• w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~grzegorz [83.71.59.*]
    witam.co mozna poczac z 20 tys.PLN aby po okresie 6-12 mc.zyskac 15-20% lub wiecej.wiem ,ze taka inwestycja wiaze sie z duzym ryzykiem "umoczenia"czesci kasy na co jestem przygotowany.jesli ktos zna jakies razwiazania baedzo prosze o info.dzieki,pozdrawiam.
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~Dariusz [150.254.181.*]
    Obecnie najkorzystniejszą formą inwestycji są fundusze - zarówno polskie jak i zagraniczne (oczywiście fundusze akcji). Kryzys mają już za sobą, zatem teraz i przez następne 2-4 lata będą przynosiły największe zyski. Wiele funduszy nie odrobiło jeszcze strat z 2008 roku, ale są w trendzie stabilnego wzrostu rzędu 40-50%. Więcej: workshom@gmail.com
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~SET [83.25.50.*]
    O matko Polko. Jak długo jeszcze będziesz mędził naganiaczu? Już widzę te kolosalne wzrosty, zyski ....
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: opiekuninwestora.pl [95.108.28.*]
    Ja także polecam rynek funduszy - chyba, że staniesz się specjalistą w jakiejś innej dziedzienie inwestowania.

Tylko dlaczego przyjąłeś zasadę: Chcę zarobić 20%, alt to wiąże się z dużym ryzykiem "umoczenia" części pieniędzy? Prawdopodobnie wynika to z tego, co mówi się o funduszach akcyjnych - inwestując agresywnie musisz się godzić z większą stratą.

To całkowicie błędne założenie. Fundusze to nie lokata, którą zrywając tracisz odsetki. A próba inwestycji na "pół roku do roku" w jakieś fundusze akcji i liczenie na to, że się uda czy też nie - jest moim zdaniem błędna (i wynikająca z tego, że od lat promuje się takie podejście). Jakie były skutki - widać gołym okiem. Dywersyfikacja? O tym na moim blogu - dziś po południu obliczenia (proste) pokazujące jak bardzo to nie ma sensu.

Podaję gotową prostą i do bólu skuteczną metodę zainwestowania dziś w fundusze akcji na pół roku lub rok. Dającą szansę na duże wzrosty (to zależy od tego jak będą rosły giełdy) a jednocześnie gwarantującą, że stracimy minimalnie, a jeżeli tylko nie bedziemy mieli pecha, ża akurat kilka dni po zainwestowaniu zaczną się straty - mamy bardzo dużą szansę zabezpieczyć dużą część wypracowanych zysków.

Trzeba tylko przestać myśleć o inwestowaniu w fundusze przez pryzmat przewidywania przyszłości :)

http://blog.opiekuninwestora.pl/index.php/strategia-inwestowania-nie-trzeba-przewidywac-przyszlosci/
  • Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. Autor: opiekuninwestora.pl [95.108.28.*]
    Założenie:
    - mam kwotę do jednorazowej inwestycji
    - zależy mi aby na koniec roku w najgorszym razie mieć niewielką stratę
    - ale oczekuję możliwości wysokich zysków.

Uważam, że jeżeli tylko akceptujemy niewielkie ryzyko, można spokojnie zainwestować w fundusze akcji.

Proponuję takie zasady (mnie przekonują :) )

Po pierwsze:
    ---------------------------
    Nie stosować się do zasady:
    "Inwestując agresywnie godzę się na duże ryzyko to znaczy akceptuję możliwość dużej straty".

Dlaczego? W przypadku większej straty może nie być szans na jej odrobienie do końca roku.

Aby odrobić stratę 30% trzeba zysków 43%. A to może trwać nawet 10 lat. Były takie fundusze akcyjne (i to nie małych i średnich spółek, tylko te standardowe, uniwersalne), które w 10 lat zarabiały mniej niż 40%.

