• spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~oldboy [83.11.177.*]
    Vindexus (GPW)
    Cena akcji 6.50 (11.02)
    Kapitalizacja 68m liczba akcji 10,5mln ff 24%
    Przychód(doIIIQ) 10,7mln
    Zysk netto (doIIIQ)3,4mln (0,61 na akcję)

Kredyt Inkaso (GPW)
    Cena akcji 13.80 (11.02)
    Kapitalizacja 75m liczba akcji 5,5mln ff 28%
    Przychód (doIIIQ) 19,8m
    Zysk Netto(doIIIQ) 3,5mln (0,63 na akcję)

Fast Finance (NC)
    Cena akcji 0,94 (11.02)
    Kapitalizacja 93mln liczba akcji 100mln ff 12%
    Przychód (do IIIQ) 12,8mln
    Zysk Netto (do IIIQ)3,5mln (0,35 pln na kację)

Pragma Inkaso (NC)
    Cena akcji 15,15 (11.02)
    Kapitalizacja 36mln liczba akcji 2,4mln ff14,41
    Przychód (doIIIQ)59mln
    Zysk netto (doIIIQ) 2,6mln (1pln na akcję)

Grupa Pastor Potempa Inkaso –GPPI -(NC)
    Cena akcji 1.24
    Kapitalizacja 5.7 mln liczba akcji 2,4mln ff 27.70
    Przychód (doIIIQ)1,6mln
    Zysk netto (doIIIQ) 0,5mln (0.20pln na akcję)
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~MechaGodzilla [83.14.101.*]
    fajną robotę odwaliłeś, ale teraz skomentuj te wyniki należycie... Albo poczekaj do poniedziałku.
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~oldboy [83.11.177.*]
    mała korekta wkradł się bła przy Videxsusie powinno być zsyk na akcję 0,32 PLN

niech kazdy sobie policzy i poczyta - kazda z tych firm jest inna, działaja na rynku wierzytelności ale tak naprawdę na różnych rykach wierzytelnosći - jedni B2B, inni na induywidualnych, jednis nastawiają się na firmy z zagranicy, inni na lokalne - jak widac każda z tych firm wyciąga zyski (kosty są różne) napewno wrto je mieć w potfelu w 2010 i 2011 bo rynek wierzytelności urusł (prawdopodobnie o 100% ) a cena pozsykania papierów dłużnych spada- czyli za 100% firmy windykacyjne zapłacą nie 20% ale 15-13% , a sciągalność jet 60% - na przestrzeni 5-6 lat. Wysokomrżowa cho cniewdzięczna robota.
    kolejna koreta przy ffi zysk na akcję 0,035PLN
    porónanie (choć z błędami) zrobiłem pod wpywen investa - jak widac ffi i pragma mogą się spokojnie równać z Videxusem czy Kredyt Ikaso - czy to pod wzgledem kapitalizacji czy wielkości zysku . Warto za inwestowac w nie wszystkie (w różnych proporcjach) tu nie ma przegranych mysle ze 100% zysku murowane. Poza rynkiem gpw i nc jest jeszce Kruk ( reklamy w telewizji) ale wczesniej czy później i on tu trafi po gotówkę.
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~invest [89.228.17.*]
    Hej Oldboy,
    miło mi, że mam taki pozytywny wpływ, że komuś chce się pracować. Ciekaw jestem wyników w poniedziałek - większośc z tych firm będzie raportować kwartały, w tym tylko KredytIn 3Q a reszta 4Q (na co słusznie zwrócił uwagę Bobby)
    Ja jakoś wolę już KredytIn z głównego - nie mam ryzyka, że KNF znajdzie "trupa w szafie" jak już trzeba będzie przejść na główny ....... - nadal uważam, że FF jest znacząco przewartościowany i jak ktoś ma to polecam dobrze sprzedać póki można (FF P/E licząc zysk za 3Q to ponad 27, a KredytIn P/E zysk za 2Q to 25,5).
    Z NC to z branży chyba najszybciej Pragma (aczkolwiek inna działalność) - ale tutaj dają delikatnie do zrozumienia, że zleceń dużo ale kaskę ściągnąć trudniej - a koszty rosną....; prognozę jednak też anulowali.
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~bobby [77.113.78.*]
    jeszcze mała poprawka do Kredyt Inkaso
    mają japoński rok obrotowy (do 31 marca)
    i wyniki na koniec września to były półroczne (rozumiem, że kolega chciał zrobić dane porównawcze, ale poprzedni rok w wykonaniu KI był kiepski)
    po 2Q
    przychód 13,6 mln
    zysk 2,94 mln
    EPS 0,53 pln na akcję (za pół roku a nie za 3Q)

