usa by zrobili? A może jakiś Japończyk? Przecież firma ma więcej pieniędzy, niż za nią oferują. Swoja drogą to dziwią mnie fundusze, powinni zbierać po 65 zł i juz.
To by było ciekawe rozwiązanie. Mogło by na przykład PZU zrobić kontrwezwanie po 100 może wtedy goodyear by się obudził. A póki co może dywidenda w tym roku będzie na normalnym poziomie czyli 4-5 zł za papier. Ja tam swoje wiem że ta firma jest warta 120 zł/akcja -
Panowie jak obstawiacie wyniki za ostatni kwartał 2009 roku
- zima od chin - przez europę do ameryki północnej - to zimowe oponki schodzą
- marże wzrosły w 3-kw na +
- zapotrzebowanie na ciężarowe w europie - cały czas rośnie
Myślę ,że będzie 34 mil. zł za VI kwartał,jeśli marże nie zostały obniżone a może być niespodzianka jeszcze więcej.
Raczej już chyba nie powtórzy się stosowanie marży w swobodny sposób, to już jest przeszłość.
Kto ma wiedzę ile goodyear zarobił w IV kwartale bo cła na opony chińskie zostały nałożone od października 2009 r.
Wydaje mi się ,że efekty będą dopiero tego od Nowego Roku 2010.
Goodyera powinien jak najszybciej przejąć resztę akcji dębicy, rozbudować zakład, zwiększyć moce produkcyjne - tak aby osiągnąć roczne przychody na poziomie 3-4 mld zł - TO JEST SZANSA OSIĄGNĄĆ SUKCES W EUROPIE gdzie to jest możliwe jak nie w dębicy gdzie koszty są 4-krotnie mniejsze niż na zachodzie - a z nierentownych fabryk się wycofywać/ - PRZEMYSŁ OPONIARSKI WCALE NIE NALEŻY OD KONIUNKTURY W PRZEMYŚLE MOTORYZACYJNYM - PRAWIE 80% opon jest produkowanych na rynek wtórny (wymiana)
Do 15 lutego WIG20 spadnie poniżej 2000 pkt. myślę że Dębica obroni w tym czasie 60zł a później już tylko marsz w górę Dębicy bo to jest ostatnia korekta. Zysk Dębicy na pewno przekroczy za IV kwartał 30 mil. zł i te wyniki będą zbliżone kwartalnie już 2010 r. Jak ktoś wytrzyma luty to później nie będzie już narzekał.
CHYBA CZEKA NAS KOREKTA I TO GLEBOKA. ZOBACZYMY JAK BEDZIE ZACHOWYWAC SIE DEBICA?
DZISIAJ LOTOS ZROBIL WEZWANIE NA AKCJE RAFINERII JASLO ZA 60% WARTOSCI NOMINALNEJ TANIO WSZYSCY CHCA KUPOWAC AKCJE I DZIWIC SIE JANKESOM!!!! BIEDNYM ZABRAC DAC BOGATYM
POZDRAWIAM CIERPLIWYCH AKCJONARIUSZY.
- a mi się wydaje że dębicę czeka wieczenie magazynów z opon zimowych przy takiej zimie a co za tym idzie niezły raport za 4 kw 09* i 1 kw 2010r.
- inwestycje z 2008r czyli ponad 100 mln zł poszły zapewne w zwiększenie mocy przerobowych w segmencie opon ciężarowych na które zapotrzebowanie w europie cały czas się zwiększa/
Dębica obroni 60 zł na tej korekcie jestem pewien,wytrzymać tylko Luty tak nie wiele zostało jeszcze trzy tygodnie ale to będą ciężkie tygodnie.
Gratuluje tym co sprzedali Dębicę i kupili akcje z Wig-u 20,to jest początek masakry na tych akcjach tam KGHM spadnie poniżej 60zł bo miedz i ropa będą lecieć w duł na łeb na szyje (wiadomość od mafii).
Gratuluje wyboru i współczuje głupoty.
Gdzie są Ci co mnie obrażali i nazywali mnie warzywem: Słonce Karpat,XXX. Ringo,Lew i jeszcze tam rożne gady a o Tomie to już nie mówię bo to jest bystra bestia,on nie straci, tylko żeruje na głupkach w/w. typowa metoda żydowska.