Po drugie:
    Określić akceptowane ryzyko. Ale konkretnie. Czyli jaką część wpłaconych pieniędzy chcemy ew. stracić.

Proponuję 10%. (w czarnym scenariuszu może oznaczać nieco ponad 10%)

Po trzecie:
    Zainwestować i działać według poniższego scenariusza.

1. Wpłacamy kwotę np. 20.000 zł
    2. Określamy próg straty (10%) jako wartość portfela: 18.000 zł
    3. Codziennie sprawdzamy, czy wartość portfela < 18.000
    4. Jeżeli na koniec tygodnia wartość portfela to ponad 20.000 to podnosimy nasz próg alarmowy. Przykładowo po tygodniu portfel wart jest 20.500 - podnosimy próg do (20500 - 10%) 18.450.
    5. I ponownie codziennie sprawdzamy czy nie przekroczyliśmy progu alarmowego

W ten sposób, mamy szansę stopniowo podnosić nasz próg alarmowy.
    A gdy tylko go przekroczymy to kończymy naszą inwestycję i do końca roku trzymamy pieniądze na lokacie.

Jaki może być koniec takiej inwestycji?

1) Mamy pecha i od samego początku zaczynają sie spadki.
    Wycofujemy się po przekroczeniu progu alarmowego
    bez żadnych sentymentów. I na koniec roku mamy
    niewielką stratę (gdybyśmy akurat mieli pecha
    i od samego początku roku były straty)

Wtedy po prostu przyznajemy się przed sobą:
    "Chciałem inwestować agresywnie, zakładałem
    że mogę stracić, ale dzięki konkretnej zasadzie
    straciłem niewiele". I realizujemy cel awaryjny:
    - na koniec roku mamy niewiele mniej niż wpłaciliśmy

Nie wolno nam załamywać rąk, jeżeli w ciągu roku zaczęły
    się wzrosty. Chyba, że uznamy, że próbujemy w ciągu
    roku ten scenariusz powtórzyć.

2) Było trochę wzrostów, potem spadki, ale dzięki podnoszeniu
    progu alarmowego udało się wycofać tak, że mamy zabezpieczoną
    część zysków. Płacimy podatek, a pieniądze leżą na lokacie.
    Cieszymy się z tego co udało się zarobić.

3) Był dobry rok wzrostów. I nie było potrzeby wycofać się z inwestycji. Cieszymy się zyskami wiedząc, że wielu innych inwestorów wahało się czy w ogóle spróbować.

Powyższą metodę nazywam Kroczący Stop Loss i wkrótce dodamy ją do portalu (aby tych obliczeń nie trzeba było śledzić ręcznie).
  • Re: Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. Autor: 4tunat [84.10.101.*]
    hmm ... tzw. kroczący SL jest faktycznie dość skuteczną metodą zarządzania ryzykiem i wielkoscia pozycji, ale pod jednym BARDZO ważnym warunkiem ... realizacja SL jest natychmiastowa. A to w przypadku funduszy jest praktycznie nierealne. Zwłaszcza jeśli chodzi produkty zawierające w sobie "koszyk" różnych F.A z różnych "stajni" krajowych i zagranicznych. Pamiętać również trzeba o najczarniejszym scenariuszu ... panika połączona z masowym napływem zleceń umorzenia j.u. F.A oznacza ZAWIESZENIE realizacji zleceń w TFI. Wtedy nasz SL możemy sobie co najwyżej wsadzić ... w buty ;-)
  • Re: Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. Autor: opiekuninwestora.pl [95.108.28.*]
    Teoretycznie można tu szukać problemów. Praktyka pokazuje, że jednak nie jest tak strasznie.

1) Fundusze to nie giełda.
    --------------------------------
    Wycena jest raz dziennie, a zmiana dzienna, nawet podczas spadków nie jest taka jak niektórych spółek na giełdzie.

