Przebity został trójkąt i w trakcie sesji wykonany został ruch powrotny w kierunku górnego ramienia na 4,36zł.Jak nie będzie to wybicie fałszywe to zasięg wybicia minimum 5zł.
http://img34.imageshack.us/img34/6202/impexmetal.jpg
Lekcja interpretacji siły relatywnej
Wykres przedstawia analizę techniczną w okresie od 04.05.2010 do 04.08.2010
Jak interpretować wykresy punktowo-symboliczne
analiza techniczna i wykres Impexmetal SA IPX
Analiza z dnia 04.08.2010
Nazwa Impexmetal SA (IPX)
Kurs 4.24
Zmiana w % -0.24 %
Zmiana w PLN -0.01 zł
Kurs MAX 4.27
Kurs MIN 4.16
Ostatni sygnał
Data wystąpienia
Kurs Sygnał zakupu
23.07.2010 przy kursie 4.12
Teoretyczny zasięg kursu 6.01 (kompletny)
Siła relatywna +
Średnia 50 tygodniowa 3.91
Średnia 150 tygodniowa 3.42
Zwrot miesiąc 15.53%
Zwrot pół roku 82.76%
Zwrot rok 98.13%
Zwrot 2 lata 59.40%
Zwrot 5 lat 103.85%
pokaż notowania bieżące
Nie sądzę, żeby spadło poniżej 4,15. Zauważcie, że Impex zachowuje się bardzo stabilnie: kilkudniowa konsolidacja i wyskok pięterko wyżej. Nie mniej jednak sprzedałem połowę z nadzieją na kupno nizej - trochę liczę na korektę na szerokim. ;)
I druga sprawa: Co się dzieje z FF? Bo przed urlopem sprawdzałem i było już 22,xx%. Teraz znowu jest blisko 26%. Czy ma to związek z ostatnim komunikatem o odpuszczeniu sobie kilku procent przez p. Karkosika?
Wczorajsza świeca wysokiej fali oznacza niezdecydowanie a więc dzisiaj może się okazać,w którą stronę się zdecydował pójść.Dobrze byłoby aby zamknięcie było powyżej 4,30zł
Realizując program nabywania akcji własnych w celu ich umorzenia, przyjęty przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie Impexmetal S.A. uchwałą nr 23 w dniu 26 czerwca 2008 roku oraz uchwałą nr 19 w dniu 25 czerwca 2009 roku w sprawie zmiany postanowień § 3 pkt 1) i 3) uchwały nr 23 ZWZ Impexmetal S.A. z dnia 26 czerwca 2008 roku, a także uchwałą nr 19 z dnia 17 czerwca 2010 roku w sprawie zmiany terminu zakończenia realizacji Programu nabywania akcji własnych Impexmetal S.A. w celu ich umorzenia, Impexmetal S.A. informuje, że w dniu 5 sierpnia 2010 roku, Spółka w ramach skupu nabyła w transakcji pakietowej na GPW 186 000 sztuk akcji własnych o wartości nominalnej 0,40 zł każda. Rozliczenie transakcji nastąpi w dniu 10 sierpnia 2010 roku.
Powyższe akcje własne Spółki dają 186 000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Impexmetal S.A. i stanowią 0,0871% kapitału zakładowego Spółki. Akcje zostały nabyte po cenie jednostkowej 4,32 zł za jedną akcję.
Łącznie od dnia rozpoczęcia programu nabywania akcji własnych w celu ich umorzenia, Spółka nabyła 10 179 875 akcji dających prawo do 10 179 875 głosów, co stanowi 4,7678% głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.
Ktoś cały czas łyka wszystko w przedziale 3,80-3,90 i kurs oscyluje w pobliżu sma100 czyli 3,86zł..Gdyby tak się zamknęło to byłaby świeca wysokiej fali,która może zwiastować niezdecydowanie i możliwe odwrócenie trendu.
ja tam sobie patrzę na ten wykres i powodu do optymizmu nie widzę za bardzo.
dywergencje na oscylatorach (tygodniowy).
trzecia (albo i więcej) nieudana próba przebicia 4 zł.
Kolej więc teraz na kolejna próbę testowania 3,50 zł.
jeśli tydzień zakończyłby się tak jak dziś, albo i niżej to wzrasta prawdopodobieństwo testowania 3, 50 zł, a nawet zjazdu do 3 zł.
gdyby jednak znowu zawróciło powyżej 4 zł i tam się zamknęło to można liczyć na przebicie 4,45 zł. Na dwoje babka wróżyła. pozostaje czekać.
czy to co widzisz jest bliskie wygenerowania sygnału kupna? Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Ja bym raczej grał na krótko teraz tymi akcjami gdybym mógł. To wyglądało na fałszywe wybicie, ale zobaczymy. Nie raz się myliłem, mogę mylić się i tym razem.
Ja też się mogę mylić.Zagrałem właśnie pod odbicie z tego górnego ramienia.Jeśli się okaże,że lipa to spadam.Ale tak sobie myślę,że na krótko to sobie zagrali 3 sesje temu a dzisiaj odkupują.
Nie zagrałbym dzisiaj na krótko przy tak wyprzedanych oscylatorach i takich spadkach na wig20 bo jutro mogą te spadki korygować więc musiałbym krótkie zamknąć ze stratą.Moim zdaniem zbyt niebezpieczne.
nie wiem czy w ogóle były jakieś transakcje krótkiej sprzedaży od poniedziałku. Nie pamiętam - wydaje mi się, że na IPX nie było, a teraz nie mam gdzie tego sprawdzić.
W przypadku IPX, jaki masz stosunek ryzyka do zysku?