Trudno powiedzieć, fakt że troche akcyjek w jednej tranzakcji zmieniło właściciela, pytanie czy nie było to dogadane, bo raczej nikt z takim batonem na k ukryty by nie czekał na transakcjie za 1.5mln przy takim dziennym obrocie z ostatnich dni.
Witam,
wczoraj qq pisałeś że dziś będzie testowanie nowych maksimów. Może testowania na razie nie ma, ale wzrost godny biorąc pod uwagę sytuację na GPW.
Pamiętam, że wcześniej też miałeś trafne prognozy.
Jesteś członkiem jakiejś spółdzielni czy co ? :)
Gratulacje wyczucia.
z w20. Standardowe 5% które ostatnio lubi zaliczać spółka na pozytywnej sesji ustawiłoby kurs na 16,7 , jednocześnie mielibyśmy wybicie z obecnej konsolidacji.
Witam,
US wczoraj spory wzrost, dziś Japonia również na prawie +2. Zapowiada się bardzo dobra sesja na GPW. Jeżeli rzeczywiście tak będzie to Graal przy ogólnej małej eurofii wybije się z konsolidacji.
Może lepiej, by go nie było, bo jeśli mialby polegać na kiszeniu i zaniżaniu kursu... tak jak na niektórych spólkach to lepiej niech rynek decyduje o kursie bez udziału sterujących po to , aby skupić jak najtaniej... Przecież Graal kosztuje prawie 1/4 swej wartości księgowej, bez skupu moglibyśmy dojść do końca roku chociaż do jego połowy wartości (przypomnę, że WK na jedną akcję wynosi dla Graala 22, 55 PLN , a wartość skonsolidowana 24,77 PLN) Pozdrawiam cierpliwych.!!!
co do wk to nie 22, a 15, nie odjąłeś wnip-ów. Nieźle spadło, pamiętam jak rok temu byłem święcie przekonany, że jeszcze chwila i przebije 20zł... a teraz po 6. Zabawna ta giełda. po 10 się wycofałem, ale i tak dużo straciłem bo inwestowałem nie tylko swoją kasę. teraz wracam, ciekawe co z tego będzie... Ogólnie fundamentalnie na spółce przecież nie dzieje się nic złego. Jeżeli coś przeszkadza od tej strony to raczej cała ta otoczka, mało konsekwentna postawa zarządu z nieudolnymi wypowiedziami Wijaty i prezesa. Tak poza tym cały czas mam wrażenie, że tu przeważają emocje i panika nad rozumem. Ale żaden ze mnie znawca, ostatnio się przekonałem, że tu trzeba mieć wyczucie dobre c/wk czy c/z same zysków nie przyniosą.
15 to już realne wk, wtedy skup już im się nie będzie opłacał i pewnie zostaniesz tylko ty z tych co tu dyskutują. Ja liczę w krótkim terminie na 7,5-8.
A ja to już na nic wolę nie liczyć. 8zł to moja średnia zakupu. Niestety postąpiłem wbrew zasadom kupując spółkę na której płynność jest żadna.....
Teraz pozostaje czekać i liczyć na to że jednak na przełomie sierpnia i września ruszy skup akcji zapowiadany przez spółkę , innej alternatywy dla wzrostów tu nie widzę.
Popytu jak na lekarstwo , a po ostatnich spadkach to nawet już nie można powiedzieć że spółka jest tania bo takich małych spółek śmieciowych które od lat nie generują zysków i z nieudolnym , bujającym w obłokach zarządem jest na GPW całkiem sporo.
Mała płynność może być sporą zaletą. Mi najlepiej szło na spółkach z New Connect o kap. 5-10mln. O dziwo tam wszystko idzie rozsądniej. Może po prostu jak jest bardzo mała kapitalizacja to wystarczy kilku mądrzejszych gości i robią w burdelu porządek ;) Nic dobrego tam nie spada na długo poniżej wk, a takie historie jak na Graalu dotykają tylko bankrutów. Ostatnio był niezły okres na takich malutkich dosyć tanich spółkach. Graal to już jak dla mnie średnia wielkość :). Do tego segmentu wracam.
Mała płynność jest zaletą gdy rynek jest rosnący, gdy jest rynek niedźwiedzia mała płynność=duże spadki.
Wystarczy że się komuś zachce sprzedać parę akcji , na fali paniki wciśnie PKC i masz - 10%.