Niby skąd ktokolwiek z forum miał by znać odpowiedz na takie pytanie?
Wszystko zależy od strategii SKOKu względem Ecarda.
Są możliwe dwa scenariusze. Ogłoszą wezwanie do skupienia reszty akcji z rynku i wycofania spółki z obrotu. W tym przypadku zapewne akcje skupią po cenie w przedziale 64-72gr.
Druga opcja jest taka że będą rozwijać spółkę i z czasem zacznie ona przynosić zyski. Wtedy zainteresują się nią poważni inwestorzy i możemy liczyć na przyzwoite zyski, możliwe ze nawet bardzo poważne.
Jak widać druga opcja jest dla bardzo cierpliwych. Nie liczył bym raczej na jakieś gwałtowne wzrosty w perspektywie miesiąca czy dwóch. Osobiście mam zamiar po kisić tu zainwestowaną gotówkę z 2 lata.
Dla nas oznacza to tyle, że ECard pozyskał dodatkowo znaczną gotówkę. Głównym i jedynym inwestorem jest pośrednio oraz bezpośrednio SKOK czyli właściciel. Oznacza to, że szykuje się niezła ekspansja ECardu. Cena akcji to 72 grosze. Możemy się spodziewać wzrostów w najbliższych dniach.
eCard wyemituje 26.384.720 akcji dla SKOK-u 17:30 09.03.2010
wtorek
09.03. Warszawa (PAP) - eCard wyemituje 26.384.720 akcji serii B, z wyłączeniem prawa poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy. Cena emisyjna akcji wynosi 0,72 zł. Akcje zostaną objęte przez Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych SKOK oraz Towarzystwo Finansowe SKOK SA - podał eCard we wtorkowym komunikacie.
"Akcje serii B będą zaoferowane w ramach subskrypcji prywatnej: a) 4.166.665 akcji Towarzystwu Ubezpieczeń Wzajemnych SKOK, w zamian za wkład pieniężny; b) 22.218.055 akcji Towarzystwu Finansowemu SKOK S.A. w zamian za wkład niepieniężny w postaci udziałów spółki Global Cash Sp. z o.o. (wartość aportowa spółki Global Cash wyceniona została na kwotę 14.347.000 zł) oraz w postaci wierzytelności z tytułu umów pożyczek udzielonych spółce Global Cash Sp. z o.o. (wartość aportowa wierzytelności wyceniona została na kwotę 1.650.000 zł)" - napisano w komunikacie.
Umowa objęcia akcji ma zostać zawarta do 12 marca 2010 roku.
TUW SKOK kupił w dwóch wezwaniach w 2009 roku 37.883.284 akcji eCardu. (PAP)
Global Cash sp. z o.o. jest niebankowym operatorem bankomatów prowadzącym działalność w oparciu o umowy dzierżawy bankomatów i umowy dzierżawy miejsc ich posadowienia. "Spółka dysponuje 94 bankomatami zlokalizowanymi w bardzo atrakcyjnych miejscach o dużym natężeniu ruchu potencjalnych klientów bankomatów.
Nabycie udziałów w spółce Global Cash sp. z o.o. oznacza dla Towarzystwa Finansowego SKOK SA znaczny wzrost liczby utrzymywanych bankomatów, jeszcze szybszy rozwój sieci bankomatów i przyspieszenie dynamiki wydawnictwa kart płatniczych. Dzięki tej transakcji już wkrótce członkowie Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo-Kredytowych będą mogli korzystać z sieci około 300 bankomatów, dostępnych w całej Polsce przez 24 godziny na dobę" - poinformowała firma w komunikacie. Przed transakcją z Global Cash Sp. w sieci SKOK 24 było 180 bankomatów. TF SKOK zakłada dalszą rozbudowę sieci Global Cash.
Transakcja oznacza, że SKOKi poprzez różne firmy będą udostępniać około 600 bankomatów. Przejmowany eCard ma sieć maszyn.
Zobaczymy jak to wpłynie na kurs ale przypuszczam ze wzrostowo
witam kolegów!!! ciesze się że nie tylko ja spodziewam się wzrostów w dłuższej perspektywie na tym papierku, ale niestety należy się uzbroić w cierpliwość, pozdrawiam
Ja mam pakiecik, jeszcze na pewno ECard dokupię. Wg mnie ta spółka to będzie perełka. Nie oddam niż za 3zł. Taki mam cel. Ile czasu to zajmie, czy rok, czy dwa lata - nie wiem, nie zastanawiam się teraz nad tym. Po prostu to trzymam jako inwestycja długo terminowa. Akcje jeść nie wołają :-)
napisze coś takiego: tak rozsądnych akcjonariuszy nie widziałem nigdzie :) wszyscy kupują na dłuższy czas (ja też), mam nadzieje że nie zlecą się tu oszołomy pazerne na kasę :)