To się jutro okaże. Na sam początek mogło by trochę spaść, aby wywalili trochę tego towaru. Spółka w odróżnieniu od ostatnich debiutantów z NC nie jest groszowa. Brali akcje serii C 1 000 000 szt po 10 zł. Na rynek z marszu może trafić 895 000 szt akcji. Na resztę główny udziałowiec ma założonego Lock Up.
Dnia 2010-02-25 o godz. 19:00 ~Bruno napisał(a):
> To się jutro okaże. Na sam początek mogło by trochę spaść,
> aby wywalili trochę tego towaru. Spółka w odróżnieniu od
> ostatnich debiutantów z NC nie jest groszowa. Brali akcje
> serii C 1 000 000 szt po 10 zł. Na rynek z marszu może
> trafić 895 000 szt akcji. Na resztę główny udziałowiec ma
> założonego Lock Up.
są trzy serie akcji
A i B na razie nie są dopuszczone ale to nie problem by szybko je wprowadzić do obrotu
wartość nominalna serii A , B , C to 2 zł
cena emisyjna serii C to 10 zł reszta co wynika z DI po wartości nominalnej
wszystko zależy od tego jak zamierzają jutro rozegrać pierwsze rozdanie
zwykle to wymiana między sobą celem podbicia kursu by później wrzucić co nieco w rynek
każdy chce zarobić
Całą serię A i B ma spółka SYSTEM S.A. Z serii C mają jeszcze 1 100 000 szt akcji. Na to wszystko jest założony Lock Up. Do 30 czerwca 2011 r. SYSTEM S.A. ma łącznie 55,25% Wszystkich akcji jest 2 000 000 szt.
Lock Up jest warunkowy np. traci swoją ważność gdy cena akcji wzrośnie o 50% od ceny emisyjnej i utrzuma się na tym poziomie przez 10 dni sesyjnych.
Inne warunki nie mniej niebezpieczne.
Warto tu jeszcze dodać, że spółka Plasma S.A. jest zadłużuna względem głównego akcjonariusza System S.A. na kwotę 2 mln zł. I również do 30 czerwca 2011 r nie musza spłacać tej kwoty.
Plasma ma roczny zysk netto około 1 mln zł.
Dnia 2010-02-25 o godz. 20:34 ~Bruno napisał(a):
> Warto tu jeszcze dodać, że spółka Plasma S.A. jest
> zadłużuna względem głównego akcjonariusza System S.A. na
> kwotę 2 mln zł. I również do 30 czerwca 2011 r nie musza
> spłacać tej kwoty.
Plasma ma roczny zysk netto około 1 mln
> zł.
jednym słowem wysoko ją wycenili - przynajmniej tak mi się wydaje
na innym forum ludzie mają podobne zdanie
akcji 2mln
odniesienie 10zł
przychód roczny ok. 10 mln zł
zysk netto roczny ok 1mln zł
kapitalizacja odniesienia (20mln zł) dwa razy większa od rocznych przychodów,
c(odniesienia)/wk = 6,2
c(odniesienia)/z = 20
wyśmiewany ATLEN wystartował z ceną 1,09zł przy wk = 16gr czyli 6,8 razy więcej,
tutaj wk = 1,62zł więc już 10zł daje 6,2 razy więcej
To jak ją obstawiacie, jak będzie się jutro krztałtował wykresik.
Jak obstawiacie?
Ja myśle że jednak spółka będzie rosła
Ludzie pozarabiali na szar i tu też będą chcieli tak samo zarobić i pewnie jutro rzuca sie
na akcje i powoli do góry.
Ale ja jestem świeżym leszczem i często się myle:)
LOPEZ TY IDIOTO JUZ NA FORUM SZAR SIE ZBLAZNILES PROSZE CIE NIE ROB I TU KUPY JESTES POSMIEWISKIEM USWIADOM TO SOBIE NIKT POWAZNIE CIE NIE TRAKTOJE IDZ Z TAD NIKT TU CIE NIE CHCE...
W sumie to nową emisję, serię C 1 000 000 szt obieło tylko 43 inwestorów. To od nich będzie zależało ile akcji trafi na rynek. Tu trzeba od tej ilości odjąć 110 tys szt akcji w posiadaniu spółki System S.A. z siedzibą w Katowicach, które są objęte LOCk up. Oraz 140 tys szt które wzięły dwa fundusze z grupy Allianz.Te drugie mogą trafić na rynek ale nie muszą. Tak więc płynność może być bardzo mała.
Dnia 2010-02-26 o godz. 08:44 ~Bruno napisał(a):
> W sumie to nową emisję, serię C 1 000 000 szt obieło tylko
> 43 inwestorów. To od nich będzie zależało ile akcji trafi
> na rynek. Tu trzeba od tej ilości odjąć 110 tys szt akcji w
> posiadaniu spółki System S.A. z siedzibą w Katowicach,
> które są objęte LOCk up. Oraz 140 tys szt które wzięły dwa
> fundusze z grupy Allianz.Te drugie mogą trafić na rynek ale
> nie muszą. Tak więc płynność może być bardzo mała.
Arkusz jak na razie prawie pusty a te 1000 akcji wystawione to na dzień dobry 60% ktoś sobie życzy - sporo
Dzisiaj też wchodzi na rynek NC 4 mln szt akcji spółki Suntech. Brali je po 55 gr. A cena akcji tej spółki z wczorajszego zamknięcia sesji to 56 gr (-8.20%). Tu się szykuje sypanko!
Ciekaw jestem jaki plan ma ta grupa 43, co brali akcje po 10 zł. Czy im on wypali? Czyżby ubrać leszczynę z Bankiera i Parkietu. Ja bym raczej poczekał, aż zaczną się wyłamywać z tej ekipy innowiercy. Aż zaczną sprzedawać swoje akcje taniej. Cierpliwość jak mówią, to wspaniała cecha charakteru.
no tak, tylko trzeba też pamiętać, że kto nie wejdzie teraz - może nie zdążyć na ten odjeżdzający pociąg... i jestem przekonany, że nie będzie to marne 20%... nie w przypadku tej firmy.
pewnie, że dystrybucja - siedzę już z tymi akcjami ładny kawał czasu i wyjście w okolicach 12zł rekompensuje 2 lata czekania. Wychodzi 10% na rok - więc podstawiać koszyczki...
oczywiście sprzedaż po 12 zł byłaby niezmierną głupotą. skoro wytrzymałeś 2 lata - poczekaj jeszcze kilka miesięcy, a zarobisz więcej aniżeli marne 10% rocznie.