• inwestorzy za 3 grosze Autor: ~Flociarz [194.63.135.*]
    dwudziestu komentujących inwestorów - superspeców i żaden nie potrafi wytłumaczyc jak ma się ilosc posiadanych akcji do ilości praw poboru... jak nie wiesz to siedz cicho i nie pisz głupot, byle cos napisac. A jak wiesz i jestes pewien na 100%, to napisz tak, żeby szło to zrozumiec, a nie jak 13 - letni gimnazjalista - dziecko komputera. Pozdro
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~ekonom [89.101.140.*]
    Otrzymujemy prawa poboru w stosunku 12:5 czyli za każde 12 posiadanych akcji mamy prawo nabyć 5 z nowej emisji. Jeśli ktoś ma mniej niż 12 akcji to niestety nie otrzyma żadnych praw poboru.
    Flociarz, daj znać gdyby coś było nie tak.
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~robsw [194.242.62.*]
    otrzyma tyle praw poboru ile posiada akcji, jednakże pp zamieni na jedną akcje tylko jeśli będzie posiadła co najmniej 12 pp pozostałe może sprzedać lub dokupić brakujące pp

pzdr
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~Flociarz [194.63.135.*]
    Okej Okej. Znalazłem artykuł gdzie wszystko było ładnie wytłumaczone.
    "Dniem ustalenia prawa poboru jest 18 maja 2010 r. Oznacza to, że jedna akcja zapisana na rachunku inwestora na koniec tego dnia daje jedno jednostkowe prawo poboru. 12 jednostkowych praw poboru uprawnia do złożenia zapisu na 5 akcji nowej emisji."
    "Od 19 do 21 maja w obrocie giełdowym znajdą się jednostkowe prawa poboru, notowane jako niezależny papier wartościowy."
    W moim przypadku na koncie są 4 akcje. Czyli jesli dobrze rozumiem, to moge np. sprzedac moje 4 jednostkowe prawa poboru. A jak wyglada obrót takimi papierami i jaka będzie ich cena? to juz wiadomo czy się dopiero okaże? pozdrawiam
    Źródło: bankier.pl
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~ted [83.6.35.*]
    ja ci to w prosty sposob wyjasnie ,gdyby ta proporcja byla ok dla rynku to by dzis papiery nie dolowaly o 10 procent ,to sa fakty a wnioski wyciagnij sam ......
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~mis44 [83.24.23.*]
    Nie rozróżniasz kolorów? Akcje są na zielono.
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~ed [83.6.35.*]
    to chyba ty jeste slepy
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~Kasia [77.222.225.*]
    miejcie wyrazumiałosć dla daltonistów - oni kupuja inaczej :-)
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~xxx [77.254.192.*]
    Jedno prawo poboru powinno kosztować 31,2 zł bo tyle odcięto od 266 zł13 maja po sesji
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~Dolar [89.73.144.*]
    Ale czy 19 maja TKO dla PP będzie 31,18 czy też cena zamknięcia z dnia 18 maja minus 160 PLN podzielone przez N czyli 2,4 +1. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś może czasem wie.
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~xxx [77.255.122.*]
    Cwaniaczki z BRE dobrze obmyślili strategie, obcieli31,2 awystawili wartość 4 zeta.Czy nie jest to zwykłe złodziejstwo?
  • Re: inwestorzy za 3 grosze Autor: ~iza [83.6.145.*]
    Jak dokupic PP w mBanku? Wchodze w PP, dokup online, ale tam na liscie mam tylko akcje.
[x]
MBANK -0,31% 1 125,00 2026-05-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.