• Prezes: obroty będą wyższe o 25 procent Autor: ~nowy [109.196.50.*]
    Andrzej Kazimierczak 07-01-2010, ostatnia aktualizacja 07-01-2010 07:27
    – W tym roku chcemy się skoncentrować na dalszym ograniczaniu kosztów, a tym samym na zwiększeniu efektywności działania – mówi Dariusz Plesiak, prezes Prima Mody.
    Jego zdaniem cięcia kosztów są wciąż możliwe we wszystkich działach, a szczególnie w administracji i logistyce. Zarząd firmy handlującej włoskimi butami w sieci sklepów firmowych podkreśla, że przedsiębiorstwo będzie też korzystać z umocnienia kursu złotego do euro. Dzięki temu poniesie niższe niż w zeszłym roku koszty najmu powierzchni handlowych (są rozliczane w euro) oraz zakupu towarów.
    Plesiak liczy, że Prima Moda w 2010 r. zacznie zarabiać. Nie chce się jednak wypowiadać na temat spodziewanego wyniku. W minionym roku firma miała 1,9 mln zł straty operacyjnej (EBIT) i ponad 43 mln zł przychodów.
    Szef Prima Mody zakłada uzyskanie w tym roku około 25-proc. wzrostu obrotów. Ma to być osiągnięte dzięki zwiększeniu sprzedaży w obecnych placówkach, szczególnie tych, które zostały uruchomione w trakcie minionego roku. Sieć firmowa powiększyła się wówczas o osiem sklepów (teraz jest ich 38). Dodatkowo, co nie jest uwzględnione w szacunkach zarządu dotyczących tegorocznych przychodów, w bieżącym roku planowane jest otwarcie kilku nowych salonów.

PARKIET
  • Re: Prezes: obroty będą wyższe o 25 procent Autor: ~nowy [109.196.50.*]
    Obroty wzrosną o 25% a do tego do końca roku planowany BUY BACK....będzie się działo.
    "Na podstawie § 6 ust. 7 Statutu oraz art. 359 k.s.h, Zwyczajne Walne Zgromadzenie
    niniejszym upowa0nia Zarzad Spółki do nabycia w okresie od dnia 29 maja 2009 r.
    do dnia 31 grudnia 2010 r. akcji własnych Spółki, tj. akcji zwykłych na okaziciela o
    wartosci nominalnej 0,50 zł, w liczbie nie wiekszej ni0 640 000 sztuk i za cene
    nabycia nie wieksza ni0 4,3 zł za jedna akcje (łacznie zatem za cene nie wieksza ni0
    2 752 000 zł), celem ich pózniejszego umorzenia wraz z obni0eniem kapitału
    zakładowego Spółki"
  • Re: Prezes: obroty będą wyższe o 25 procent Autor: ~aaa [195.205.252.*]
    Prima prześcignie Euromark jeśli chodzi o potencjał wzrostów!!!!
  • Re: Prezes: obroty będą wyższe o 25 procent Autor: ~ładnie mówi prezes.. [89.231.50.*]
    Panowie, Panowie, spokojnie... proponuję napić się zimnej wody... spójrzmy na fakty - prezes zapowiada 25% wzrostu przychodów... brzmi ładnie... tylko, że to ma być głównie z nowych sklepów - policzmy - otwarto 8, jest 38, czyli sieć zwiększyła się o 26,7% ! (8/30). Jeśli przyjmiemy, że średnio zostały te sklepy otwarte w połowie roku, to przyrost będzie (jeśli będzie) 25% minus 26,7% / 2 czyli 25% minus 13.35% (oczywiście wszystko w przybliżeniu) a więc z zapowiadanych 25% wzrostu efektywności zostaje 11.65%. To chyba żadne szaleństwo - a trzeba też pamiętać, że spółce do tej pory przychody rosną, tylko w wyniku tego nie widać... niestety... od dwóch lat - STRATA... i niech mi nikt nie mówi o kursie euro, bo to już męczące... a opowieści o oszczędnościach w logistyce w kontekście firmy SIECIOWEJ, która rozrasta się po 25-30% rocznie naprawdę mnie mocno ubawiły. albo te koszty były tak wysokie i organizacja tak kiepska, że są POWAŻNE rezerwy do uwolnienia? - tylko wtedy pytam: co robił zarząd przez ponad dwa lata od debiutu? nie widział tych rezerw? teraz je dostrzega? ciekawe... albo opcja druga - jakieś symboliczne zwiększenie efektgywności może nastąpić, ale generalnie są to dalej barwne opowieści prezesa - z całym szacunkiem... piszę o tym, bo jako akcjonariusz oczekuję od zarządu spółki (nie tylko tej zresztą), że będzie działac i mówić o zrealizowanych konkretach, a nie tylko snuć baśnie jak to będzie wspaniale... sceptykom proponuję przyjrzeć się działaniom, sprzedaży i wynikom NG2 (m.in. CCC) - zupełnie inna bajka - żałuje, że nie mam ich akcji, a mam prime... bardzo żałuję... z sektora wybrałem właśnie to - i widze, że naiwnie dałem się oczarować opowieściom o świetlanej przyszłości... na razie jeszcze wierzę w sukces, ale mam tez nadzieje, ze zarzad czyta wypowiedzi akcjonariuszy (rozsadne) na forach i moze wreszcie konkretnie zajmie się praca. a potem przyjdzie czas na wywiady i snucie wizji. z checia przeczytam opinie innych forumowiczow, ktorzy maja akcje i chca merytorycznej dyskusji.
  • Re: Prezes: obroty będą wyższe o 25 procent Autor: ~aaa [195.205.252.*]
    masz racje ale jaki ty bądź ja masz wpływ na wahania kursowe - praktycznie żadne - chyba że dysponujesz milionami i jesteś wstanie robić z kursem spółki o niskim poziomie free float cuda - pozostaje oczekiwanie - bądź planowany skup akcji który ruszy troszkę kurs do przodu
  • Re: Prezes: obroty będą wyższe o 25 procent Autor: ~Redberries1 [82.15.243.*]
    ja tam teraz dokupuje dla mnie jste tanio pozdr
    gg8016786 pozdr chcecie piszcie .... pogadamy
  • Re: Prezes: obroty będą wyższe o 25 procent Autor: ~ładnie mówi prezes.. [89.231.50.*]
    ok, ok. ale ja nie pisałem o sztucznym manipulowaniu kursem, tylko o tym, ze warto (albo jak widać coraz wyrazniej) nie warto inwestowac w spolki, ktore beda sie dynamicznie rozwijac, zwiekszac przychody i ZYSKI. prima nalezy do firm sieciowych, ktore maja najwiekszy potencjal takiego wzrostu, jesli debiutuja ze stosunkowo niewielka liczba sklepow. tak bylo. Tyle tylko, ze zarzad opowiada ladnie, ale nic z tego nie wynika dla wzrostu wartosci spolki (a tym samym wzrostu wartosci akcji). proponuje zajrzec do prospektu i tego, co obiecywal zarzad przed emisja (na lata 2007-2009):
    - sprzedaz ok 108mln - jest ok 100mln (-6,9%)
    - liczba sklepow 35 - jest 38 (+8,6%)
    - wynik EBIT ok. +12mln - jest STRATA ok. -2mln !!

