od dłuższego czasu tworzymy projekt internetowy który ma dostarczać on-line narzędzia do prowadzenia własnej firmy, jednym z takich narzędzi jest aplikacja umożliwiająca prowadzenie we własnym zakresie podatkowej książki przychodów i rozchodów. Chciałem na forum zapytać o obawy i minusy takiego rozwiązania, jak ktoś znajdzie plusy też chętnie usłyszę o nich. Nie wiem czy to wskazane czy nie ale dla ciekawych serwisu podam adres http://wfirma.pl/
Według mnie przyszłość to internet, aplikacje takie jak wfirma.pl, ifirma.pl i podobne poprzez udostępnienie ich na szeroką skalę mogą być oferowane w przystępnej cenie.
Oczywiście programy są bardzo dużym udogodnieniem jeśli chodzi o prowadzenie firmy. Jednak jeśli mówimy tutaj o księgowości w przedsiębiorstwie ja osobiście mam duże obawy, dlatego też moją rachunkowość prowadzi biura z Katowic (www.tax-net.pl).
No to jest nas dwóch;p
Naprawdę dobry serwis i dobre pomysły, a co widać nie stoi w miejscu tylko ciągle się rozwija:) i wie jak zadbać o to by klient był zadowolony ;p
Co chwilę mam uaktualnienia w programie i wchodzą nowe opcje :)
Oby tak dalej;)
Jeśli ktoś potrzebuje jakiegoś dobrego programu księgowego niech wypróbuje ten szybkafaktura.pl . .Moim zdaniem rewelacyjny,sprawdza się ,a to najważniejsze .
To zależy jak duża jest firma. Jak masz na prawdę dużo roboty i dużo musisz w tej księdze pisać to weź zleć do biuru rachunkowemu. Ja tak zrobiłem kilka miesięcy temu (zleciłem ksiegowość biuru CKD Hetman z Warszawy). Wiem, że to biuro zrobi swoją pracę dobrze i, że nie będę miał później żadnych problemów z naszą najukochańszą Skarbówką... No i jak mam jakiś problem to zawsze mi biuro pomoże, a internet nie...
Co do Twojego pytania to plusem jest to, że robisz to sam w domu, a minusy są chyba wszystkim wiadome...a tu nie warto ryzykować..:/
prowadzę jednoosobowa firmę i przyjąłem juz na poczatku, że bede płacił tylko za to, za co muszę. korzystam z serwisu księgowo-finansowego a nie mam wykształcenia ekonomicznego. jasne, po ząłożeniu konta poleciało kilka mocnych słow, ale okazało się to przyjemniejsze niż korzystanie z konta na fb.
dobrze napisał tutaj kolega "janek_warszawa", że wszystko zależy od tego jak duża jest firma. Skoro "janek' korzysta z tego biura chyba CKD Hetman jak dobrze pamiętam to widać ma dużą/większę firmę i sam nie dałby rady co do obsługi tego wszystkiego, a z kolei zatrudnienie księgowego czy nawet dwóch byłoby pewnie droższe niż zlecenie tego biuru. Co do internetu to ja jestem przeciwny wprowadzaniu takich danych do sieci - jeszcze te systemy nie są na tyle bezpieczne, aby można było im tak całkowicie zaufać.
no to widac ze nie masz pojęcia o zabezpieczeniach, transmisja danych szyfrowana 32 bitowym kluczem SSL oraz zapis szyfrowany ktory uniemozliwia praktycznie włamanie do danych, bo nawet jak ktoś sobie coś uszczknie to bedzie mial chaotyczny kod.
Jeżeli już rozmawiamy o narzędziach internetowych do fakturowania to ja ze swojej strony mogę polecić:
http://faktury.iwystaw.pl
Jest to narzędzie jedno z najtańszych na rynku, bo kosztuje tylko 5 złotych miesięcznie, a pozwala nie tylko na wystawianie faktur, ale również innych dokumentów finansowych, zarządzanie nimi, monitoring płatności w firmie i inne opcje, o których więcej pisze na stronie.
