• VAT za usługi informatyczne Autor: ~anm [89.228.207.*]
    Chciałbym się dowiedzieć, czy prowadząc działalność gospodarczą w zakresie tworzenia oprogramowania (tworzenie stron www, sklepów internetowych, programów na zlecenie itp.) mam obowiązek bycia płatnikiem VAT? Gdzie mogę sprawdzić jakie usługi podlegają płaceniu VAT-u?

Z tego co widzę w internecie na stronach ze zleceniami dla informatyków ludzie często pytają o możliwość wystawienia faktury VAT za wykonaną usługę. Dlatego zakładając działalność gosp. zarejestrowałem się w Urzędzie Skarbowym jako "PODATNIK VAT CZYNNY". Ale czy po zarejestrowaniu się jak podatnik VAT muszę zapłacić VAT (czyli pożegnać się z 22% pieniędzy, które dostałem od klienta) za każdą wykonaną usługę, czy tylko wtedy gdy klient zażyczy sobie fakturę VAT?

Zupełnie nie orientuję się na czym to polega, dopiero zaczynam. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • Re: VAT za usługi informatyczne Autor: ~zzz [79.175.198.*]
    nie masz obowiązku, chyba że przekroczysz jakiś tam pułap obrotów, jednak bycie vatowcem ma swoje plusy (odliczasz vat z kosztów), poza tym firmy wolą vatowców, oni rowniez vat dzieki fakturze od ciebie mogą odzyskac
  • Re: VAT za usługi informatyczne Autor: ~Mikas [85.89.186.*]
    Nigdy się nad tym nie zastanawiałem nawet. Jeśli myślisz o kliencie biznesowym, to lepiej być płatnikiem VAT. Wśród dłubaczy na rynku usług dla osób prywatnych jest duża konkurencja (usługi informatyczne Łódź - konkurencja http://lipowski.org/uslugiinformatyczne/uslugi-informatyczne-lodz/).