Czyli zarzad otworzyl wiecej sklepow niz planowal, a i tak sprzedaz jest nizsza, a obietnica zysku okazala sie fatamorgana. gratuluje dobrego samopoczucia zarzadowi (tak przy okazji - kadencja konczy sie cos kolo polowy roku - choc nie spodziewam sie, zeby zarzad defacto "sam sobie" nie udzielil absolutorium - bo taki jest uklad wlascicielski jaki jest...)

I troche sie irytuje, jak slysze, ze glowna przyczyna jest kryzys, bo wg GUS sprzedaz w sektorze odziez i obuwie nieznacznie, ale wzrosla (zreszta prognoza przychodow zostala "prawie" wykonana - czyli mozna). I nie chce tez sluchac dalej argumentu o wzroscie kursu eur - proponuje znowu zajrzec do prospektu emis - do projekcji byl przyjmowany kurs 4,0 !!!!, a średni w 2007 byl 3.7829, w 2008 3.5166, a w 2009 4.3273 czyli srednio: 3.8756 !!!!!!!! (sredni kurs wazony liczba sklepow byl na poziomie 3.93-3.96) CZYLI PONIZEJ PROJEKCJI na 4.0 !no wiec o czym my mowimy????

co jest faktyczna przyczyna tego, ze spolka przebimbala kupe NASZEJ kasy nic nie realizujac z obietnic??? moze ktos cos wie i sie wypowie, chetnie poslucham.

i jeszcze o skupie akcji - owszem, to moze podniesc kurs. tylko proponuje pamietac, ze jesli glowni akcjonariusze (Pan Prezes z zona i Invest Consulting) nie beda chcieli zmieniac struktury udzialow, a nawet moze beda chcieli obnizyc swoj udzial (bo do kontroli wystarcza im akcje uprzywilejowane co do glosu z serii A - moga nawet czesc zamienic na zwykle i tez pchnac, a i tak nie straca kontroli), to puszcza pakietowo swoje akcje serii B,, a moze tez czesc "duzych", ktorzy objeli 700tys w subskrypcji... wiec okazja do scashowania sie idealna.... a my - dawcy kapitalu bedziemy dalej wierzyc w bajki...

z niecierpliwoscia czekam na nowe prognozy na kolejne lata- jak sie znowu tak popisza jak przy ostatnich, to nie pozostanie nic innego niz tylko pusty smiech... i nie pisalbym o tym, gdyby faktycznie bylo widac walke o wynik - w prognozie kazdy moze sie pomylic, ale az tak, to zenada.

