• Archispace.pl nadrabia dynamika zysku godna uwagi Autor: ~czapajewo [83.2.239.*]
    Jeszcze raz wniknołem w raport i w pierszej chwili myślałem że autodeski zawaliły a tak naprawde trudno było spodziewać się o lepszy rezultat w tym sektorze. Po totalnym szoku widać że się podnosimy w II półroczu a w 4 kwartale podnosimy się o 30% względem 3 kwartału nie tracąc marży.
    Mysle że zgubiliśmy 0,1 mln w serwisie i sprzęcie.

Najbardziej jestem zadowolony z postępów w usługach na rzecz oprogramowania- dynamika przyrostu zysku w 5 kwartałach jest imponująca -myśle że to archispace.pl tak ciągnie do przodu. Szkolenia również trzymają fason i idą do produ (marzec pod tym względem może być rekordwy) Ogólnie uważam że w 1 kwartale 2010 winniśmy wypracować podobny zysk może nawet większy niż w 4 kwartale przy obrotach 9 mln lub ciupke większych.

dynamika zysku 150% (4kw.08-1kw.09)
    27,60% (1kw 09-2kw 09)
    31,50% (2 kw 09-3kw 09)
    25,80% (3 kw 09 - 4 kw 09)
  • Re: Archispace.pl nadrabia dynamika zysku godna uwagi Autor: ~czapajewo [83.2.239.*]
    Usługi oprogramowanie
    1przychód 1746 1334
    1zysk 0,134 -23
    2przychód 1577 1025
    2zysk 0,171 -52
    3przychód 1329 1309
    3zysk 0,225 -44
    4przychód 2114 1844
    4zysk 0,283 0,054

Jeżeli dynamika 25% sie utrzyma
    zyski z tej pozycji moga odpowiednio wyniesc
    1 kw 0,35 mln pln
    2.kw 0,43 mln PLN
    3.kw 0,54 mln PLN
    4 kw 0,675 ml PLN
    łącznie w 2010 r 2 mln przy 0,8 mln w 2009r. Róznica w zysku az 1,2 mln. W 2008 r. wartość w tej pozycji była ujemna i nawet jeśli założyć mniejszą dynamikę przyrostu zysku a 3 ostatnie kwartały wynosiła 28% liczone kwartał do kwartału.
    Również kwestia z oprogramowaniem jest ciekawa - w wyniku ominięcia dystrybutora i większej palety produktów przy sabilnej walucie w porównaniu do I kw 09r. może spowodować znaczny przyrost liczony r/r zarówno marży jak i przychodów. Uważam że konserwatywnie licząc przychody będą się równały z przychodami uzyskanymi w 3 kwartale gdzie wyniosly prawie 4 mln a marża podskoczy z 12% na 15% co przełoży się na uzyskanie 0,6 mln zysku o 0,3 mln większego niż w 1 kwartale 09r. Szkolenia w 2009r liczone r/r rosną ostatni kwartał przychody wzrost o 9% zyski wzrost o 15%. Uważam że ta pozycja lczona r/r również minimalnie będzie większa . Serwis w 1 kwartale 09 też nie błysnął i wątliwe żeby teraz było gorzej gdyż obecnie mówi się że sprzedaż IT w Polsce najszybciej przyrasta na tle innych sektorow. Pozycja inżynieria tu Przeio wspominal o tym że powoli DesArt wychodzi z zapaści -przycieli wynagrodzenia az o 20% i wydaje się że nie pogorszą wyniku liczonego r/r. Oczywiście mamy AutoRa ale tej pozycji nie wliczam do swych obliczeń jezeli coś dodadzą bylo by super.
    Wychodzi więc że I kwartał 2010r. brutto wyniesie 0,65 mln i 0,52 netto
    Jeżeli chodzi o cały rok to nie watpie że 2 mln jest do uchwycenia.
  • Re: Archispace.pl nadrabia dynamika zysku godna uwagi Autor: ~cadmenn [77.254.75.*]
    i co z tego ze firma ma i realizuje pomysły na zyski, skoro poziom kursu ustalaja spekulanci a nie inwestorzy, czapku starasz sie informowac inwestorów a to błąd, rządza ci od ruletki co nie umieją czytać
  • Re: Archispace.pl nadrabia dynamika zysku godna uwagi Autor: ~czapajewo [83.12.16.*]
    Czasem może i coś napisze w miarę interesującego może dlatego żeby ktoś dostrzegł te światełko co ja dostrzegam. A kto tu rządzi i dzieli widomo napewno nie leszczyna tylko pan K i spółka. Zbiorą ile zechcą i w ich interesie będzie podobnie jak i Zarządu wzrost kursu akcji.
    Kilka zapodanych przezemnie czynników może spowodować znaczną poprawę i systematyczną zysków co przełoży się na kurs w przyszłości myśle że nawet nie takiej odległej tzn że bliskiej :)
  • Re: Archispace.pl nadrabia dynamika zysku godna uwagi Autor: ~czapajewo [83.12.16.*]
    Jeżeli rynek autodesk zacznie rosnąć a wiecznie spadać przecież nie będzie zresztą w II półroczu można bylo zauważyć że coś pozytywnie drgneło (przyrost marż o 3% i w 4 kwartale utrzymanie tych marż przy wzroście o 30% przychodów względem 3 kwartału) - dodać nowe informacje m.in o szerszej palecie programów które Procad będzie sprzedawał (np. Roboot - tylko 2 firemki w kraju), nowa umowa autodesk gdzie zostaliśmy wyróżnieni spośród kilkunastu firm i jesteśmy praktycznie jedynym w kraju reslerem autocada który ma prawo sprzedawać dla klienta końcowego.

