Proszę o pomoc w takiej sprawie. Mój mąż prowadził działalność gospodarczą, ale doznał udaru mózgu i obecnie przebywa na zwolnieniu lekarskim. Ze względów finansowych chciałabym wynająć lokal który do tej pory użytkował mąż. Jest to lokal prywatny masz wspólny. Proszę o porady w jaki sposób to legalnie zrobić. Czy mogę go wynająć na zasadzie ryczałtu i napisać oświadczenie że ja będę opodatkowana, czy jeżeli mąż jest płatnikiem vat to nie mogę tak zrobić. Nie chcę stracić zasiłku chorobowego. Czy mogę wystawić rachunek?
Ma Pani możliwość złożyć oświadczenie, że ma zamiar sama rozliczać przychody, również na zasadach ryczałtu ewidencjonowanego. Umowa oczywiście musi w takim przypadku być zawarta wyłacznie przez Panią, Prosze zgłosić najem na zasadach ryczałtu - składa się je pisemnie oświadczenie naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika nie później niż do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód z tego tytułu, albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy taki przychód osiągnął w grudniu roku podatkowego.
Najem prywatny lokalu mieszkalnego na cele mieszkaniowe korzysta ze zwolnienia z podatku VAT - nie ma obowiązku rejestrować się dla celów VAT czy opłacać podatku VAT.