Jednak nie do końca orientuję się w zawiłościach giełdy. Byłbym wdzięczny za podpowiedź z Waszej strony.
Czy teraz każdy posiadacz akcji Cerabuda otrzymał PP (z odpowiednim przeliczeniem za 1 akcję) i czy jest to wliczone w obecnie posiadane akcje?
Czy muszę je jakoś zbyć, aby nie stracić?
Czy jeżeli nie kupię nowych akcji, to stracę czy ... ?
Czy są jakieś inne kruczki?
O takie właśnie komentarze chodzi tym co będą spekulować na PP. A może ty palacz też zacierasz swoje lepkie paluszki (na pp oczywiście)? Co byś nie napisał tak właśnie to wygląda.
Uchwała Nr 579/2010
Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.
z dnia 22 czerwca 2010 r.
w sprawie notowania w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect praw poboru akcji zwykłych na okaziciela serii D spółki CERABUD S.A.
§ 1
Na podstawie § 7 ust. 1 i 5 oraz § 8a Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu, Zarząd Giełdy postanawia:
1) notować w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect 91.750.000 (dziewięćdziesiąt jeden milionów siedemset pięćdziesiąt tysięcy) praw poboru akcji zwykłych na okaziciela serii D spółki CERABUD S.A. o wartości nominalnej 0,10 zł (dziesięć groszy) każda, oznaczonych przez Krajowy Depozyt
Papierów Wartościowych S.A. kodem „PLCRBUD00032”, począwszy od dnia
23 czerwca 2010 r. do dnia 2 lipca 2010 r. (włącznie);
2) notować prawa poboru, o których mowa w pkt 1), na rynku kierowanym zleceniami w systemie notowań ciągłych pod nazwą skróconą „CERABUD-PP” i oznaczeniem „CERP”.
Myślę że jeszcze nie od jutra. Przecież najpierw muszą spowodować spadek pp do niskiego poziomu by się obkupić. A według giełdy jedno pp kosztuje 10 gr. (Właściwie to dlaczego?) Jak się obkupią, za kilka dni, to kurs akcji odpali.
Kto wie może już w przyszłym tygodniu.
Odpowiadam na pytanie autora wątku:
1. Jeśli miałeś na 21 06 2010r 5000 szt akcji to otrzymasz 5000szt PP jako odzielną pozycję na rachunku inwestycyjnym.
2. Możesz jes sprzedać od dziś, notowane od 0,01 do 0,02 PLN za sztukę. Mozesz nic nie robić i przepadną , możesz z nich skorzystać i realizując PP w biurze maklerskim zapisać się na akcje 0,15 + cena dwóch praw poboru za sztukę (w stosunku 2 PP na akcję) Jeśli miałeś akcje i PP to zapisujesz się w drugim terminie bez PP które możesz sprzedać dyskontując cenę akcji. Ale na PP może być (ale nie musi) większe bicie .
3. Jezeli nie kupisz nowych akcji to prawdę powiedziawszy nie wiem czy stracisz czy zyskasz bo nie jestem jasnowidzem.
4. Kruczki to gra na PP i na zwyżce kursu akcji bo to podwyzsza kurs PP co przekłada sie na większe procentowo zyski z obrotu PP niz akcjami. Wszystko zależy od płynności PP i akcji.
No ale to tylko dywagacje przy wieczornym piwku i jeżeli ktoś zechce mnie poprawić to się nie obrażę tylko skorzystam z być może lepszego toku myślenia.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysztofie!
Dziękuję za informację (wyczerpująca informację :).
Planowałem spokojnie zbyć PP, i chyba tak zrobię. Jedynie zastanawia mnie dlaczego napisałeś, że można je sprzedać w zakresie 1-2 gr. Jeżeli będzie popyt i ruch w interesie, akcję będą szły w górę - to czy coś nie pozwala i PP wyjść ponad 2 gr?
Wszystko się zgadza. Z drobna poprawką w pkt nr 2.
Zapisy w tzw. "drugim terminie" (biegnie w tym samym czasie co "pierwszy" czyli od 28.06 do 08.07) mogą być nie zrealizowane w całości i proporcjonalnie obcięte. Wszystko zależy od tego ile akcji zostanie objętych w pierszym terminie (czyli z wykorzystaniem pp). Tego nie wiemy. Do drugiego przechodzą te nie objęte w pierwszym.
Pewną wskazówką może być ilość wystawionych do sprzedaży pp. Wszystkich jest
91 750 000 szt. Zapewne te które nie zostaną wystawione do sprzedania - zostaną wykorzystane do objęcia akcji
Jeśli moje rozumowanie ma gdzieś luki - dajcie znać. Człowiek uczy się całe życie. Pozdrawiam