• Moto
  • Alert
  • Notowania
  • Kursy walut
  • Centrum Finansowe
  • Bankier.TV
  • Newsletter
  • Zaloguj się
Bankier.pl - Polski Portal Finansowy
  • Rynki
    • Giełda
    • Depesze PAP
    • Komentarze rynkowe
    • Waluty
    • Gospodarka
    • Surowce
    • Fundusze
    • Narzędzia
    • Wiadomości z rynków
    • Wywiady ze spółek
    • PPK
    • Binance (serwis partnera)
  • Twoje finanse
    Jak zarządzać Twoimi finansami?
    • Tanie konto
    • Oszczędzanie
    • Jak wziąć kredyt?
    • Mieszkanie na kredyt
    • Pożyczki pozabankowe
    • Nieruchomości
    • Moto
    • Ubezpieczenia
    • Emerytury
    • Domowe finanse
    • Narzędzia i kalkulatory
  • Biznes
    • Prowadzenie firmy
    • Podatki i ZUS
    • Płaca i kariera
    • Finansowanie
    • Windykacja
    • Technologia
    • Narzędzia
    • Konta firmowe
    • MamBiznes.pl
  • Porównywarki
    Porównaj produkty finansowe Logotyp Smart.Bankier.pl
    • Kredyty gotówkowe
    • Konta osobiste
    • Kredyty hipoteczne
    • Pożyczki na raty
    • Konta oszczędnościowe
    • Lokaty
    • Karty kredytowe
    • Konta firmowe
    • Promocje bankowe
    • Kredyty firmowe
    • Kantory internetowe
    • Kalkulator OC i AC
    • Ubezpieczenia turystyczne
    • Chwilówki
    • Kredyty konsolidacyjne
    • IKE i IKZE
  • Forum
    • Giełda
    • Jak grać na giełdzie?
    • Dzienniki giełdowe
    • Forex
    • Złoto
    • Gospodarka i polityka
    • Jak zacząć inwestować?
    • Banki
    • Chwilówki
    • Kryptowaluty
    • IKE/IKZE
    • ETF
  • Forum
    • Giełda
    • Jak grać na giełdzie?
    • Dzienniki giełdowe
    • Forex
    • Złoto
    • Gospodarka i polityka
    • Jak zacząć inwestować?
    • Banki
    • Chwilówki
    • Kryptowaluty
    • IKE/IKZE
    • ETF
  • Jak zacząć inwestować?
    • Dodaj wątek
    • Moje posty
    • Obserwowane
TYLKO U NAS
  • Forum Finansów Bankier.pl już w przyszły piątek. Zarejestruj się za darmo!

Forum

• Giełda
  • Jak grać na giełdzie?
  • Dzienniki giełdowe
  • Forex
  • Złoto
  • Gospodarka i polityka
  • Jak zacząć inwestować?
  • Banki
  • Chwilówki
  • Kryptowaluty
  • IKE/IKZE
  • ETF

Warto wiedzieć

• Regulamin Forum Bankier.pl
  • Zgłoś naruszenie
  • Zgłoś skargę
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Podatek giełdowy

Twoje Forum

• Obserwowane wątki
  • Twoje posty

Archiwum

• Podatki
  • Prowadzenie firmy
  • Ubezpieczenia i emerytury
  • Po godzinach
  • Nieruchomości
Forum Jak zacząć inwestować? powrót do głównego postu
  • Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: rafszyb [10.210.9.*] 2010-05-08 00:06
    Zapraszam serdecznie na http://www.idiamenty.pl, gdzie cykliczne publikowane sa nowe artykuly na temat tej ciekawej formy lokowania kapitalu. Nawet jesli nie jestes przekonany/a, co do tego, czy to sie naprawde oplaca, tym bardziej zapraszam do lektury:)

Pozdrawiam

Rafal Szybiak
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 0
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~M.K [78.154.68.*] 2010-05-08 11:05
    To byłaby ciekawa alternatywa,gdyby można było kupić i sprzedać w Polsce diamenty w cenach rynkowych. Znane mi wiarygodne sklepy sprzedają drogo ,a skupują tanio. Na starcie jesteśmy za dużo w plecy.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 8
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: rafszyb [10.210.9.*] 2010-05-08 16:48
    Mozna to porownac do dlugoterminowych planow systematycznego oszczedzania, UFK, gdzie ponosi sie "oplate" za wycofanie srodkow przed terminem, najczesciej do 5 lat jest to nawet 100% zainwestowanych srodkow...a jednak ludzie w to wchodza.

