1. "W latach 2010-2012 r. chcemy, aby wartość naszego biznesu się podwoiła. Chcemy podwoić
zarówno przychody, jak i zyski" - powiedział prezes.
Black Point miał w 2008 r. 3,17 mln zł skonsolidowanego zysku netto i 44,81 mln zł
przychodów. Szacunki na 2009 r. mówią o 6 mln zł skonsolidowanego zysku netto i 68,8 mln
zł przychodów. Prognoza na 2010 r. przewiduje zwiększenie zysku netto do 7,22 mln zł, a
przychody mają wzrosnąć do 84 mln zł.(PAP) ";
2. "Zakaz rozporządzania akcjami obowiązuje do przez 9 miesięcy od dnia pierwszego notowania akcji Spółki na NewConnect.
Zobowiązanie typu „lock-up” nie dotyczy akcji sprzedawanych w ramach oferty private placement przeprowadzonej w marcu 2010 roku, a obejmującej 1.990.000 akcji serii A i B."
Łączna liczba akcji to 11 mln, czyli w wolnym obrocie jest 18%;
3. "W 2009 roku Emitent dokonał wypłaty dywidendy z zysku za rok 2008 w wysokości 836 tys. PLN. W dniu 3 lutego 2010 r. akcjonariusze podjęli decyzje o wypłacie 1.500 tys. PLN dywidendy z kapitału zapasowego. Naczelną zasadą Spółki w zakresie wypłaty dywidend jest dzielenie się z akcjonariuszami wypracowanym zyskiem, stosownie do jego wysokości w danym roku, aktualnego poziomu płynności finansowej Emitenta oraz prowadzonego programu inwestycyjnego. Emitent zastrzega możliwość skierowania wypracowanych środków, za zgodą akcjonariuszy, w pierwszej kolejności na rozwój Spółki – w takim przypadku dywidenda za dany rok nie będzie wypłacona."
Czyli płacą dywidendę ! I w 2010.r jest to ok 3% w stosunku do dzisiejszego kursu akcji;
4. "Spółka na dzień dzisiejszy ma 1,8 mln wolnych środków w kasie";
5. Obecna wartość wskaźnika C/Z = 10,7 (6 mln zysku netto w 2009.) , natomiast przy uwzględnieniu prognozowanego zysku za 2010. r. C/Z = 7,5. Chociaż uwzględniając zaawansowane zaangażowanie na runku zagranicznym przy obecnym kursie euro można oczekiwać miłej niespodzianki zwłaszcza, iż wolne środki umożliwiają zaangażowanie w ekspansję w strefę euro i dolarową, zaś kryzys, jak to zwykle w takim okresie bywa, skłania nabywców do zakupu tańszych substytutów, czyli w tym wypadku kardridży, tuszów oraz innych materiałów eksploatacyjnych do drukarek itp.;
6. Dzisiejszy dzień nie jest najlepszym pod względem nastrojów na giełdzie, więc na pewno dzisiaj sprzedawać się nie opłaca, ale kupić i owszem z czego udało mi się dzisaj skorzystać.
>> Dzisiejszy dzień nie jest najlepszym pod względem nastrojów na giełdzie
Powiedziałbym "obecny miesiąc"... jeśli nie "kwartał"...
Swoją drogą - skończ jużnaganiać.
17. maja zostanie opublikowany przez BlackPoint raport za IV. kwartał. Wg wypowiedzi prezesa właśnie kryzys przyczynił się do skupienia uwagi konsumentów na tańszych substytutach materiałów eksploatacyjnych, co oczywiście nie oznacza, że ich jakość jest niższa proporcjonalnie do ceny. Są zatem solidne podstawy, by przyjąć założenie, iż nowo pozyskani klienci pozostaną wierni, zaś podłoże kryzysowe jest nadal na tyle "stabilne", by zjednywać nowych dotąd niezdecydowanych nabywców. Zatem spodziewany raport raczej nie powinien być powodem do rozczarowania.
Warto też zauważyć, że przychody oraz zyski Black Point nie zależą od uwarunkowań pogodowych i innych cyklicznych uwarunkowań, co oznacza stabilność i wzrost, który warunkuje przemyślana strategia rozwoju obejmująca obejmowanie przez Black Point ogniw gospodarczego obiegu w zakresie branży, np. niedawne przejęcie producenta pustych cartridży i budowanie własnych kanałów dystrybucji w skali międzynarodowej.
Tusze mają bdb , ostatnio tylko tej firmy tusze kupuję do Canona , nie mam co się martwić o zasychanie dysz po dłuższym postoju , a wydajność szczególnie czarnego jest bardzo wysoka , nadrukowałem ostatnio ponad 500 str i jeszcze jest tuszu ok 40 % , przed miałem zamiennik innej firmy i nawet 100 stron nie wydrukowałem , nie wiem co z nim się podziało , bo znikł z kartridża , dałem drugi i to samo było.