1. xantus s.a., która to firma chce ten film w całości wykonać, a na początek wykonała trailer (szkoda, że niedostępny szerokiej publiczności). xantus chce też zainwestować 3 mln złotych w produkcję.
2. platige image - firma samego tomasza bagińskiego - złożyła konkurencyjną ofertę na "wykonanie całości prac animacyjnych".
3. eurodental - niby stomatolodzy, ale gdy zobaczyli trailer xantusa dają na film 1,059.590,85 zł.
4. pisf - dofinansuje film kwotą 2 mln złotych: http://www.pisf.pl/pl/dotacje/dofinansowane-projekty/2010/po-produkcja-filmowa/priorytet-4-produkcja-sesja-2-2010
Jak widać budżet filmu (21.191.817 zł) powoli się konstytuuje, zainteresowanie jest. Film ma powstać do października 2011 r., a VIV ma jak na razie 50% udział w zyskach z tej produkcji.
To są suche fakty. W działaniach spółki od jakiegoś czasu widać dużą konsekwencję. Do niedawna jedynie "zamiar" stworzenia filmu, nabiera właśnie realnych kształtów. Nikogo do niczego nie namawiam, ale przewiduję, że za rok akcje VIV będą handlowane raczej po 60, a nie 6 groszy.
1. Gdzie ten trailer ? Trailery są po to żeby zachęcić ludzi do pójścia na daną produkcję więc co to za taktyka? Dlaczego niedostępny dla szerokiej publiczności? Bo słaby? Nie trzyma poziomu? A może nie istnieje - widziałeś trailer?
2.platige nie jest firmą Bagińskiego - doczytaj zanim palniesz taką głupotę po raz kolejny.
Z pozostałymi dwoma podpunktami się zgodzę.
Xantus nie jest firmą która mogłaby pociągnąć taką produkcję.
brak trailera absolutnie deprecjonuje kunika. Świadomie podkreslam, że kunika, bo VIV to nie jest żadna firma, tylko byt prawny, którym posługuje się kunik.
coś mi się wydaje, że ten trailer trzeba oglądać w kinie 3D albo na odpowiednim telewizorze w okularach, nie na jutjubie. ja sie zatem wcale nie dziwię, że go nie pokazują.
nic prostszego jak jutro rano zadzwonić do xantusa i zapytać czy robili i zrobili trailer? w tym przypadku raczej nie posądzam VIV o dezinformację, zwłaśzcza, że po prezentacji objawił się nowy chętny do udziału w produkcji...
po pierwsze.... do premiery filmu jest jeszcze sporo więc oficjalny trailer nie ma zupełnie sensu, to tak jakby zrobić falstart przed startem. Będzie odpowiedni czas aby szeroko rozumiana publiczność mogła obejrzeć trailer a później film.
po drugie... obecny trailer jest zrobiony w technice 3D więc gdzie chcecie go zobaczyć na youtube czy media playerze aby ocenić jego prawdziwe możliwości????
po trzecie... obecny trailer to przedsmak dla inwestorów instytucjonalnych i zapowiedź wielkich zysków. Xantus, Bagiński, Dentale, Instytuty to jedynie przedsmak inwestorów chcących zainwestować w ten film.
po czwarte... każdy z nas zadaje sobie podobne pytanie, co z nami mniejszościowymi?? no cóż my...możemy jedynie się temu wszystkiemu przyglądać i na podstawie informacji pochodzących ze spółki podejmować decyzje czy kupić czy sprzedać. Nie mniej jednak to co łączy nas mniejszościowych z Xantusami, Bagińskimi, Dentalami, Instytutami to to że możemy zainwestować podobnie jak oni... oni widzieli trailer a my możemy im zaufać, skoro osoba Pana Richarda Maria Kunickiego budzi takie kontrowersje.
Ale dla ostatniego wspomnianego nadchodzą podobnie jak dla nas dobre czasy. Cierpliwości Panowie i Piękne Panie.
Spółką, która obecnie ma największy potencjał wzrostu jest niewątpliwie EPICTURES(New Connect). Na najbliższych sesjach możliwy jest wzrost ceny spółki nawet do 15 zł. Wobec tego nikogo ze spostrzegawczych nie dziwi widok piątkowego (13.08.2010) obrotu. Jak na tą spółkę (free-float 4%) obrót był duży (90 tysięcy zł). Dodatkowo spółka zanotowała wzrost o 9%, a przecież wzrosty na dużych obrotach wróżą świetną przyszłość… Niewątpliwie świadczy to o wzroście zainteresowania spółką. Dodatkowo bardzo bliski wygenerowania sygnału kupna jest wskaźnik STS.
