Pierwszy pozew grupowy wobec spółki giełdowej tuż-tuż?
Andrzej Szurek 21-06-2010, ostatnia aktualizacja 21-06-2010 07:22
Czy firmy z GPW łamiące przepisy zaleje fala pozwów zbiorowych? To zależy od pierwszego takiego procesu, jaki wkrótce może się zacząć z inicjatywy SII
Za sprawą SII, kierowanego przez Jarosława Dominiaka, może się pojawić pierwszy pozew zbiorowy przeciwko spółce giełdowej.
źródło: GG Parkiet
Za sprawą SII, kierowanego przez Jarosława Dominiaka, może się pojawić pierwszy pozew zbiorowy przeciwko spółce giełdowej.
+zobacz więcej
Od połowy lipca Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych (SII) będzie mogło występować z pozwami zbiorowymi. To szansa dla drobnych inwestorów, którzy w ten sposób dochodziliby roszczeń wobec spółek łamiących przepisy. – Przygotowujemy się do złożenia pozwu na rzecz grupy inwestorów przeciwko jednej ze spółek giełdowych, jednak ostateczną decyzję uzależniamy od woli zawarcia ugody przez drugą stronę – mówi Paweł Wielgus, dyrektor ds. prawnych w SII.
Spółki muszą się bronić
Z naszych ustaleń wynika, że firma, przeciwko której może toczyć się sprawa, to Fon, obecnie zajmujący się inwestycjami w inne spółki giełdowe. Władze SII nie komentują naszych informacji, ale ujawniają, że chodzi o wielomilionowe roszczenia.
Między giełdową spółką a stowarzyszeniem iskrzy od dawna. Kością niezgody stały się zarzuty inwestorów z powodu niedojścia (trzy lata temu) do skutku emisji z prawem poboru (4 mln zł). W czerwcu 2007 r. kurs Fonu został skorygowany o teoretyczną wartość prawa poboru, ale z powodu odrzucenia prospektu inwestorzy nie otrzymali pp.
Jednak innym trybem będzie się toczyć sprawa w kwestii nieprawidłowości przy wezwaniu Kopeksu na ZEG (producenci sprzętu dla górnictwa) w 2008 r. Mimo że SII zorganizowało grupę poszkodowanych inwestorów, w tym wypadku nie czekało na wejście w życie ustawy o pozwach zbiorowych. Dlaczego?
tu mogloby tylko pzu zrobic porzadek bo ma pieniadze zeby to wyjasnic.
nikt inny tego nie zrobi bo na to trzeba miec dowody bieglyvh itp itp.
narazie kurs debicy jest zenujaco slaby i nie zapowiada sie aby cokolwiek wzrosl
nie ma popytu i nie widac szans na zmiany czyli jest tak jak dokladnie od 2 lat
niestety
A ja wam mówię że finish tej całej przepychanki między goodyear - pzu będzie należał do akcjonariuszy mniejszościowych z ceną wezwania 120-140 za akcje !
- mają zezwolenie w SSE DO KOŃCA 2011R
- OBSTAWIAM WEZWANIE JESZCZE W TYM ROKU !
Jako dowód w pozwie do Sądu można powołać biegłego,wystarczy tylko za okres I kwartału 2010 r. i goodyear leży. Ja się pisze jeszcze tylko 9 osób kto jest odważny są tacy czy nie.
Teraz już będzie bardzo szybko rozstrzygnięcie.
Wyniki za II kwartał będą już powyżej 30 mil. zł
ja się piszę.
i mam chęć powiadomienia Prokuratury, wystarczy sprawdzić kto dołuje i blokuje kurs, czy sa to działania prawne? czy Fundusze maczają w tym paluchy za naszą kasę?
Pięknie to jest nas jak na razie dwóch, na początek można pozew złożyć tylko na 5 % wartości odszkodowania żeby jak najmniej płacić a to będą grosze a później na 95% jak już wyrok będzie prawomocny i korzystny dla nas.
Żyd kiedyś mi powiedział, że na 10 osób 6 złamie i zmiękną i będą robić to co on będzie chciał a cztery osoby nie dadzą się a mnie to nie będzie próbował łamać bo po co trudzić się jak nic z tego, jak może łatwo znaleźć słabych ludzi a w Polsce jest takich 60% co można sterować ich umysłami bo nie mają swego.
Ciekawe czy mówił mi prawdę ale zobaczymy, jeszcze tylko brakuje 2 osoby do jego tezy.