• portfel zamówień 2010 Autor: ~Łukasz [213.156.101.*]
    wiadomo coś o porftelu zamówień Instala na 2010??? ABM solid co chwię chwali się w tvnie a co z Instalem nie za bardzo wiadomo.
  • Re: portfel zamówień 2010 Autor: Jethro-Tull [85.89.174.*]
    Do Łukasza:

Jeśli chodzi o portfel zamówień na 2010 rok, to akcjonariusze Instalu Kraków mogą czuć się komfortowo. Aktualnie spółka kończy sprzedaż mieszkań w ramach projektu Śliczna I (5,7 tys. zł/m2), po którym ruszy kolejny projekt developerski - ŚLICZNA II.
    Dzięki funduszom unijnym INK nie musi się obawiać o nowe inwestycje na terenie KRAKOWA. Miasto dostało duży kredyt z EBI - poniżej info dot. PWiK w Krakowie. Dodatkowo do 2015 r. każde miasto powyżej 2 tys. mieszkańców ma mieć własną oczyszczalnię. Zdaniem prezesa zarządu spółki Instal Kraków pracy nie zabraknie na kilka lat.

2010-03-10 12:50
    "Krakowskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji (PWiK) otrzyma 330 mln zł
    kredytu od Europejskiego Banku Inwestycyjnego (EBI). Wykorzysta go do rozbudowy i modernizacji infrastruktury wodno-kanalizacyjnej.

- Pieniądze trafią do nas prawdopodobnie pod koniec marca, kiedy podpiszemy umowę wsparcia. W ten sposób miasto poręczy kredyt, bez konieczności zabezpieczenia twardego, np. w postaci nieruchomości czy zastawu na akcjach – tłumaczy Piotr Ziętara, rzecznik KPWiK.
    Kredyt zapewni miastu środki na kontynuację inwestycji związanych z rozbudową sieci wodno-kanalizacyjnej."

Fakt, dodatkowa informacja (i promocja spóki) w programie TVN CNBC na pewno by się nam wszystkim przydała. Trzeba będzie do nich napisać i poprosić o wywiad z panem prezesem Juszczykiem.
    Perspektywy są zatem dobre ... a już najlepszym dowodem na to było dokupienie akcji INK przez insidera - członka zarządu Instal Kraków S.A. w dniu 05.02.2010 roku.
    Ja wiem: nie są to lości porażające, ale ważny jest sam fakt.
  • Re: portfel zamówień 2010 Autor: ~Łukasz [213.156.101.*]
    Trochę tylko szkoda, że ten fundusz emerytalny się wycofał, ciekawe kto kupił te akcje.

myślę, że jeśli chodzi o zysk, to spółka będzie się bronić w tym roku głównie dzięki sprzedaży/przekazywaniu mieszkań z osiedla Przewóz. Liczyłem sobie jakiś czas temu, że powinno być tego z 10-15mln albo i więcej. Ciekawe po ile kupowali grunty.

Wiesz, może jaki bank ziemi posiada Instal? Śliczna II to nie będzie już jakiś super duży projekt, ale z tego co pamiętam spółka ma jeszcze ziemie pod Przewóz II tylko nie wiem ile tego jest i po jakiej cenie było kupowane/ w którym roku.
    No i tu by się przydał wywiad z Prezesem w TVN CNBC:) Ja znalazłem tylko to:
    http://www.parkiet.com/artykul/7,899271_Instal_Krakow_Projekt_Sliczna_II_gotowy_w_2011_r__.html
    Piszcie do TVN. Ja już to zrobiłem.
  • a może walne??? :) Autor: ~Łukasz [213.156.101.*]
    tak serio to się zastanawiam czy by nie pojechać na walne Instala i osobiście nie spróbować zadać pytań :) byłeś kiedyś na czymś takim :) ? bo ja niestety nigdy, ale pora spróbować. Co prawda jestem z Poznania ale poświęcę się chyba i wybiorę do Krakowa, przy okazji można pozwiedzać :)
  • Re: a może walne??? :) Autor: Jethro-Tull [85.89.174.*]
    Walne będzie prawdopodabnie w czerwcu, a więc przed nami jeszcze 2,5 miesiąca. Do tego czasu może się jeszcze sporo zmienić:)
    Koszty uczestnictwa w takim show to nie tylko koszty transportu. O ile mi wiadomo, również opłata za blokadę papierów pod WZA pobierana przez biuro maklerskie. Na pewno nie są to małe wydatki ... więc warto się zastanowić.
  • Re: portfel zamówień 2010 Autor: ~Łukasz [87.205.64.*]
    zablokowanie akcji kosztuje 25 zł , więc nie ta źle. PROCHEM w 3 sesje zrobił 20% :)
  • Re: portfel zamówień 2010 Autor: Jethro-Tull [77.237.6.*]
    To zależy od biura maklerskiego. Ja mam rachunek w Amerbrokers. No i tutaj są takie opłaty:
    4. Blokada instrumentów finansowych lub rachunku (opłata pobierana z góry za każdy rozpoczęty kwartał trwania blokady) 0,15% wartości blokowanych aktywów (w przypadku blokady związanej bezpośrednio z usługą AmerBrokers istnieje możliwość negocjowania opłaty).
    5. Wystawienie zaświadczenia potwierdzającego blokadę 50 zł.
[x]
INSTALKRK -0,27% 37,30 2025-11-21 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.