Chcecie zarobić dobrą kasę? Przyjrzyjcie się w/w spółce. Możecie nie ufać moim analizom, ale sprawdźcie to forum. Wcześniej pisałem o Fastfinie w niedziele 10.01 i od tego momentu cena akcji rośnie. Następnie w sierpniu i wrześniu 2009r. na forum umieściłem analizy dot. spółki Zastal, wtedy kosztowała ona 1,40-1,50, po czym szybko wzrosła do 2,70, następnie skorygowała, a aktualnie ponownie testuje 3,00. 21 Lipca 2010 roku rozpisywałem o spółce Komfortklima spółka kosztowała 0.71 groszy, a dzień później zakończyła sesję na 0.90 ( +27% ). 22 Lipca 2010 roku pisałem o spółce Maximus. Kurs na tej sesji zakończył na poziomie 0.41 groszy, a na następnej spółka poszybowała w górę i zakończyła na poziomie 51 groszy ( +24% ). Dnia 25 lipca 2010 roku rozpisywałem spółkę Zakupy Niedawno spółka poszybowała aż do 0.52 groszy ( +27% ) Całkiem niedawno Emlab poszybował o 25% w ciągu 2 sesji, a E-muzyka momentami dochodziła do 15%. Ostatnio Maximus w ciągu 2 sesji wzrósł o 20%, przy czym jego obrót rósł z sesji na sesję. Wcześniej pisałem również o Epictures. Kurs się wybił, przez pewien czas był w fazie konsolidacji, a teraz ponownie szykuje się do wzrostów. Sprawdźcie, a uwierzycie !
Już niedługo podam linki do analizy technicznej, zleceń kupna oraz zaprezentuję aspekty spółki, które przemawiają za jej kupnem.
Uwaga. Jest to opinia krótkoterminowa, opinia o Maximusie (średnioterminowa) w dalszym ciągu pozostaje podtrzymana.
(powyższy tekst piszącego stanowi wyraz jego osobistych opinii i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych).
Zachęcam do zapoznania się z raportem za II kwartał 2010 roku:
Spółka notuje nieduże straty, co ważne, nie posiada należności długoterminowych. Od debiutu kurs spółki mocno zniżkował, lecz teraz znalazł się w średnioterminowym trendzie wzrostowym. W piątek nastąpiło wybicie z konsolidacji, co ważne, nikt nie sprzedaje dużych pakietów akcji.
Poza tym spółka zawarła znaczącą umowę o produkcji filmu. Treść do wglądu tutaj:
Raport bieżący nr 14 z dnia 10.08.2010r.
Podpisanie znaczącej Umowy
Zarząd Spółki informuje, że w związku z nabyciem praw do filmu „Chernobyl 2011”, o których Spółka informowała w Raporcie bieżącym nr 11, w dniu 9 sierpnia 2010 roku została podpisana pierwsza umowa koproducencka na realizację filmu. Partnerem East Pictures S.A. został znany polski producent i dystrybutor – Syrena Films Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie.
Syrena Films to jedna z najlepiej rozwijających się firm producenckich i dystrybucyjnych w Polsce. Firma zdobyła uznanie poprzez dystrybucję najgłośniejszych produkcji kina europejskiego oraz koprodukcję i dystrybucję największych sukcesów artystycznych i komercyjnych kina rodzimego.
Na podstawie zawartej Umowy Syrena Films została partnerem finansowym East Pictures przy produkcji „Chernobyla 2011”, partycypując w przyszłych dochodach z filmu, a także nabyła prawa do dystrybucji kinowej oraz DVD na terenie Polski.
Podstawa prawna:
§3 ust. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
Jak widać umowa faktycznie jest znacząca. Skan oryginału znajduje się tutaj:
zero konkretów, zero szmalu. Czy jest gdzieś info o rozpoczęciu produkcji? Gdzie jest szmal z Xantusa, Platige, PISF?.. Odpowiem, w marzeniach... A co się stało z Xantusem?.. Nie było nawet info o rozwiązaniu umowy... LIPA!
Xantus wypadł z układu,a w jego miejsce PlatigeVision nie ma już 50% w udziale, tylko około 25% w światowej dystrybucji i 60% w Polsce i RosjiCzy ktoś z Was wchodzi ł na strony Magma Films? Jest tam trailer.. (2D) - nie wiem czy to jest ten sam co Xantusa...Poczytajcie o Magma Films jakie filmy już zrobili i jeszcze świeże info o najnowszej (pierwszej) produkcji Magmy w technice 3D http://www.iftn.ie/news/?act1=record&only=1&aid=73&rid=4283415&tpl=archnews&force=1Jeśli dobrze zrozumiałem ostatni komunikat w sprawie podpisania umowy z Platige,towydaje mi się,że Platige dostał udziały za wykonanie animacji (pada tam kwota 4,5mln) - więc chyba VV już nie będzie im płacił, biorąc pod uwagę ,że Platige jest poważną firmą oraz to,że Magma Films też(nie mylić z Magma Film hihihihi),to nie dopuściliby do produkcji VVI jeszcze mam wrażenie,że ktoś cały czas skupował akcje po 12gr ...