2) Stop Loss w praktyce tej strateii należy ustawić na niskim poziomie.
    -----------------------------------------
    Dla inwestycji na pół roku może to być np. 5%. Z premedytacją. Nadrzędnym celem strategii jest zapewnić sobie brak straty lub stratę minimalną, a jednocześnie dać szansę na duży zysk.
    Próg 5% przy funduszach może się zdarzyć dość szybko. A wtedy, jak pisałem, mówimy sobie "cóż, tym razem się nie udało" - i do końca tego pół roku przechowujemy pieniądze bezpiecznie (np. na lokacie).

Dotyczy to sytuacji gdy inwestujemy np. na pół roku i te pieniądze po pół roku mamy już na coś zaplanowane. Wtedy nie ryzykujemy wiele.

3) A ponieważ stop loss mamy na niskim poziomie...
    -------------------------
    To panika wyprzedaży nam nie grozi. Masowe uciekanie z funduszy niestety jest wynikiem braku strategii i dopuszczeniem do dużej straty - i przy 50% trudno dalej pieniądze trzymać w tym samym funduszu.

A więc - panika tutaj nam nie grozi.

4) Zawieszenie umorzeń j.u....
    Od początku istnienia funduszy w Polsce znam jeden przypadkek takiej sytuacji (dla 3 funduszy).

Więc raczej nie ma się czego obawiać:)

5) Reakcja natychmiastowa
    ---------------------
    W funduszach najczęściej oznacza opóźnienie 1 dzień (np. dla wielu funduszy z mBanku) a w polisach (gdzie są koszyki różnych stajni, polskie i zagraniczne fundusze) z reguły dokonuje się z 2 dniowym opóźnieniem.

Wystarczy skorzystać z np. naszego systemu powiadomień.

Prawdopodobnie notowania funduszy pobieramy najczęściej w Polsce (co 15 minut). I ok godziny 18. mamy już ponad 80 wycen funduszy z dnia bieżącego (np. w mBanku te wyceny pojawiają się na drugi dzień). Można więc bardzo szybko zareagować (np. po otrzymaniu SMSa) - co dodatkowo oszczędza nasz czas.
  • Re: Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. Autor: 4tunat [84.10.101.*]
    Kolega opiekun jest zadziwiajaco pewny, ze rynek jest w pełni przewidywalny i praktycznie NIE może przezornego inwestora niczym zaskoczyć ... ;-)
    Ad 1. Oczywiscie że zmiany wycen j.u. nie są tak dynamiczne jak poszczególnych spółek, ale i one mogą mocno oscylować, jako, że stanowią średnią wycen spółek bedacych w portfelu danego F.A
    Ad.2 Ustawianie SL np. na -5% spowoduje, że będzie nas wywalać z rynku dość często, zwłaszcza przy męczących trendach bocznych ze sporym zakresem zmiennosci.
    Ad.3. Faktycznie w panice brac udziału nie bedziemy, bo przy każdej, nawet niewielkiej korekcie SL wywali nas z rynku.
    Ad.4. Czy fakt, ze jakieś zjawisko wystąpiło tylko raz czyni jego powtórzenie niemożliwym?
    Ad 5. Prosze o wskazanie w jakich polisach inwestycyjnych(jakich firm) konwersja zostaje dokonana w ciagu 2 sesji(dni roboczych). Zazwyczaj jest w OWU zapis podajacy nawet do 5 dni roboczych. Jeśli nawet(mocno watpię), to 2 sesje opóźnienia w pewnych warunkach potrafią nieźle przetrzepać aktywa. ... ;-).
    Zupełnie niemozliwe jest konwersja w ciągu 2 dni w przypadku Funduszy zagranicznych w ramach polis inwest. Obawiam się, że umorzenia również tak szybko nie nastąpią ...
  • Re: Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. Autor: opiekuninwestora.pl [95.108.28.*]
    Podejście praktyczne pokazuje, że rynek przewidywalny nie jest. Dlatego, jeżeli zamiast go przewidywać określimy sobie próg akceptowalnej straty i bez żadnych sentymentów wycofamy się z inwestycji po prostu zrealizujemy nasz plan. Tu przewidywalność rynków nie ma żadnego znaczenia.