za 3Q wyniki 15 lutego
    przychód za 3Q (raportują miesięczne) - 21,2 mln

przychodó Kredyt Inkasy i Pragmy nie ma co porównywać bo Pragma zalicza do przchodów kwoty windykowane na zlecenie (zatrzymują tylko prowizję) - pozostałe moim zdaniem można porównywać
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~Slawek [89.174.230.*]
    Na podstawie tych danych można powiedzieć , że wygląda to w miarę podobnie, ale...... jak zawsze musi być ale. Na przełomie I i II kw 2010 czyli za ok1,5-2 m-ce Pragma przenosi zabawki na rynek główny. I tu zaczyna się zabawa. Albowiem min kapitalizacja przy przenosinach to 10 baniek .... Euro czyli ok 40-42 mln zł. A Pragma ma 2,76 mln akcji , czyli 1 akcja nie może kosztować mniej niż 15 zł, bo nie zmienią parkietu na ten bardziej szlachetny. A to oznacza, iż to jedyna z tych spółek która nie spadnie, już w tym głowa prezesów, animatorów itd. Ryzyko w krótko-średnim terminie jest tu = 0. Co potem to się okaże, ale jak znam życie to już niedługo zobaczymy podbitkę kursu na Pragmie min. do 20-25 zł dla bezpieczeństwa transakcji przejścia.
    Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~jazzy [87.205.213.*]
    Pragma nie powinna spasc, masz racje. Ale ja sie boje w nia zainwestowac. za małe obroty, tam sie nic nie dzieje. kupic to jeszcze jakos sie uda , ale potem to odsprzedac i to jeszcze szybko - jest niemozliwe. Inwestycja w pragme jest dobra dla osoby która chce zamrozic kase na dłuzej - sadze ze zarobi na tym. Co do FF to rzeczywiscie jest przewartosciowany , i nie spodziewałbym sie do maja na nim jakis wiekszych wzrostów. Kredyt ink zapowaida sie bardzo dobrze, trzeba koenicznie obserwować - bo ostatnia ilosc złozonych pozwów jest imponujaca. GPPI - w poniedziałek bedzie raport od którego wszytko zalezy - spólka pokaze czy ma potencja aby w ciegu kilku lat dołaczyc do wiekszych kolegów . Plusem GPPI jest minimalna kapitalizacja - nawet najwieksze niewypały na NC maja ja kilkakrotnie wiekszą. O dziwo takze obroty sa wieksze niz u wiekszych kolegów z branży. Postaram sie zrobic zestawienie, branzy gdy bedziemy po poniedziałkowych raportach
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~oldboy [95.49.23.*]
    nie zgadzam się z tobą tylko odnośnie przewartościowania - bo jak sobie podzielisz kapitalizację przez liczbę akcji to wyjdzie 0,93PLN jak dodasz zysk za 2009 ( spodziewany w okolicach 0.6 choć może być miłe zaskoczenie) to wyjdzie 0,99 , a jesli dodasz prognoze na przyszły rok 2 x

swoja drogą tak jak piszesz jak się porówna zyski powyższych spólek a innych "smieci" to czasami się człowiek zastanawia jaki bzdurne infa potrafią zdziałać cuda.
    jak byś napisał że patrowicz albo karkosik zainwestował w powyższe spółki miałbyś wystrzał 200% na każdej z nich.
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~oldboy [95.49.23.*]
    a propos mojego ostatniego zdania - sami zobaczcie na starku jak goscie czytają raporty
    stratę podaną zawiasach wzięli za zysk na plusie - smiać się chce i płakać jednoczesnie
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~pikuś [91.192.120.*]
    porąbańce ,tych spółek się nie rusza ale wy inwestory ażź ktoś wam doj szczególnie włoskie zwiazki zawodowe ,qmają dolki.
  • Re: spółki windykacyjne na GPW i NC Autor: ~oldboy [95.49.33.*]
    a więc pikuś (IP świadczy że jestes z Łodzi) zagramy po mojemu -
    zgłoszę twoją wypowiedź do admina forum - może ci dadzą bana a może uznają to za groźbę - a groźby są karalne -
    a co do forum na starku to zgłoszę to do KNF - podawanie nieprawdziwych informacji w celu manipulacji kursem jest też karalne - KNF juz nie jedną taką sprawę załatwił

napiszesz poniżej słowo "przepraszam" - zapomnę o pierwszej sprawie
    druga jest nie odwołalna

[x]
FASTFIN -4,20% 1,01 2023-10-03 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.