Mogę szczerze polecić owe narzędzie, jakim jest faktury.iwystaw.pl
Witam,
zainteresował mnie temat wątku, jestem użytkownikiem w/w wspomnianego portalu wfirma.pl i tak jak poprzednicy również serdecznie polecam ten serwis. Przyznam szczerze, że na początku sceptycznie podchodziłam do tego typu rozwiązań, jednak z czasem przekonałam się do nich i nie żałuję:) głównym problemem dla mnie jest brak znajomości przepisów, na szczęście wfirma.pl dość szybko i rzetelnie odpowiada na moje pytania, mam nadzieję, że nie jestem zbyt natrętna z nimi ;)
Uważam, że księgowość przez neta będzie tańsza, bo szybsza.
Ale brak kontaktu ze swoim księgowym, nie wiemy kto nas oblicza i co umie tak naprawdę, księgowy siedzący po drugiej stronie "komputera" może zawsze pytać swoich przełożonych jak coś księgować, więc tak naprawdę to nie umie za dużo i może nam narobić błędów. Sam pracowałem w takim biurze rachunkowym który przez internet pobierał dokumenty od klientów, pracowali tam zawsze początkujący księgowi (bo również byli tańsi, takie założenie właścicieli), a jak się nauczyli i zrozumieli co lepsze, to odchodzili do normalnych firm. A więc kolejny minus, to duża rotacja "księgowych" i możliwość wielu błędów.
Kolejny plus dla tej firmy co was będzie obsługiwać, to taki, że klient nie zna się na księgowości i błędów takiego biura nie wykryje, a co za tym idzie, klient straci - firma zyska :)
Powodzenia w bizensie,
dla "klientów" polecam "żywe" biura rachunkowe, w których jest młoda obsługa z certyfikatem, która na bieżąco (do końca swego życia) będzie czytać przepisy by być na bieżąco.
(to ciężki kawał chleba, nie polecam tego zawodu) !!!
No właśnie, ja chciałam zapytać ogólnie forumowiczów, czy macie jakieś uwagi, doświadczenia, czy rady związane z oprogramowaniem dla małych i średnich przedsiębiorców, to jest dobre miejsce, żeby się nimi podzielić.
Chętnie się przysłucham i skorzystam z Waszych doświadczeń. Może mnie tez uda się dorzucić swoje 3 gr, które się komuś przydadzą.
Moja siostra zakłada firmę, jakie oprogramowanie powinna wybrać? W internecie można znaleźć mnóstwo aplikacji, ale żeby było tanio, są to w większości pojedyncze narzędzia, lub jest ich kilka ale brakuje na przykład systemu CRM, przydałby się też skonfigurowany z nim e-mail.. czy nie za dużo wymagam? :) i oczywiście wszystko łatwe w obsłudze, najlepiej intuicyjne hihi..
pozdrawiam
Ja już od dwóch lat z zadowoleniem korzystam z księgowości internetowej i widzę same plusy takich systemów. Oczywiście rozumiem obawy o bezpieczeństwo danych, sam na początku takie miałem, ale gdy wyjaśniono mi jakie są zabezpieczania takich systemów moje obawy znikły. Korzystam wprawdzie nie z wfirmy, ale ze świetnej jej konkurencji - programu szybkafaktura.pl i cieszę się, że nie wybrałem innego- korzystam z pełnym zadowoleniem! Zresztą utwierdziłem się, że naprawdę dokonałem świetnego wyboru gdy przeczytałem, że w plebiscycie PC World 2010 ten program zdobył 1 miejsce w kategorii Programy księgowe online - zobaczcie sami jak to wyglądało :
Ja również jestem bardzo zadowolony z programu http://www.szybkafaktura.pl/ .Krócej korzystam z niego niż poprzedni użytkownik ,ale też mogę wyrazić pozytywną opinię .Odkąd używam go ,mam więcej czasu na inne rzeczy .A najważniejsze jest to ,że mogę łączyć się z każdego miejsca na świecie przez Internet ,bez obaw ,że utracę dane .Polecam .