Stop Loss na 5%
    Celowo ustawiony jest na tak niskim progu, aby właśnie nas "wyrzucić" przy mocno zmiennym trendzie bocznym.

Mówimy o inwestycji w f. akcyjne na krótki okres, gdzie nadrzędnym celem jest zabezpieczenie kapitału lub minimalna strata. Dlatego czekanie na spadki ponad 10% nie będzie dobrym rozwiazaniem - trudno będzie to np. w ciągu kilku miesięcy odrobić.

Podejście praktyczne Kroczącego Stop loss dla Inwestycji krótkoterminowej zakłada dwie możliwości:
    - uda się dobrze zarobić
    - uda się wyjść z minimalną stratą

Gdy taki stop loss nas "wyrzuci" po prostu uznajemy "Tym razem się nie udało" i spokojnie do końca inwestycji (miała być krótkoteminowa) mamy pieniądze na lokacie /f.pieniężnym.

Cel nadrzędny został zrealizowany.

Dokładniej opisałem to tutaj:
    http://blog.opiekuninwestora.pl/index.php/chce-zainwestowac-agresywnie-na-rok-dwa-w-fundusze-jak-to-zrobic/

W większości polis inwestycyjnych (Axa, Aegon, Skandia, Generali) konwersja dokonuje się na 2 dzień po złożeniu zlecenia. Informacja o potwierdzeniu wykonania może trafić do nas po 5 do 10 dniach. Ale fizycznie nasze zyski liczone są według wycen z drugiego dnia.

Opóźnienie 2 dni w długoterminowym inwestowaniu i podejściu aktywnym (kilka konwersji w roku) nie ma żadnego znaczenia.

Czasem faktycznie - spowoduje, że stracimy więcej gdyż akurat w te 2 dni nadal trwały spadki. Czasem stracimy mniej, gdyż akurat w te 2 dni były wzrosty. Itd. Statystycznie "uśredni się".
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~piter [212.182.69.*]
    w mBanku fundusze:
    - HSBC GIF Russia Equity E (6m. 50%)
    - HSBC GIF Turkey Equity E (6m. 40%, 1m. 11.4%)
  • Spradzanie wyników na dany dzień nie pokazuje zbyt wiele. Autor: opiekuninwestora.pl [95.108.28.*]
    Kilka uwag do metody doboru funduszy w oparciu o wynik na jakiś konkretny dzień

1. To, że dziś sprawdzając wyniki funduszy za np. ostatni miesiąc, pół roku czy rok, jakiś fundusz jest "pierwszy" na liście niewiele mówi. Jeżeli takie samo sprawdzenie zrobimy za tydzień, dwa tygodnie (lub dla sprawdzenia tydzień lub dwa tygodnie wcześniej) to na pewno wynik w procentach będzie różny, a i często kolejność funduszy też będzie inna. Czyliu ledwie dokonamy wyboru "najlepszego" a już po tygodniu okazuje się, że jednak inny jest teraz "najlepszy"

2. Jeżeli jakiś fundusz zarobił w ostatnich 6 miesiącach np. 40% to czy możemy odpowiedzieć na proste pytanie:

Jaki ten fundusz ma potencjał? Jak zachowywał się przy inwestowaniu na okres 6 miesięcy w niedalekiej przeszłości.

Czy to, że dziś ma wynik 40% to dla takiego funduszu standard przy wpłatach na równe 6 miesięcy? Czy też może akurat trafiliśmy na najgorszy możliwy dzień, i fundusz ten prawie zawsze gdyby inwestować w niego na pół roku dawał wynki lepsze niż 40%.

Ale tu od razu pytanie - a o ile lepsze? Czy zdarzało się, że ten fundusz potrafił ostatnio w pół roku zarobić np. 60%? 80%? A może 120%?

