• rodzina na swoim Autor: kubiakpiotr1982 [79.184.33.*]
    witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie kredytu RnS. Wraz z żoną chcemy budować w tym roku dom, po wcześniejszej analizie wiemy już, że kwalifikujemy się na kredyt z dopłatą. Dziś mniej więcej dowiedziałem się, że na 30 lat i kwocie 200tys. rata przez pierwsze 8 lat wynosiłaby w okolicy 950 zł. natomiast później ok 1230 zł. Z tego co się orientuję to koszt kredytu zaciągniętego w złotówkach = marża + wibor. Wibor w granicy 4,23. Mam pytanie, czy w związku z wstąpieniem Polski do strefy euro wibor zmieni się na Euribor. Jeśli tak to wtedy kwota kredytu powinna znacznie się zmniejszyć. Biorąc pod uwagę, że Euribor wynosi w granicy 0,947, czy dobrze rozumuję? Czy zmiana PLN na EURO niesie jeszcze jakieś dodatkowe koszty, mające wpływ na ratę kredytu? Moje pytanie wynika z faktu, iż na chwilę obecną jest duża różnica pomiędzy kredytem walutowym a kredytem w PLN, ale biorąc pod uwagę dopłatę do kredytu w PLN rata taka jest przez pierwsze 8 lat zbliżona do kredytu walutowego. No i plus, że nie trzeba się martwić kursem waluty. Jeśli nastąpi zmiana z Wiboru na Euribor, czy nie jest lepszym rozwiązaniem właśnie kredyt w ramach RnS? Myślę, że w ciągu najbliższych 10 lat powinniśmy wejść do strefy euro. A jeśli nie czy jest możliwe po 8 latach przewalutowanie kredytu RnS na np Euro (oczywiście zdaję sobie sprawę, że mogą wstąpić dodatkowe z tym faktem koszty) ? Serdecznie pozdrawiam.
  • Re: rodzina na swoim Autor: bogus [83.3.9.*]
    Dzień dobry. W mojej opinii ze względu na wysokie ryzyko walutowe polscy klienci powinni dziś wybierać tylko kredyty w PLN. W przypadku RnS wybór jest tym łatwiejszy, że zmniejsza się rzeczywiste obciążenie kredytem. Nie znamy jeszcze dokładnie zasad wejścia Polski do strefy Euro, ale można założyć, że po wprowadzeniu euro WIBOR zostanie zastapiony przez adekwatną stopę Euribor. Wnioski nasuwają się więc same - kredyt w PLN RnS. Pozdrawiam