Sądzę tak:
Jeżeli ktoś myśli kupować FF na krótko, to moim zdaniem dobrze robi, bo tu może być jeszcze jedno dosyć silne wybicie w górę. Ale żeby kupować FF na dłuższy czas to trzeba się naprawdę mocno zastanowić. I nie mam tu na myśli złej kondycji firmy, bo ta jest przecież znakomita, ani jej perspektyw na przyszłość, bo te też są dobre. Firma przynosi również całkiem spore zyski, a będzie je miała jeszcze wyższe. Problemem jest tu bardzo mocne przewartościowanie tej firmy. Przy cenie 1,50zł wskażnik C/WK osiągnie niebotyczne 10-10,5. Wszystko co dobre w tej firmie i jej przyszłość jest już wliczona w cenę akcji. Wraz z przejściem FF na GPW rynek dostosuje wycenę tej firmy do rozsądnego poziomu cenowego, choć nie musi się to stać od razu.
C/WK nie jest stałe też się zmiania, a w przypadku Fatsfin ze względu na specyfikę działalności moim zdaniem nie za bardzo się nadaje do oceny opłacalności inwestycji w akcje tej firmy. Firma skupuje wierzytelności. pakiety zakupionych wierzytelności juz są bardzo duże, a dotychczasowa działalność pokazała, że są w stanie naprawdę dużo z nich wycisnąć. Wartość księgowa nie musi tu być duża bo najbardziej sie liczy sposób działalności.
Ja tak myślę ,ze wyliczenia wyliczeniami , ale spółka jest na dobrej drodze . Za 2009 wzrost zysku 0 46,7% r/r , przychody wzrosły o 84,5 % r/ r , a wtym roku już pozyskali 10 mln z obligacji , a kolejne 20 mln mają pozyskać w późniejszym czasie. Panowie my tutaj kupujemy przyszłość i to dobrą .
ja również czytałem raport i zwiekszyłem stan posiadania do 100k-
Na NewConnect było dopuszczonych 100m akcji (45m seria A , 40 seria B, 15seria C)
a na głowny zostały dopuszczone akcje serii B i C. Liczba akcji we ff pozostaje taka sama 11,95m - zmienia się tylko ich % udział w stosunku do akcji dopuszczonych do obrotu. Akcje A pozostają w rekach obecnych właścicieli i nie są dopuszczone do obrotu.
(str.16).
Prezesi ( również w raporcie - str 16) wielokrotnie podkreślaliże w tej chwili nie są zainteresowani sprzedażą swoich akcji ( a mieli już wielokrotnie okazję) i myślę że jeżeli komuś zprzedadzą w przyszłości to będzie to jakiś inwestor strategiczny (typu instytucja finansowa).
Co do c/wk- cytat z prospektu- (ffi to nie fabryka)
Wzrost wartości majątku Emitenta był kontynuowany również w I półroczu 2009 r. i wyniósł na koniec okresu ok. 93 mln zł. - a obecnie to chyba jakieś 110mln. do koca 2010 (podobno- więc proszę o korektę ) ma być to około 190-200m.
I napewno wycena na głownym będzie odpowiednia.
a wyniki za IQ już nie długo.
Dodatkowo ffi wyemitowało 10m obligacji (w 100% objęte przez bank) i planuje drugie 20m - za 30m można zakupic około 120-150m pakietów dłużnych o sciaglności 50-60% w ciągu 5 lat. Dodatkowo zaciągneli kilka pożyczek, więc należy się spodziewać kolejnego przyrostu przychodów i zysku netto -
Uważam ze ffi jest tak samo dobrą inwestycją na krótki średni i długi okres :
kurs zblizył się do dolnej lini bolingera, MACD tez wygenerował sygnał zakupu, ACC i CCI( w skaźniki krótkoterminowe, pokazały dwa dni temu minima- poprzedzają spadki- ale to również sygnał do najlepszych zakupów.
Jutro ładuję kolejne 100k bedę skupował w okolicy 1.15
I tyle w temacie.
przemieliło się w ciągu ostatnich 4 dni na poziomie 1.21-1.17 - około 550k akcji -
to ok 60-70% tego co jest naprawdę w wolnym obrocie - resztę ff trzymają fundy i instytucje finansowe
jak popatrzycie sobie na różne wykresy - większość wskaźników pokazuje sygnały zakupu, rynek jest wyprzedany ( nie mylić z wykupionym), a przy dłuższej konsolidacji wyrysuje się spodek .
na NC (str 11. prospektu pkt.5)
100mln wysztkich
45 mln seria A mają obydwaj prezesi po 50%
40 mnln seria B mają obydwaj prezesi po 50%
15 mln seria C z tego 3mln ma jeden z prezesów a 12mln to free float
a tak naprawdę jakieś 500 - 700k mieli się na rynku reszta trzymana długoterminowo przez fundy i instytucje finansowe
na główny nie została wprowadzona seria A - są to akcje imienne i uprzywilejowane 1 akcja dwa głosy na walnym (str 16 prospektu- opisuje wszystko), bardzo rozsądnie.