• błagam o pomoc Autor: ~ewagl [172.16.106.*]
    Proszę o pomoc w takiej sprawie. Mój mąż prowadził działalność gospodarczą, ale doznał udaru mózgu i obecnie przebywa na zwolnieniu lekarskim. Ze względów finansowych chciałabym wynająć lokal który do tej pory użytkował mąż. Jest to lokal prywatny masz wspólny. Proszę o porady w jaki sposób to legalnie zrobić. Czy mogę go wynająć na zasadzie ryczałtu i napisać oświadczenie że ja będę opodatkowana, czy jeżeli mąż jest płatnikiem vat to nie mogę tak zrobić. Nie chcę stracić zasiłku chorobowego. Czy mogę wystawić rachunek?
  • Re: błagam o pomoc Autor: ~maciej [77.254.81.*]
    nie błagaj o pomoc tylko wybierz się do pierwszego lepszego biura podatkowego - wydasz na poradę niewiele a będzie pewność że jest to dobrze zrobione
  • Re: błagam o pomoc Autor: ~Piotr Szulczewski [77.65.29.*]
    Ma Pani możliwość złożyć oświadczenie, że ma zamiar sama rozliczać przychody, również na zasadach ryczałtu ewidencjonowanego. Umowa oczywiście musi w takim przypadku być zawarta wyłacznie przez Panią, Prosze zgłosić najem na zasadach ryczałtu - składa się je pisemnie oświadczenie naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika nie później niż do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód z tego tytułu, albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy taki przychód osiągnął w grudniu roku podatkowego.

Najem prywatny lokalu mieszkalnego na cele mieszkaniowe korzysta ze zwolnienia z podatku VAT - nie ma obowiązku rejestrować się dla celów VAT czy opłacać podatku VAT.

Pozdrawiam