A może dziś ten wynik 40% to szczyt możliwości tego funduszu? I gdyby wniego inwestować na okres 6 miesięcy to wyniki były z reguły niższe. I znowu - jak bardzo niższe? Czy ten fundusz potrafił w pół roku przynieść stratę? Jeżeli tak to jaką?

Takie sprawdzanie jednego dnia nie daje odpowiedzi na powyższe pytania.

Niestety - całkowicie nie znamy potencjału możliwości tego funduszu. Nie w8iemy, czy ten wynik 40% to szczyt mozliwości, najgorszy dzień, czy też taka przeciętna stopa zwrotu dla takich iwnestycji trwających pół roku.

3. Wybór funduszu to jedno. A przyszłość to drugie.

Podzielę się moim podejściem do inwestowania. Jeżeli na dziś wybierzemy fundusz, który w oparciu o jakąś metodę, która wydaje się nam osobiście wiarygodna (choćby to sprawdzanie wyników za ostatnie pół roku) to cieszmy się, że dokonaliśmy wyboru tego naszym zdaniem najlepszego.

Ale... jeżeli strategia inwestowania, którą stosujemy zakłada, aby gdy na rynkach zaczną się spadki to nie powinno być tutaj żadnych sentymentów. Po prostu - wycofujemy się z tego funduszu. To, że jako najlepszy być może będzie tracił najmniej z pozostalych mnie nie przekonuje. Po co tracić...

4. Jak wybrać fundusz

Metod może być wiele. Każdy może stosować różne.

Ja proponuję zapoznać się z metodą, którą opracowaliśmy - tzw. analizą dynamiczną wyników historycznych funduszy.

Tu można zobaczyć na konkretnym przykładzie jaka jest różnica tej metody w porównaniu do doboru funduszy wg. wyniku w danym dniu.

http://policzmy.opiekuninwestora.pl/index.php/wyniki-czy-statystyki-poczuj-roznice/
  • Re: Spradzanie wyników na dany dzień nie pokazuje zbyt wiele. Autor: ~piter [193.93.68.*]
    człowiekowi chodziło o hipotetyczne zyski (liczy się ze stratami), więc nie powinien obserwować wykresów, z kilku lat, jeżeli chce zainwestować na rok, powinien się ograniczyć do funduszy/akcji które w przeciągu roku zarobiły najwięcej, co mu przyjdzioe z tego jeżeli będize obserwował codziennie jakieś akcje a nic nie kupi, jest ryzyko jest zabawa, niech sobie podzieli kasę na kilka kupek i w coś wejdzie, a tak na marginesie ile kosztują twoje usługi opiekunie, jeżeli dam ci kasę na rok powiedzmy te 20k. ile jesteś w stanie zagwarantować, ale pewnie się nie dowiem :D

i z jakiego źródła to skopiowałeś, bo z tego co tam można wyczytać raczej jesteś na nie, lub się na funduszach za bardzo przejechałeś, więc jaką alternatywną inwestycję proponujesz?
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~Doradca [83.242.94.*]
    Witam "rozgrzanego" inwestora :-)