Rynek handlu diamentami jest globalny, diament mozna sprzedac tak naprawde wszedzie. Poza tym inwestycja w diamenty to nie spekula, oczywiscie, ze dzis kupujac, a jutro sprzedajac, stracimy - moze w przyszlosci bedzie to rynek spekulacyjny, gdy wejda na rynek instrumenty pochodne oparte w jakims stopniu o jakis indeks diamentowy, takie proby byly juz przeprowadzane od lat 70-tych. Moze kiedys sie uda.

Pozdrawiam serdecznie
    Rafal Szybiak
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 3
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: rafszyb [10.210.9.*] 2010-05-17 16:43
    Nowy artykul na temat inwestowania w diamenty, porownujacy stopy zwrotu wybranych grup diamentow z inwestycja w portfel modelowy 4 Skandii juz jest dostepny w serwisie iDiamenty.pl. Serdecznie zapraszam do lektury.
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~Prewart [95.160.35.*] 2010-05-17 21:36
    Taa .. inwestycja w diamenty sie opłaca.
    Autentyczna historia .
    Moja matka kupiła w roku 1997 pierścionek z diamentem 0,5 ct za 5600 zł.
    Jakieś trzy lata temu podarowała mi ten pierścionek.
    Rok temu dałem pierścioenk do rzeczoznawcy w Warszawie. Wycenił go na ok. 3600 zł - Po dwunastu latach od zakupu !!!
    Usiłuje go sprzedać za 3200 zł.
    Jubilerzy nie są zainteresowani. Także na allegro brak chętnych na zakup (za 3200 zł)
    I tak to się zarabia na inwestycji w diamenty . Oceńcie sami i nie róbcie głupstw.
    A jeśli chcecie alternatywnie inwestować to kupujcie monety np Polski królewskiej, albo złoto.
    Prewart
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 2 3
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: rafszyb [10.210.9.*] 2010-05-19 11:37
    Do inwestycji w diamenty podchodzimy nieco inaczej - diament oprawiony w bizuterie NIE JEST INWESTYCJA. Kamien mniejszy niz 1 ct tez nie wygeneruje oczekiwanej stopy zwrotu. O tym piszemy we wspomnianych artykulach, jak rowniez porownujemy RZECZYWISTE stopy zwrotu wybranych grup diamentow inwestycyjnych na tle innych instrumentow finansowych.
    W chwili obecnej nawet Rosjanie skupuja oprocz zlota rowniez diamenty tworzac narodowe rezerwy. Pod koniec lat 70-tych Zydzi gromadzili diamenty, aby chronic sie przed kryzysem walutowym.
    Nie mowimy, ze jest to inwestycja dla kazdego. Jak kazda inna, musi byc bardzo przemyslana. Jednak jest to alternatywa lokowania oszczednosci, ktora moz byc brana pod uwage.
    Pozdrawiam
    Rafal Szybiak
    http://www.iDiamenty.pl
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 2
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~Jakisdiament1 [185.192.241.*] 2018-06-04 11:12
    Jak najbardziej, ja dodatkowo zrobiłem sobie certyfikację diamentów przez co ich wartość wzrosła poczytać o tym można na link 
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 4
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~Anka [83.6.196.*] 2018-06-17 20:35
    Jak może opłacać się inwestycja w diamenty, skoro ich ceny spadają, a z tego co przeczytałam coraz więcej mówi się o tym, że zaraz nastąpi krach z powodu coraz lepszych i coraz tańszych diamentów laboratoryjnych? Może po polsku pisze się o tym niewiele, ale wystarczy pogooglować po angielsku i nagle można przejrzeć na oczy.

