Niedawno obroty przekraczały 5-6 mln zł/sesję, sięgały nawet 10 mln zł dziennie więc podejrzewałem, że są jakieś konkretne wymiany pomiędzy głównymi udziałowcami spółki. Tymczasem nie ukazał się w tej sprawie ani jeden komunikat - dot. to zarówno sprzedaży, jak i kupna akcji. Wniosek z tego może być tylko jeden: ktoś coś kombinuje ... Mógł np. zapakować się na słupa/y.
Drobna nieścisłość: Ja tu jestem gospodarzem. Gościem jesteś ty. Więc zachowuj się kulturalnie. Wklejam to co uważam za stosowne i nikt mi tego nie zabroni.
Pomerdało? Myślę, że w kontaktach bezpośrednich tak byś się nie odawżył do nikogo zwrócić. Dlatego więcej szacunku do uczestników forum, w tym do mnie.
Wklejam to co najważniejsze (komunikaty, wywiady prasowe), tak aby zwiększyć transparentność spółki - normalna praktyka na Bankierze. Zresztą nie tylko wklejam ...
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 12 / 2010
Data sporządzenia: 2010-04-27
Skrócona nazwa emitenta
INSTALKRK
Temat
Informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
Podstawa prawna
Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych
Treść raportu:
Zarząd Instal Kraków S.A. na podstawie informacji otrzymanej w dniu 26.04.2010 roku podaje do wiadomości, iż Członek Zarządu Instal Kraków S.A. w dniu 26.04.2010 roku, na podstawie umów cywilno-prawnych nabył w Krakowie łącznie 2.000 akcji imiennych (uprzywilejowanych co do głosu) Instal Kraków S.A. po średniej cenie 14 zł za 1 akcję.
Sebastian Krawczyk 24-04-2010, ostatnia aktualizacja 24-04-2010 09:17
"Budowlanej spółce mimo kryzysu w branży i mroźnej zimy udało się w 2009 r. utrzymać wyniki na poziomie tych z 2008 r.
Firma zarobiła na czysto 23,3 mln zł, czyli praktycznie tyle samo co rok wcześniej, a jej obroty nawet nieco wzrosły (z 315,8 mln zł do 316,5 mln zł).
- Udało nam się to osiągnąć głównie dzięki stosunkowo dla nas nowej działalności deweloperskiej - twierdzi prezes Instalu Piotr Juszczyk. W 2009 r. udział deweloperski w obrotach firmy wzrósł o ok. 20 proc. i stanowi teraz 22,5 proc. wszystkich przychodów. Spółka zakończyła już pierwszy etap budowy osiedla "Śliczna" w centrum Krakowa i sprzedała tam większość mieszkań. Na początku 2011 r. powstanie drugi kompleks budynków. Jednocześnie Instal realizuje 300-lokalową inwestycję przy ul. Przewóz w Krakowie.
Według Juszczyka początek roku był dla Instalu bardzo udany. Portfel zamówień jest już wart ok. 150 mln zł. Spółka właśnie podpisała kolejną umowę, tym razem o wartości 15,8 mln zł, na rozbudowę oczyszczalni ścieków w Strzegomiu. Według planu inwestycja ma się zakończyć w czerwcu 2012 roku."
Poprawa koniunktury w budownictwie:
==============================
"Prognozy sytuacji finansowej dla branży budowlanej na najbliższe trzy miesiące są pozytywne i lepsze od przewidywań formułowanych w marcu. W podziale na klasy wielkości najbardziej korzystne prognozy dotyczące swojej sytuacji finansowej formułują jednostki duże (o liczbie pracujących 250 i więcej osób)."