Witam. To był mój pierwszy rok na giełdzie i mam pytanie odnośnie podatku. Otóż załóżmy pewną sytuację. Kupiłem akcję 4 spółek A,B,C,D. Na spółkach A i B zarobiłem po 100 zł na każdej a na spółkach C i D straciłem po 120 zł . Czyli na pierwszych zarobiłem łącznie 200 zł natomiast na kolejnych straciłem 240. I teraz pytanie brzmi tak . Czy w tej sytuacji powinienem otrzymać PIT z mojego domu maklerskiego i czy od tych 200 zł zarobionych powinienem zapłacić podatek mimo tego że na innych akcjach straciłem 240 zł czyli mój portfel zmniejszył się o 40 zł.
Może i głupie pytanie ale to mój pierwszy raz i prosił bym o odpowiedz
Podatek 19% jest naliczany tylko i wyłącznie wtedy, gdy z końcem roku rozliczeniowego księgujemy zysk netto. Całość operacji otrzymasz z biura maklerskiego a następnie PIT do rozliczenia na którym będzie czarno na białym odnośnie straty, czy zysku. Pamiętaj o możliwości odliczenia części prowizji w przypadku zysku.
Oto mój przykład?
W 2007 miałem zysk a w 2006 stratę, w 2008 za rok 2007 Pit 38 odliczyłem 50% straty za 2006 ale nie odliczyłem prowizji w zestawieniu jakie posiadam z DM wynika,że nie jest ujęty koszt nabycia lub sprzedaży w dochodzie jest tylko wysokość prowizji za transakcję wiem,że mogę zrobić korektę zeznania chcę teraz właśnie tak zrobić załocznik to zestawienie
Witam
Oj nowy co ten Sylwek wypisuje Tobie za bzdety.
Prowizja jest odliczana w całości i to już jest wliczona na druku PIT8c przysłanym z Domu Maklerskiego.
Życzę prawidłowego rozliczania
pozdrawiam jato
Do nowego
Wybacz nie czytałem dokladnie twojego postu.
Odpowiadam:
Z domu maklerskiego MUSISZ OBOWIĄZKOWO otrzymać PIT8c z rozliczeniem Twoich WSZYSTKICH transakcji czy masz zysk czy stratę.
Obrót jest tam zawsze ZSUMOWANY i przy większej ŁĄCZNEJ stracie na Twoich papierach nie będziesz płacił podatku.TAK JEST W TWOIM PRZYKLADZIE
Pozdrawiam jato
Witam, mam pewien problem. Czy jezeli mam zalozone konto w DM lecz nie wykonywalem zadnych operacji na koncie, czy musze rozliczac sie z urzedem skarbowym?