Jeśli chodzi o portfel zamówień na 2010 rok, to akcjonariusze Instalu Kraków mogą czuć się komfortowo. Aktualnie spółka kończy sprzedaż mieszkań w ramach projektu Śliczna I (5,7 tys. zł/m2), po którym ruszy kolejny projekt developerski - ŚLICZNA II.
Dzięki funduszom unijnym INK nie musi się obawiać o nowe inwestycje na terenie KRAKOWA. Miasto dostało duży kredyt z EBI - poniżej info dot. PWiK w Krakowie. Dodatkowo do 2015 r. każde miasto powyżej 2 tys. mieszkańców ma mieć własną oczyszczalnię. Zdaniem prezesa zarządu spółki Instal Kraków pracy nie zabraknie na kilka lat.
2010-03-10 12:50
"Krakowskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji (PWiK) otrzyma 330 mln zł kredytu od Europejskiego Banku Inwestycyjnego (EBI). Wykorzysta go do rozbudowy i modernizacji infrastruktury wodno-kanalizacyjnej.
- Pieniądze trafią do nas prawdopodobnie pod koniec marca, kiedy podpiszemy umowę wsparcia. W ten sposób miasto poręczy kredyt, bez konieczności zabezpieczenia twardego, np. w postaci nieruchomości czy zastawu na akcjach – tłumaczy Piotr Ziętara, rzecznik KPWiK.
Kredyt zapewni miastu środki na kontynuację inwestycji związanych z rozbudową sieci wodno-kanalizacyjnej."
Fakt, dodatkowa informacja (i promocja spóki) w programie TVN CNBC na pewno by się nam wszystkim przydała. Trzeba będzie do nich napisać i poprosić o wywiad z panem prezesem Juszczykiem.
Perspektywy są zatem dobre ... a już najlepszym dowodem na to było dokupienie akcji INK przez insidera - członka zarządu Instal Kraków S.A. w dniu 05.02.2010 roku.
Ja wiem: nie są to lości porażające, ale ważny jest sam fakt.
Trochę tylko szkoda, że ten fundusz emerytalny się wycofał, ciekawe kto kupił te akcje.
myślę, że jeśli chodzi o zysk, to spółka będzie się bronić w tym roku głównie dzięki sprzedaży/przekazywaniu mieszkań z osiedla Przewóz. Liczyłem sobie jakiś czas temu, że powinno być tego z 10-15mln albo i więcej. Ciekawe po ile kupowali grunty.
Wiesz, może jaki bank ziemi posiada Instal? Śliczna II to nie będzie już jakiś super duży projekt, ale z tego co pamiętam spółka ma jeszcze ziemie pod Przewóz II tylko nie wiem ile tego jest i po jakiej cenie było kupowane/ w którym roku.
No i tu by się przydał wywiad z Prezesem w TVN CNBC:) Ja znalazłem tylko to:
http://www.parkiet.com/artykul/7,899271_Instal_Krakow_Projekt_Sliczna_II_gotowy_w_2011_r__.html
Piszcie do TVN. Ja już to zrobiłem.
tak serio to się zastanawiam czy by nie pojechać na walne Instala i osobiście nie spróbować zadać pytań :) byłeś kiedyś na czymś takim :) ? bo ja niestety nigdy, ale pora spróbować. Co prawda jestem z Poznania ale poświęcę się chyba i wybiorę do Krakowa, przy okazji można pozwiedzać :)
Walne będzie prawdopodabnie w czerwcu, a więc przed nami jeszcze 2,5 miesiąca. Do tego czasu może się jeszcze sporo zmienić:)
Koszty uczestnictwa w takim show to nie tylko koszty transportu. O ile mi wiadomo, również opłata za blokadę papierów pod WZA pobierana przez biuro maklerskie. Na pewno nie są to małe wydatki ... więc warto się zastanowić.
To zależy od biura maklerskiego. Ja mam rachunek w Amerbrokers. No i tutaj są takie opłaty:
4. Blokada instrumentów finansowych lub rachunku (opłata pobierana z góry za każdy rozpoczęty kwartał trwania blokady) 0,15% wartości blokowanych aktywów (w przypadku blokady związanej bezpośrednio z usługą AmerBrokers istnieje możliwość negocjowania opłaty).
5. Wystawienie zaświadczenia potwierdzającego blokadę 50 zł.