Mogę poprowadzić Panu inwestycję na min. 12 miesięcy. Robię to od 15 lat, więc nie może Pan "liczyć" na istotną stratę, ale... mozemy sie umówić, że to będzie "jazda na maxa". Widełki Zysk/Strata widzę w ten sposób: +50%/ -5%. Ograniczam straty, nie zyski.
    Dynamicznie prowadzona Lokata zarządzana jest osobiście przeze mnie. Mam do tego uprawnienia KNF. Jej skład i zasadę działania ujawnię Panu w odpowiedzi na maila do mnie. Z reguły nie zarządzam lokatami mniejszymi niż 50.000, ale... możemy porozmawiać.
    Proszę napisać maila. Moje dane teleadresowe na stronie:
    www.lokatyinwestycyjne.orangespace.pl
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~Kielbik [87.52.43.*]
    Chlopie zastanow sie najpierw co masz zrobic. Czy jestes w stanie powierzyc kase kolesiowi z internetu by zarzal nia. Dlaczego on to robi. Sam poczytaj i sam podejmij decyzje w co i jak. Nie slucha naganiaczy bo rownie dobrze idac tym sladem ich rady porownuje do kupna bananow za 20 k i potem handlu na bazarze przy -20 stopniach. POzdrawiam
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~polak [213.192.120.*]
    udzielic pozyczki, forma zabezpieczenia przewlaszczenie na zabezpieczenie, odsetki maksymalne dopuszczalne czterokrotnosc stopy lombardowej. Zysk pewny w 100%
  • W SIEBIE - pomogę Autor: ~bezzusu@wp.pl [91.94.31.*]
    napisz
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~dragon [195.238.227.*]
    widze że sie wszyscy skupili na funduszach...

Ja powiem tyle jesli liczysz się z duza strata i chcesz miec potencjalnie duzy zysk zainwestuj na foreksie. Jesli wierzysz analitykom to obstaw np umocnienie złotego(spadek kursu EUR USD czy CHF) ustaw sobie dżwignie np 50:1 i potencjal zysku (jak równiez starty) masz ogromny nawet powyzej 100%.
  • podpowiem Autor: ~bezzusu@wp.pl [87.96.62.*]
    napisz na maila podpowiem
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~gigas [77.255.145.*]
    Cześć poczytaj sobie na tej stronie
    https://kokos.pl/?ppk=4bc5a391621d9
    jest tu możliwość inwestowania w pożyczki społecznościowe, poczuj się jak bank pożyczaj ludziom pieniądze nawet na 20% w skali roku to bardzo dużo biorąc pod uwagę że ryzyko w brew przeciwnie nie jest takie wysokie ja osobiście tak inwestuję każdą złotówkę pozdrawiam
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~raf [92.3.108.*]
    tutaj sa prawie wszystkie mozliowsci inwestowania

http://w-co-zainwestowac.pl/
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~odpowiedź [77.114.41.*]
    tutaj: http://bestfunds.pl znajdziemy fundusze dostępne bez opłat i prowizji!!!

BESTfunds.pl - fundusze inwestycyjne przez internet bez opłat i prowizji
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~gosc [92.5.17.*]
    forum.w-co-zainwestowac.pl/
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [92.5.17.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~damian [83.16.120.*]
    poszukuje pozyczki ty ustalisz procent i warunki mam 24 lata czysty bik ale brak historii i banki odmawiaja moje zarobki 1900zl umowa czas nieokreslony chodzi o 5-8tys kontakt mail damianblachownia21@gmail.com TYLKO naprawde powazne
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~XXL [85.14.117.*]
    Żaden bank nie chce Ci udzielić tak niskiego kredytu mimo, że masz umowę o pracę na czas nieokreślony ?
    Mało prawdopodobna historia, praktycznie niemożliwe.
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~mantec [212.96.244.*]
    20 tysięcy to żadna inwestycja - na lokacie zarobisz śmieszne grosze. Jeśli dysponujesz sporymi sumami to wtedy można pomyśleć. Przeznaczyliśmy w sumie kilka milionów na magazyny Jartomu i wiem, że było warto - powinniśmy całkiem nieźle zarobić.
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~pelka [212.96.244.*]
    Zysk trochę mniejszy, ale ryzyko też, a przynajmniej tak to odbieram. Znasz Blue Investment Group? Chodzi o prywatne obligacje - świetny temat, przynajmniej w teorii, bo sam jeszcze w to nie wchodziłem. Kurde - temat dobry. Goście inwestują w mieszkania, ale kupują je za grosze, bo z rynku bankowego, do którego dostęp ma ograniczona lista podmiotów. Sądzicie, że w sytuacji kiedy każda taka obligacja jest zabezpieczona nieruchomością wartą więcej niż ona, można na tym stracić?
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~jaro [195.110.50.*]
    kup sobie Euro, ja stawiam ze w połowie wakacji może być po 4.7-5 zl, , 
    dzis jest po 4.40
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~ALEKSANDER [159.205.180.*]
    Ładuj wszystko w kupony TOTOLOTKA i EKTRAPENSJĘ!!!!
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~fseba [89.66.151.*]
    ryzyko jest zawsze wliczone w inwestycję, posiadam ciekawa informację, może Cię zainteresuję,
    zapraszam do kontaktu: fseba1978@gmail.com
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: maniakforexu [89.79.238.*]
    Jeśli szukacie ciekawej oferty easyMarkets prowadzi konkurs. Można w nim wygrać stanowisko traderskie 
    sami zobaczcie, poniżej informacje 

