• pytanie do znawców Autor: ~świeżak [62.69.216.*]
    Witam,
    mam pytanie odnośnie tego jak będzie wyglądać moja sytuacja (a właściwie moich finansów) po emisji akcji serii G. Przyjmijmy, że kupiłem 1000 akcji po 13.60. zapłaciłem więc za akcje 13 600zł. (bez prowizji). Z tego co rozumiem będę mógł skorzystać z praw poboru, czyli będę mógł kupić 500 nowych akcji po 2,10 zł. czyli 1050zł. Co się dzieje z moimi akcjami w dniu kiedy nowe wejdą na rynek? czy nadal mam 1000 (starych) + 500 (nowych) akcji, czy te stare są jakoś przeliczane ?
    proszę o wytłumaczenie, bo kompletnie nie wiem jak do tego podejść i czy lepiej trzymać i czekać do tego 9 września czy pozbyć się wcześniej?

dziękuję za wyjaśnienie.
  • Re: pytanie do znawców Autor: ~www [194.237.142.*]
    Kiedyś zadając takie pytanie otrzymałem odpowiedz - wpisz w wikipedi "prawa poboru"... i wiele się wyjaśniło. Poważnie.
  • Re: pytanie do znawców Autor: ~fan [192.168.7.*]
    guzik zrozumiałem...może by ktos swieżakowi odpowiedział,co???sam tez bym skorzystał z tej wiedzy!
  • Re: pytanie do znawców Autor: ~Adam [79.185.63.*]
    Masz 1000 akcji po 13.60 i 500 po 2.10. Najprawdopodobniej kurs mocno spadnie i w efekcie bedziesz mial spora strate na akcjach kupionych po 13.60 ale bedizesz mial spory zysk na akcjach kupionych po 2.10. Zakladajac ze CST jest mocna spolka to kurs moze pojsc w gore w jakims powiedzmy srednioterminowym czasie i bedziesz wtedy mial zysk na 500 akcjach kupionych po 2.10 i coraz mniejsza strate na akcjach kupionych po 13.60, nóz widelec kurs wroci na poziom 13.60 i wyzej i wtedy juz masz czysty zysk. Tak wiec emisja z prawem poboru to nic innego jak mrozenie gotowki na dluzej i zysk wynikajacy z roznicy pomiedzy zyskiem na akcjach kupionych po 2.10 i strata na akcjach kupionych po 13.60. Czyli dla przykladu jezeli w dniu debiutu bedziesz mial 1000 akcji kupionych po 13.60 i prawa do 500 akcji po 2.10, które kupisz czyli wlozysz te 1050 zl to jezeli kurs CST bedzie wynosil 13.60 w dniu debiutu to bedziesz mial zysk na 500 akcjach kupionych po 2.10 wynoszacy 11.5 zl/szt czyli 5750 zl minus koszta zakupu 1050 zl, co daje 4700 zl zysku na akcjach kupionych po 2.10 zl. Natomiast Twoj pakiet 1000 akcji kuiony po 13.60 wygeneruje zysk zero, i konsekwentnie jezeli kurs bedize spadal to bedziesz mial na tym pakiecie strate. Roznica pomiedzy strata na pakiecie drozszym a zyskiem na pakiecie tanszym da Ci konsekwentnie realny zysk badz strate.
    Tak wiec tak to wyglada, osobiscie licze ze kurs mocno nie spadnie, a wrecz przeciwnie utrzyma sie na poziomie 14 zl... pozdrawiam PS. Nie wiem czy to klarowne ale tak to zdaje sie wyglada, jak ktos wie lepiej to prosze o sprostowania, bo sam jestem krotko na gieldzie... pozdrawiam
  • Re: pytanie do znawców Autor: ~bogun [83.4.149.*]
    mam pytanie czy 9 wrzesnia mając akcje cersanitu to automatycznie znikną pieniądze z konta i będą prawa poboru u mnie czy poprzez dom maklerski cza kupic tylko 9 wrzesnia czy10 i póżniej mogę zakupic pp i do kiedy?
  • Re: pytanie do znawców Autor: ~QTS [80.54.90.*]
    nie zniknie kaska tak od razu ,
    najpierw z automatu dostaniesz przydzial PP a nastepnie
    zeby ktos zabral kase musisz zapisy zlozyc na wykonanie Praw Poboru w swoim biurze maklesrkim.

[...po ostatnim dniu prawa pierwszenstwa nastepuje odciecie wartosci PP z kursu;
    jesli chcesz znac jaka dokladnie wartosc to musisz znac , cene zamkniecia z ostatniej sesji , cene nowej emisji i podstawic do wzoru...znajdz w necie jesli chcesz sie bawic..]

z 1000akcji otrzymasz 1000PP cersanitu , one beda potem notowane najpierw PP a potem PDA.
    bedziesz mogl je wykonac w dniach zapisu na nowe akcje z PP . czytaj komunikaty teraz za wczesnie by podac daty bo spolka musi podpisac umowy w sprawie wprowadzenia do oboru akcji serii G i PP PDA z KDPW i GPW...

wtedy gdy juz znasz termin zapisywania sie na nowe akcje w ramach wykonania PP musisz zlozyc zapis aby kaska poszla na akcje za 2.10 ,
    ( z 2 PP dostajesz 1 PNE - prawo nowej emisji) a skladac zapisy na PNE mozna przez neta albo w domu maklerskim.

czekaj w skrocie na :

notowania wartosci samych PP ----> zapisy na PNE ----> notowania PDA

Pozdr
[x]
ROVESE -12,28% 2,00 2016-08-29 16:49:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.