W ostatni długi weekend wybrałem się z Poznania do Krakowa, żeby na własne oczy zobaczyć te osiedla i mile spędzić wolny czas :). Przewóż wygląda naprawdę ładnie jeśli chodzi o wykonanie osiedla, są już pierwsi lokatorzy z którymi pogadałem (ponoc kupowali po 6,5 tyś za metr w Poznaniu za taką lokalizację byłoby max 5,5tyś.). Ale ponoć w Krakowie są droższe działki budowlane.
No właśnie co do lokalizacji to potrzebowałem 20 minut żeby dostać się z osiedla na Stary Rynek z jedną przesiadką, więc generalnie jest blisko (tak samo jak ze Ślicznej) ale estetyka tych terenów pozostawia wiele do życzenia. Jakieś brzydkie tereny poprzemysłowe, dużo hurtowni i zakładów.... Szczerze mówiąc to nie chciałbym tam mieszkać na dzień dzisiejszy, no ale widać że coś tam się dzieje i za 3-4 lata, będzie tam już pewnie zupełnie inaczej. Generalnie patrząc na rozwój Krakowa i jego walory to myślę, że mieszkania powinny się sprzedać w kilkanaście miesięcy, a zysk za 2010 powinien być naprawdę ładny.
Generalnie po powrocie, dokupiłem dziś akcji, Instal jest niezły.
Poprosiłem swoje BM o ustosunkowanie się do rekomendacji i wyceny BOŚ = 29 zł/1 akację INSTAL KRAKÓW, oraz o wydanie wlasnej rekomendacji dot. tej spółki.
"Największe zyski mogą w przyszłym roku przynieść inwestycje w wybrane spółki z sektora budowlanego, informatycznego, handlu detalicznego i usług. Analitycy, których poprosiliśmy o wskazanie firm z GPW o największym potencjale wzrostu kursu w 2010 roku, szacują, że na ich akcjach będzie można zarobić nawet 70 proc." - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".
REKLAMA
Analitycy DM BOŚ stawiają na Instal Kraków, Asseco Poland i konkurenta Poczty Polskiej - Interger.pl. DM BZWBK polecają natomiast AB, Barlinek i Almę Market, jako spółki o potencjale wzrostu kursu w 2010 roku powyżej 50 proc. Na ok. 20 proc. wzrostu ocenili Energomontaż Południe i Asseco Poland.
"Paged, Noble Bank i Kęty to z kolei faworyci Millennium DM. Broker oczekuje, że kursy tych spółek mogą wzrosnąć w przyszłym roku odpowiednio o 25–40 proc., 25 proc. i 20–25 proc. Na korzyść Pagedu przemawia m.in. oczekiwana poprawa na rynku sklejki oraz efekty restrukturyzacji i wdrożenia nowej strategii dla segmentu meblowego. W przypadku Noble Banku analitycy spodziewają się, że po zakończeniu fuzji z Getin Bankiem i poprawie marży odsetkowej firma może wypracować wyższe wyniki niż obecne prognozy. Natomiast Kęty dobrze poradziły sobie w kryzysie i są przygotowane zarówno na ewentualne ponowne pogorszenie koniunktury, które jednocześnie pomogłoby ograniczyć konkurencję, jak i do potencjalnego wzrostu rynku. Dodatkowo Kęty mogą wynagrodzić brak dywidendy w tym roku." - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".
a może lepiej poczekać spokojnie, zarabiać na innych spółkach a po trochu dokupować Instal :) tak robiłem :) np. 30-40% na AB czy Magellanie, a teraz jeszcze się powiększy o 100% na Instalu :) więc wychodzi ładny procencik składany :) z drugiej strony nie mogę się już doczekać odbicia na instalu bo przyjemniej byłoby mieć więcej pieniędzy już teraz na rachunku - ale niestety pod odbiciu na Instalu będzie mi już ciężko wskazać inną fajną spółkę o mocnym niedoszacownaiu, może Torfarm.
instal jes tok sam mam ale jak dla mnie comarch juz niedlugo przebija 100i nikt go nie zatrzyma. Zyski coraz wieksze a akwizycje w drodze a prof. Filipiak to jest to!!