wyglada na to ze cos sie bedzie dzialo. Bo od kilku dni obroty sa bardzo wysokie jak na te spolke. Ale skupowanie jest prowadzone na spokojnie bo cena nie wystrzelila jeszcze jakos specjalnie w gore
Kupiłem pare kilo enapu ale patrzę teraz na wczorajsza świece i obawiam się ze jednak się pospieszylem. No i oczywiście mam delikatnie w plecy po jednej sesji. Jest to jedyna spółka w moim portfelu kupiona praktycznie bez obserwacji co może doprowadzić do straty (od taka mała zemsta od losu za lenistwo i zbyt emocjonalna transakcje - zachowalem się jak typowy leszczyk)
...członek RN skupuje spokojnie ,ale konsekwentnie...od 3.08.09 do 8.01.10 zwiększył ilość posiadanych akcji z ok 162tys szt do ponad 390tys szt ....wszystko po cenie ok 1.6zł za akcję...nie sądzę aby to był koniec jego zakupów,nie sądzę też aby doszło w najbliższym czasie do silnego wybicia....moim zdaniem nastąpi to dopiero za 3-6 miesięcy a wzrost może być znacznie większy niż to co niektórzy sugerują....
Coś wiedza - problemem jest jednak co innego jak RZ kupuje to kupuje w zakresie a-b a ile chcą kupić i ile maja czasu jak maja dużo czasu to problem jest i papier będzie bardzo dla cierpliwych. Nie znam spółki kto jest animatorem ? Dla mnie bardzo ważna informacja - obserwuje dwóch animatorow i jak się pokazuje info o transakcjach własnie ich to wiem co robić.
siedze na enapie od dosyc dawna kiedy byl duzo nizej i wychodzil z finansowego dolka, jak widac poprawa finansowa nastepuje w lepszym stopniu niz kurs na gieldzie. Moim zdaniem przelomowym momentem byla wymiana prezesa w zeszlym roku na dobrego fachowca, ktory robi naprawde dobra "robote" i zdecydowanie przyspieszyl rozwoj firmy.Najwieksza wada tej firmy jest ubogosc przekazywanych informacji, wlasciwie przekazuja tylko to co musza prawnie przekazac nic wiecej nie mowia.Nawet po wynikach nie udzielaja zbyt duzo informacji i tu jest zdecydowanie najwiekszy blad ze sa malo medialnie reklamowani stad zapewne tak male zainteresowanie akcjami. Po co ktorys z czlonkow skupuje akcje?? moim zdaniem ma na tyle duza wiedze na temat przyszlosci spolki ze angazuje sie takimi srodkami , prawdopodobnie po przekroczeniu 5 proc bedzie chcial byc juz w zarzadzie spolki i czerpac jeszcze wieksze korzysci ze spolki. Co do animatora to prawdopodobnie nie maja podpisanej takowej umowy z zadnym z biur maklerskich ale moge sie mylic przez mala aktywnosc tegoz animatora. Plan na przyszlosc- 1zmiany w zarzadzie, 2byc moze jakas fuzja lub przejecie enapa, bo raczej sam enap posiada za malo srodkow by kogos znaczacego przejac, 3 podpisanie naprawde duzego kontraktu np z PGE i to bedzie cos co zmieni jeszcze bardziej wartosc spolki ktora wg mnie powinna byc wyceniana na 2,50 zl . Licze tez na jeszcze jeden efekt jaki czesto sie zdarza, ze z tak duzego niedowartosciowania przejdzie etap silnego przewartosciowania i na to czekam(max 2 lata) . Mysle ze za cierpliwych godna polecenia bo kiedys wybicie nastapi.
zarząd kupuje... branża bardzo ciekawa i przyszłościowa... a w związku z tym możliwa kolejna próba przejęcia ENAPu, ale po znacznie lepszej cenie... akcje od dziewięciu miesięcy praktycznie stoją w miejscu... wybicie może byc mocne... pozdr.
No ja mam taka nadzieje - jutro dokupie około 5k zobaczymy co będzie - gdyby tylko ff był niższy może jak zarząd skupi ...
