniej - będzie więcej akcji objętych obrotem, a to co innego.
A co do samego objęcia tych warrantów po pierwsze nie wiemy jaka będzie strategia nowego akcjonariusza, a po drugie nie wiemy na pewno, czy zostaną kupione oraz po trzecie w jakiej ilości - może się wszystko skończyć na serii C2.