link 
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~Antek [79.110.193.*]
    Ja od ponad roku inwestuję na tzw.SL- Pożyczkolandia. pożyczam ludziom drobne i większe kwoty na procent i dodatkową prowizję. Zysk z tego fajny, nawet jak policzę to co nie wróciło do mnie to nadal jestem happy.

• Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: kaktus13 [212.244.185.*]
    prawda jest taka, że im większe ryzyko tym większy zysk :)
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~infek [176.221.122.*]
    Giełda
    forex
    ewentualnie fundusze inwestycyjne ( te mniej stabilne ale dające większe możliwości zysku - jest to jednak bezpiecznejszy sposób inwestowania niż giełda czy forex, które wiążą się z niesamowitym ryzykiem).
    Nie wiem ile zarabiasz skoro możesz wydać te 20 tys. złotych na jakieś niepewne inwestycje ale przed zainwestowaniem polecam poczytać sobie kilka tematów tutaj: link 
    Jest to dział o inwestowaniu.
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~Marian [93.159.154.*]
    Zainteresuj się pożyczkami społecznościowymi. Co prawda ryzyko straty nie jest jakieś szczególnie olbrzymie, ale to chyba tym lepiej, bo zysk jest naprawdę spory, mniej więcej na takim poziomie jaki Ci odpowiada. Ja np. regularnie inwestuję właśnie w social lending i udaje mi się osiągnąć zysk na oprocentowaniu w wysokości średnio 15-20%, czasem nawet i więcej. Dlatego właśnie uważam, że jest to coś idealnego dla Ciebie, bo np. w CapitalClub możesz zainwestować kwotę taką jaką chcesz. Można zacząć od bardzo niskich kwot, ograniczeń w drugą stronę nie ma, także wspomniane przez Ciebie 20 tysięcy spokojnie by przeszło. Na Twoim miejscu bym się zbyt długo nie zastanawiał, bo to ryzyko nie jest przytłaczające, a zysk na pewno będzie Ci odpowiadał.
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: bart_ot [83.8.253.*]
    Pożyczki społecznościowe? Zwariowaliście? Miałbym pożyczyć obcej osobie pieniądze i liczyć na to, że mi odda? A jak nie odda to mam się szarpać po sądach i windykacjach? Bez jaj.
  • Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? Autor: ~Olga [91.226.50.*]
    wysoki zysk nie musi wiazac sie z duzym ryzykiem. Wpłaciłam 10 tys. na te obligacje link To są obligacje ze  100% gwarancją kapitału. Odsetki to 10% rocznie, a że obligacje na 2 lata to łączna kwota jaką zarobię to 20% minus oczywiście podatek Belki. Fajnym bonusem jest to, że odsetki są wypłacane kwartalnie i jest możliwość wcześniejszej odsprzedaży swoich obligacji w razie gdyby ktoś nagle potrzebował wypłacić oszczędności. Już nie dam bankom obracać moimi oszczędnościami za 2% rocznie albo i mniej!