jesli ktos zechce podniesc mnie na duchu konstruktywnie negujac moje przemyslenia, albo podzielic i uzupelnic moje zdanie - chetnie poslucham. pozdrawiam. i obym byl pesymista.
  • Re: Prezes: obroty będą wyższe o 25 procent Autor: ~BartoszW [87.205.207.*]
    Nie wiem czy zauważyłeś ale od czasu kiedy był prospekt i kiedy były robione prognozy trochę się zmieniła sytuacja to znaczy był kryzys ponoć największy od 80 lat, a dodatkowo w połowie 2008 zaczął się krach na złotym a PRIMA to importer. Po takich zmianach otoczenia gospodarczego trudno oczekiwać realizacji prognoz.
    Pzdr
    witam szanownego forumowicza... dawno nie widziałem... krótko ustosunkuje się:

1 - dla mnie, jak slysze "kryzys" w ustach zarzadow tlumaczacych swoje wyniki to zwykłe slowo wytrych. Mój znajomy, ktory z racji funkcji styka sie niemal codziennie z top managmentem wielu firm powiedzial mi jakis czas temu przy lunchu cos, co poczatkowo mnie zaskoczyło, a powiedział mniej wiecej tak: "w sumie dla wielu menedżerów wyższego szczebla cały ten kryzys to jak gwiazdka z nieba, bo teraz przez 2-3 lata, niezaleznie, czy sa dobrzy, czy nieudolni, to wciaz jak mantre beda mogli tlumaczyc swoje porazki i zaniedbania albo brak inwencji jednym slowem - KRYZYS". Nie wiem, czy tak jest w przypadku Primy, ale błagam - mam już dość tego okrągłego frazesu, jeśli już mówimy o kryzysie, to proszę o fakty i liczby.

2 - jeszcze bardziej błagam - LITOŚCI: mówienie o "krachu" kursu złotego w odniesieniu do projekcji z prospektu emisyjnego, to nieświadome, albo celowe MYDLENIE OCZU. pisałem o tym wyżej - kurs przyjęty w projekcji 2007-2009 był WYŻSZY (4,0pln/eur) niż rzeczywiście zrealizowany (niezależnie czy liczyć średnią arytmetyczną, czy średnią ważoną - np ilością sklepów - ma to wpływ zarówno na czynsz, jak i ilość towaru). Więc przy takim kursie wynik uzyskany powinien być LEPSZY od zaplanowanego, a nie odwrotnie.

pozdrawiam
  • Re: Prezes: obroty będą wyższe o 25 procent Autor: ~INWESTOR [193.200.232.*]
    Dnia 2010-01-12 o godz. 00:12 ~ładnie mówi prezes.. napisał(a):
    > witam szanownego forumowicza... dawno nie widziałem...
    > krótko ustosunkuje się:

1 - dla mnie, jak slysze
    > "kryzys" w ustach zarzadow tlumaczacych
    > swoje wyniki to zwykłe slowo wytrych. Mój znajomy, ktory z
    > racji funkcji styka sie niemal codziennie z top managmentem
    > wielu firm powiedzial mi jakis czas temu przy lunchu cos,
    > co poczatkowo mnie zaskoczyło, a powiedział mniej wiecej
    > tak: "w sumie dla wielu menedżerów wyższego
    > szczebla cały ten kryzys to jak gwiazdka z nieba, bo teraz
    > przez 2-3 lata, niezaleznie, czy sa dobrzy, czy nieudolni,
    > to wciaz jak mantre beda mogli tlumaczyc swoje porazki i
    > zaniedbania albo brak inwencji jednym slowem -
    > KRYZYS". Nie wiem, czy tak jest w przypadku Primy,
    > ale błagam - mam już dość tego okrągłego frazesu, jeśli już
    > mówimy o kryzysie, to proszę o fakty i liczby.

2 - jeszcze
    > bardziej błagam - LITOŚCI: mówienie o
    > "krachu" kursu złotego w odniesieniu do
    > projekcji z prospektu emisyjnego, to nieświadome, albo
    > celowe MYDLENIE OCZU. pisałem o tym wyżej - kurs przyjęty w
    > projekcji 2007-2009 był WYŻSZY (4,0pln/eur) niż
    > rzeczywiście zrealizowany (niezależnie czy liczyć średnią
    > arytmetyczną, czy średnią ważoną - np ilością sklepów - ma
    > to wpływ zarówno na czynsz, jak i ilość towaru). Więc przy
    > takim kursie wynik uzyskany powinien być LEPSZY od
    > zaplanowanego, a nie odwrotnie.

pozdrawiam
    Przynudzasz -napisz lepiej po ile chcesz kupić to Ci sprzedam te 9k.
    jeśli fakty są dla ciebie przynudzaniem - trudno... a co do propozycji - patrząc na to wszystko - wolałbym sprzedać, mogę ci oddać nawet ze stratą np. po 3.68 - jeśli to co pisałem jest dla ciebie tylko przynudzaniem , to cena jest bardzo atrakcyjna - bo "podobno" mają być super perspektywy.... gdybym miał dziś kupować, to analizując wyniki i przyszłość - mogę wziąć, a niech tam - po 2.95
[x]
PRIMAMODA -1,84% 0,84 2023-05-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.