Moim zdaniem niedługo tu będzie imperium kontratakuje :) część II
    Martwi mnie tylko że nie mam zbytnio dużej floty do zassania- bo raptem ledwo na jeden czy dwa dywizjony starczy a może i to nie :(
  • Re: Archispace.pl nadrabia dynamika zysku godna uwagi Autor: ~student [83.11.36.*]
    czapajewo ja naprawdę podziwiam twoje oddanie Procadowi ale tu narazie nic dobrego się nie stanie, stagnacja, brak rozwoju i marazm. i tak się dziwię że tak wzrosło. porównaj np. Procad do Elzabu ( obroty, zyski, rynek zbytu i potencjał ). Procad w stosunku do wartości firmy zarabia mniej jak na lokacie 3 miesięcznej, chłopaki z zarządu to co innego, mają porządne pensje i samochody służbowe im jest dobrze bo to kolesie ze szkolnej ławki z poilibudy a akcjonariat mają gdzieś i się smieją. Tu jest koniec wzrostów na długie miesiące.
  • Re: Archispace.pl nadrabia dynamika zysku godna uwagi Autor: ~czapajewo [83.2.239.*]
    Rozwój jest i to pokazuje wyżej że dynamiczny - sytuację zamydla narazie rynek autodesk. Jeżeli dynamika rozwju uslug wlasnych bedzie podobna a nawet deczko mniejsza to mamy z tej pozycji dodatkowe 1-mln PLN w zględem 2009r. Dołek autodesku też wydaje się że jest za nami szczególnie teraz kiedy procad jest jedynym z dwóch reslerów autodesk w Polsce (marże w 2009r z tego tytułu wynosiły tylko 9-12%). Konkurencja pewnie ledwo zipie i gotowa jest na znaczne ustępstwa dot. ewentualnych akwizycji. Bardzo prawdopodobne jest że marze i przychody wzrosną w 2010r. A ci koledzy jak prezes że tak zarabiają 10 tysi na twarz nie uwarzam żeby to był jakiś kosmos.
    Uważam że to w Procadzie jest większy potencjał niż w Elzabie ktory i owszem pokazuje całkie dobre rezultaty- co widać we wskaźnikach ale na ile ten Elzab może się poprawić w roku o 20% czy 30%. Procad przy dobrych wiatrach może zarobić 700% i wiecej niż rok temu. To tutaj ff zanika i skupują go więksi. To Procad ma tyle kasy i potrafi je operacyjnie powiekszać o 2,8 mln co pozwala mu robić spektakularne skupy więc ja się nie dziwię że Procad wyceniany jest wyżej i będzie jeszcze wyżej. :)
  • Re: Archispace.pl nadrabia dynamika zysku godna uwagi Autor: ~student [83.11.36.*]
    nie zarobisz uwierz mi, co to za firma żę FF zwija, to taka że czapajewa za burtę chce wysadzić a animator zrobi swoje bo za to bierze też grubą kasę
    Normalna - uwierz mi że zarobię:)
    ff mniejszy wzrost gwałtowniejszy takie cościk czego mniej na rynku to trudniej dostać. Korzeń o tym pewno wie i zbiera zresztą nie tylko on patrz raporty na ostatnim walnym. Nie wydają milionów w ciemno żeby je stracić. Zaznaczam że nie mam nic do elzabu ba nawet może bym chcial tą spolke ale mam procad bo wyżej ją cenie z rożnych względów.
    co do elzabu i braku wzrostów
    Byloby juz dawno UP gdyby nie podejrzane plany głównego udziałowca odnośnie połączenia Elzabu z innymi swoimi spółkami.
[x]
PROCAD -0,83% 2,40 2022-06-28 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.