A po polsku znalazłam dobry artykuł tutaj:
    link 
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.8.97.*] 2019-04-11 11:54
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~Zbigniew [77.114.129.*] 2022-10-13 14:21
    Też tak myślę, w tych czasach nie opłaca się inwestować w diamenty, niedługo rynek diamentów będzie czekał solidny krach, diamenty laboratoryjne już są wytwarzane, i myślę że już po odbudowaniu się Rosji, wejdzie to w standard, na razie jednak trzeba czekać aż Rosja się umocni, w końcu to jeden z głównych partnerów handlowych UE, a sprzedaż diamentów, to teraz ich jeden z głównych kanałów handlowych. Jednak dla osób lubiących się zabezpieczyć polecam Laboratorium Gemmologiczne Pol-labo http://www.pollabo.pl/. Skorzystanie z ich oferty jest niezbędne przy chęci sprzedaży takiego diamentu. Dostaniecie od nich porządną wycenę, certyfikat, oraz niezbędne papiery, wycena diamentu jest niskim kosztem. Jako inwestycje na przyszłość, polecam nieruchomości w bezpiecznych krajach.
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: fankue [185.192.242.*] 2019-03-18 11:37
    Kamienie szlachetne mogą na pewno zdecydowanie polepszyć naszą kondycje finansową. Posiadałem kilka kamieni po babci - wydawało mi się, że to jakieś błyskotki z bazarku. Babcia nie była osobą majętną... Po tym jak przygotowywałem mieszkanie pod wynajem i je porządkowałem - znalazłem tą biżuterię. Po długich dyskusjach i ustaleniach z mamą, której o wszystkim opowiedziałem postanowiłem wycenić w jakiś sposób tą biżuterie. Mama twierdziła, że jest staroświecka i jej się nie podobała. Udałem się zatem do laboratorium gemmologicznego link i dokonali analizy i wyceny. Poprosiłem również o certyfikacje kamieni. Odsprzedaż była sprawna, dzięki wycenie. Dzięki temu mam spokojną przyszłość.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 2 3
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.8.97.*] 2019-03-25 10:20
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~dd [195.8.97.*] 2019-04-01 13:49
    Mnie się opłaca, zawsze potem mam fajną nockę.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 5
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~aaaa [195.8.97.*] 2019-04-01 15:52
    Czy pan jest leszczem, że zadaje takie pytania?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.8.97.*] 2019-04-02 09:50
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.8.97.*] 2019-04-02 10:07
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~dddd [195.8.97.*] 2019-04-03 13:01
    Takie pytania zadają leszcze.
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~eee [195.8.97.*] 2019-04-04 13:20
    Mało mnie to obchodzi. Rób co chcesz i tak stracisz.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 3
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~ddd [195.8.97.*] 2019-04-12 14:28
    Radzę trzymać ręką na pulsie...
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~ddd [195.8.97.*] 2019-04-15 11:24
    taaak! tez uważam, żę to dobry doradca! mozna sie wiele od niego nauczyć!
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~eee [195.8.97.*] 2019-05-08 10:09
    Zarywam boki jak czytam te posty.
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~WacławWK [185.192.241.*] 2019-08-21 14:07
    Zanim rozpocznie się przygodę z inwestycją w diamenty, konieczny jest certyfikat diamentu, czy rzeczywiście diament jest autentyczny. Jeśli nie ma takiego certyfikatu a najlepiej opakowania SEAL, koniecznie skontaktuj się z firmą Pollabo.pl Chyba jako jedyni w Polsce profesjonalnie podchodzą do tematu i we wszystkim doradzają. Mają własne laboratorium gemmologiczne i mogą zbadać diament.
    Polecam.
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: homonym [122.173.24.*] 2022-10-26 07:30