Dębica to bezpieczna zatoka na tą burzę jaka nas czeka.
Tutaj można być spokojnym o wyniki, widełki kursu i przyszłość. Może niektórzy sprzedają teraz Dębice żeby kupić KGHM w "promocji" ale obawiam się że niedługo na papierach wigu 20 będzie jeszcze większa promocja.
widzisz ja sie uparlem i trzymam debice choc nie powiem
uwazam iz zle zainwestowalem ,lecz z natury leniwy jestem i nie zmieniam inwestycji
zbyt czesto.
uwazam iz kupienie nwo za 12 zł daloby lepszy zysk lub bph za 28
(w tym momencie kupowalem debice.)
ale nic ja jestem twardy i czekam dalej.
debica spadnie przy tak duzych spadkach do 58-60 lecz wiecej chyba nie tu akurat uwazam podobnie jak ty,lecz z kolei nie widze az takich szans na wzrosty za 3 tygodnie jak ty
- panowie usa na zielono to po takich spadkach w Polsce w poniedziałek +2,5 %
- a co do dębica obstawiam 3-warianty
1. Dogadują się z pzu i schodzi z giełdy po 110-120 zł
2. Dębica zostaje i wypłaca dużą dywidendę związaną z przejściowymi kłopotami goodyera w stanach ( powtórka z 2002 r )
3. Dębica zostaje na giełdzie - niewypłaca dywidendy a cały zysk z lat poprzednich powinno to być około 250 mln inwestuje w SSE Euro-park w Nowoczesne opony o wysokich osiągach w dębicy ( zezwolenie z 2008r )
...................................................................................no ale wtedy to 150 za papier !
Jeszcze o połowę spadnie Wig 20 czyli o 10-12% i to samo będzie z Wig-em,odreagowanie będzie chwilowe w przyszłym tygodniu ale dla Dębicy to będzie bez znaczenia jest mocna.
Odbicia z tych dołków Wig-u nie należy szybko się spodziewać bo na wiosnę na GPW wchodzi PZU i jeszcze jakaś firma energetyczna i w sumie inwestorzy w portfelu na kupno tych akcji muszą mieć co najmniej 50 miliardów zł, wobec powyższego nie będą się angażować w kupno akcji tylko sprzedawać.
Zysk z IV kwartału Dębicy pokaże już na stałe na najbliższą dekadę zyski Dębicy,będą zbliżone do tego kwartału i z czasem z tendencją zwyżkową.
120 zł już nie wchodzi w rachubę,goodyear jak będzie chciał w tym roku kupić te 5 % akcji będzie musiał zapłacić 140-160 zł
"Jeszcze o połowę spadnie Wig 20 czyli o 10-12%" - uczyli mnie, że spadek o połowę to 50%...widocznie waldi chodził do klasy specjalnej.....
"Odbicia z tych dołków Wig-u nie należy szybko się spodziewać bo na wiosnę na GPW wchodzi PZU i jeszcze jakaś firma energetyczna i w sumie inwestorzy w portfelu na kupno tych akcji muszą mieć co najmniej 50 miliardów zł " - takiej prywatyzacji w skali roku to jeszcze w historii tego kraju nie było.....
"Zysk z IV kwartału Dębicy pokaże już na stałe na najbliższą dekadę zyski Dębicy" - ostatnią bzdurę podobną czytałem jak ktoś napisał, że w temperaturze zera bezwzględnego ciała znikają.....
reasumując...waldi dalej jest wsiowy.....g..k...gratuluję jego wyznawcom ;)
Oj ta Debica slabiutko slabiutko. Wynik napewno po calym roku 2009 nie bedzie zblizony do tego z 2008r. wskazniki ulegna zmianie wiec moze byc zjazd. Pozdrawiam cierpliwych.
Amika.............zysk netto po 3 kw.............( -1 mln )
Comarch........zysk netto po 3kw............( + 5 mln )
Dębica............zysk netto po 3 kw..............( +55 mln )..........i to w czasie kryzysu.
ta firma powinna być warta ............. 1,5 - 2,0 mld zł