• SCENARIUSZ giełdowy i gospodarczy Autor: ~kujwaBERNANKE [77.236.0.*]
    Moja najnowsza prognoza gopodarcza:

- do 31.VIII.2010r stabilizacja na obecnym poziomie, kursy walut spadają do złotego
    - 1.IX.2010r - 30.IV.2011r znaczne pogorszenie koniunktury, zagrożone finanse, niewypłacalność firm, osłabienie złotego
    - 1.V.2011r - 31.XII.2011r stabilizacja koniunktury na niskim poziomie
    - 1.I.2012r - początek silnie zwyżkującej koniunktury gospodarczej

Ale jeśli chodzi o kurs TUP to jestem większym optymistą.
  • Re: SCENARIUSZ giełdowy i gospodarczy Autor: ~tupeczek [83.22.137.*]
    To ja Ci powiem tak. Wybierz sobie dowolną spółkę z WIG-20 (poza Biotonem) i sprawdzaj cenę raz w miesiącu w porównaniu do ceny sprzed miesiąca. Głowę daję, że będzie większa stopa zwrotu lub niższa strata niż na TUPie.
  • Re: SCENARIUSZ giełdowy i gospodarczy Autor: ~kujwaBERNANKE [77.236.0.*]
    Wszystko w swoim czasie...
    Podaję przykład:
    KGHM musiał najpierw spaść do 20zł niczym bankrut, by wzrosnąć potem na 100zł.

Po prostu, w swoim czasie rynek źle ocenił przyszłość miedzi - dziś wiadomo, że rynek miedziowy czeka koniunktura z powodu rozwoju elektrycznej motoryzacji i ten surowiec ma większą przyszłość niż ropa naftowa.

Podobnie będzie z TUPem.
    Koniunktura w nieruchomościach i budownictwie jest nieuchronna.
    Zanim faktycznie przyjdzie, giełda zareaguje z wyprzedzeniem.
  • Re: SCENARIUSZ giełdowy i gospodarczy Autor: ~Prorok [213.158.196.*]
    Dobrze godocie panie tupeczek. Tup to śmieć jakich mało. Śmieciem był śmieciem jest i śmieciem pozostanie.
  • Re: SCENARIUSZ giełdowy i gospodarczy Autor: ~solar [77.236.0.*]
    Dobrze jest bo naganiacze na spadki się też uaktywniają.
  • Do Tupeczka Autor: ~carlsberg [89.77.71.*]
    Takie teksty sprawdzały się rok temu, fakt wig20 poszedł jak poprzednio małe spółeczki a teraz kupuj wig 20 kupuj zobaczymy jak wyjdziesz
  • Re: Do Tupeczka Autor: ~tupeczek [83.22.247.*]
    Nie ma chyba sensu się spierać z wami. Ja jestem pewny, że TUP doda wam jeszcze wiele siwych włosów na głowie i oby tylko tyle. Mówię to już od ponad roku i narazie mam rację. Co do WIGu-20 to kierunek jest tylko jeden, tak jak Brazylia czy Turcja to tylko kwestia czasu jak powróci na poziomy ze szczytów 2007. Będą korekty ale to tylko okazje do tego by sobie taniej dokupić (ja tak robię). TUP choć nie lubię tego określenia to niestety spółka śmieciowa i wspomnicie moje słowa, że urośnie dopiero przy szczytach kolejnej hossy i 99% z was sprzeda te akcje tuż przed sztucznym wzrostem i pewnie odkupi na dużo wyższych poziomach. Po to są spółki śmieciowe. TUP miał szanse być czymś więcej ale zarząd spółki woli korzystać z życia niż dbać o wizerunek. Tak czy inaczej naprawdę wam życzę żebym się mylił.
  • Re: Do Tupeczka Autor: ~kujwaBERNANKE [77.236.0.*]
    WIG20 nie urośnie przynajmniej przez 2-3 lata - będzie falował tak jak teraz.
    Dlaczego ?
    Ponieważ drożejąca złotówka i tak podnosi wartość polskich firm.
    Kapitał gospodarczy musi w Polse wszystko kupować coraz drożej.

Inaczej ma się sprawa z tzw. spółkami "śmieciowymi". One są na obrzeżach gospodarek i mają łatwość dostosowania się do zmian. Właśnie TUP dośc nieskrępowanie wychodzi na "manowce" (przesyłki, rowery, kina, domy stalowe itp.)

Sprzedajcie wasze akcje dzisiaj, bo Bernanke i Obama nie w formie...
  • Re: Do Tupeczka Autor: ~tup [79.189.75.*]
    Ludzie ale czy wy nie widzicie, że sytuacja finansowa spółek, stan polskiej gospodarki i kurs złotego ma się nijak do ich wyceny. Ważne jest jaki będzie trend na świecie. Jeżeli gospodarki światowe będą zdecydowanie wychodzić z recesji i iść drogą wzrostu gospodarczego spółki z WIG-20 będą rosły nawet jeżeli ich wskaźniki będą wysokie. Co do TUP to nic nie jest pewne i niestety nic tu nie zmienią pozwolenia na budowę czy inne plany. Oni muszą zacząć działać, robić cokolwiek, coś sprzedać, coś kupić pokazać, że żyją inaczej dalej będą osuwać sie pod własnym ciężarem (mówię tu o kursie akcji).
  • Re: Do Tupeczka Autor: ~kujwaBERNANKE [77.236.0.*]
    Trend na świecie aktualnie krystalizuje się w Koziej Wólce lub Siewierzu.
    Na przekór staremu trendowi CocaCola.

Zobaczcie jak przy wysokim Euro nikt nie chce kupować akcji w Europie.
[x]
ALTA -0,26% 1,91 2025-10-03 16:16:46
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.