    Inwestowanie w diamenty to rozsądna decyzja finansowa, ponieważ są one rzadkie, mogą z czasem rosnąć na wartości, są trwałe i mają szerokie zastosowanie.
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~tutek [5.173.140.*] 2022-11-17 10:14
    Częściej słyszy się jednak o złocie, niż o diamentach. Nie wiem nawet, jak wygląda to później ze sprzedażą, ja tylko złoto na mennicy skarbowej kupuję tak naprawdę. Ale o diamentach chętnie też poczytam, bardzo mnie zainteresował ten temat.
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: easement [122.173.28.*] 2022-11-25 10:47
    Prawdziwe! Inwestycja w diamenty to dla mnie całkiem nowe pojęcie. Zainwestowałem jednak w złoto.
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~ancia [5.173.140.*] 2022-12-05 11:10
    diamenty to droga sprawa, ale jeśli kogoś stać... Ja np to tylko zloto kupuję, głównie w mennicy skarbowej bo nie wiem, jak z rzetelnością innych tego typu miejsc w internecie.
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~Mirek [77.65.117.*] 2023-02-01 14:56
    Moim zdaniem bardziej znane jest złoto i bardziej w obiegu. Jeśli masz kasę na inwestycję to polecam kupić złoto w Mennicy Skarbowej. Na złocie da się zarobić
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: kaska24 [84.10.48.*] 2023-02-21 10:45
    Niektóre osoby od paru lat inwestują na giełdzie. To świetny sposób na zarobienie pieniędzy, jednakże związany jest też ze sporym ryzykiem. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak bezpiecznie to robić to polecam sprawdzić stronę: https://nowekompetencje.pl/ 
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~Uzi [89.161.37.*] 2023-04-20 10:06
    Wszystko zależy, jeśli chcesz zainwestować w monety bulionowe złote i srebrne, czy też diamenty to na pewno warto sprawdzić ofertę mennicy skarbowej w której znajdziesz propozycje w różnej wadze i czystości. Możesz do mennicy skarbowej wybrać sie stacjonarnie, pozdrawiam
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 1
  • Re: Inwestycja w diamenty - czy to sie oplaca? Autor: ~tren [89.64.105.*] 2023-04-20 22:34
    ostrzegam przed Mart Diamonds, podpisują z klientami umowy inwestycyjne a później nie wydają kamieni ani nie zwracają pieniędzy.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 2
1
  • Kurs Euro
  • Kurs dolar
  • Kurs frank
  • Kurs funt
  • Wiron
  • Przelicznik walut
  • Kantor internetowy
  • Kalkulator wynagrodzeń
  • Umowa zlecenie
  • Kredyt na mieszkanie
  • Kredyt na samochód
  • Kalkulator kredytowy
  • Revolut
  • Winiety
  • Jak grać na giełdzie?
  • Jak wziąć kredyt hipoteczny?
  • Rejestracja samochodu
  • Jak rozwiązać umowę z Orange
  • Program pit
  • Rozliczenie pit
  • pit 37
  • Pit 36
  • Pit 36L
  • Pit 28
  • Pit 11
  • Ulgi i odliczenia podatkowe
  • Koszty uzyskania przychodów
  • Sesje elixir
  • PB weekend
  • RRSO co to jest?
  • Blogbank.pl
  • Promocje bankowe - zgarnijpremie.pl
  • Stopa procentowa
  • SMART Bankier
  • Pieniądze na dowolny cel
  • Wygodne oszczędzanie
  • Prawo i pieniądze
  • Porady w finansach
  • Średnia krajowa 2023
  • Kalkulator zdolności kredytowej
  • Pożyczki na raty
  • Sklep Bankier.pl
  • ePIT
  • O nas
  • Reklama
  • Redakcja Bankier.pl
  • Patronat Bankier.pl
  • RSS
  • Centrum Prasowe
  • Produkty Finansowe
  • Kontakt
  • Zgłoś błąd
  • Mapa serwisu
Bonnier Business Polska Bankier.pl – Portal Finansowy – Rynki, Twoje finanse, Biznes Puls Biznesu pb.pl - rynek, akcje, spółka, przedsiębiorca, budżet Pulsmedycyny.pl - Portal lekarzy i pracowników służby zdrowia Smart Bankier.pl - Porównaj oferty pożyczek i kredytów Spotdata - Wizualizacja i analiza danych ekonomicznych Arslege - Platforma do nauki prawa przez Internet

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu. Polityka cookies | Polityka prywatności |