Jutro jednak liczę ze enap będzie się podnosil - techniczne niestety na wskaznikach nie wygląd zbyt zachecajaco jednak wyniki z tego co czytam na forum dają szanse na wyższe poziomy.
Czy na forum ENAP jest jakiś inwestor który może mi polecić lekturę dotycząca analizy fundamentalnej - o ile z linku widzenia at ciężko będzie coś znaleźć wartego uwali "wszystko przerobilem i obracam od kilku lat wg tej zasady (z dobrym skutkiem) to chciałbym coś lyknac z analizy fundamentalnej coś co ładnie wprowadza. W zamian za pomoc mogę polecić kilka książek ktore ładnie wprowadzają do analizy technicznej. Nie pisze tutaj tylko o książkach typu Murphy czy Nilson są jeszcze książki ścisłe powiązane pomiędzy psychologia inwestowania wg analizy technicznej.
....tak na marginesie...w ubiegłym roku o tej porze było sporo komunikatów dotyczących umów na kwoty po kilka mln zł,teraz jest tego zdecydowanie mniej...moim zdaniem może to oznaczać,że szykuje się naprawdę duża umowa ....
Korekta na rynku a enap to obecnie typ spółki defensywnej takie spółki lubią korektę mam tego 10k i szczerze się zastanawiam nad podwojeniem pozycji - po wczorajszej sesji wskaźniki ładnie do wybicia i tego się spodziewam.
W sobotę ruszam z blogiem (miała być strona ale koszty sewerow po co mi to) wiec na forum jedynie umieszcze adresik - będzie temacik dla chcących podlapac zasady zdrowej spekulacji i opis portfela co kiedy dlaczego (kupno sprzedaż i zamiana spółek). Wykresiki będę podawał w różnych interwalach z opisami - oczywiście po sesji da mi to możliwość skupienia się na sesji.
Uciekam powoli z forum - poleci trochę spółdzielnią zapewne bo cześć osób będzie się sugerowała ale w blogu nie o to będzie chodziło.
ja mam tego 60k i chce dokupic kolejne 40. Skupowalem od listopada od 1,55 do 1,69.
Nie jestem jakims wybitnym znawca tematu ale w energetyce bedzie sie dzialo ( dlugoterminowo ). Polskie sieci sa do KOMPLETNEGO remontu. Enap zaczal robic sieci sredniego napiecia. Jest na to kasa bo sa dotacje z Unii oraz jest koniecznosc remontowania sieci. Zlecen nie powinno wiec zabraknac na rynku. Mam nadzieje ze ENAP dobrze sie w tym odnajdzie i bedzie powoli ale konsekwetnie poprawial wyniki.
Oprocz tego musimy czesc energii miec ze zrodel odnawialnych a tam tez trzeba to jakos podlaczyc do sieci energetycznej. Na to tez jest olbrzymia kasa z Unii.
Świetny opis - jak już kiedyś wspomniałem AF to nie moja dziedzina a to co piszesz to argument fundamentalny do spekulacji na tym walorze. Jeżeli będzie taka możliwość to bardzo chętnie przywitam Cię na blogu.
Dnia 2010-01-12 o godz. 13:39 -Logic napisał(a):
> Świetny opis - jak już kiedyś wspomniałem AF to nie moja
> dziedzina a to co piszesz to argument fundamentalny do
> spekulacji na tym walorze. Jeżeli będzie taka możliwość to
> bardzo chętnie przywitam Cię na blogu.
12.01. Warszawa (PAP) - Ministerstwo Skarbu Państwa 6 stycznia sprzedało 12.500 akcji Barlinka, a od 15 do 18 grudnia oraz 6 i 7 stycznia sprzedało 124.784 akcji Hutmenu. W wyniku tych transakcji Skarb Państwa nie posiada akcji Barlinka i Hutmenu - poinformowało MSP w komunikacie.
Sprzedaż akcji obu spółek została zrealizowana w ramach transakcji giełdowych na GPW
teraz tylko brakuje nam komunikatu o zakonczeniu sprzedazy przez MSP tej resztowki enapu i podaz sie skonczy a wtedy juz latwiej bedzie o przebicie 1.85